Aukščiausiasis Teismas padėjo galutinį tašką buvusios prokurorės Lilijos Balaišienės byloje

Ketvirtadienį Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija, išnagrinėjusi buvusios Vilniaus apygardos prokurorės Lilijos Balaišienės ir Vadimo Pachonovo bei Generalinės prokuratūros kasacinius skundus, priėmė nutartį, kuria atmetė visus pateiktus skundus paliekant galioti Kauno apygardos teismo 2017 m. gruodžio 22 d. priimtą apkaltinamąjį nuosprendį.

 Aukščiausiasis Teismas atmetė buvusios prokurorės Lilijos Balaišienės ir prokuratūros skundus.
 Aukščiausiasis Teismas atmetė buvusios prokurorės Lilijos Balaišienės ir prokuratūros skundus.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-02-25 15:29, atnaujinta 2021-02-25 15:37

Ikiteisminis tyrimas, kurį atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus valdybos pareigūnai, buvo pradėtas 2014 m. gruodžio 16 d. generalinio prokuroro sprendimu. Atliekant ikiteisminį tyrimą buvo surinkti duomenys, kurie leido teigti, kad kaltinamieji iš vieno vilniečio reikalavo kyšio ir paėmė 10 tūkst. eurų kyšį už palankių jo atžvilgiu proceso sprendimų priėmimą prokurorės kontroliuotame ikiteisminiame tyrime.

2017 m. gruodžio 22 d. Kauno apygardos teismas buvusią Vilniaus apygardos prokurorę L.Balaišienę pripažino kalta dėl kyšininkavimo ir skyrė jai 4 metų laisvės atėmimo bausmę atidedant jos vykdymą 3 metams. Taip pat teismas 5 metams atėmė teisę dirbti valstybės tarnyboje ir skyrė 15 MGL (570 eurų) įmoką į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą bei 4 900 eurų turto konfiskavimą.

Buvusios pareigūnės pažįstamas V.Pachonovas pripažintas kaltu dėl prekybos poveikiu. Jam skirta 3,5 metų laisvės atėmimo bausmė, atidedant jos vykdymą 3 metams, ir 15 MGL (570 eurų) įmoka į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą bei 5 100 eurų turto konfiskavimą.

Su šiuo teismo nuosprendžiu nesutiko nuteistieji ir jį apskundė apeliacine tvarka. Nuteistoji L.Balaišienė prašė ją išteisinti, o nuteistasis V.Pachonovas prašė skirti švelnesnę bausmę.

Taip pat nuosprendį apeliacine tvarka apskundė ir Generalinė prokuratūra, prašydama sugriežtinti bausmę nuteistajai L.Balaišienei, atsižvelgiant į teisingumo ir bausmės individualizavimo principus, siekiant skatinti asmenų bendradarbiavimą su teisėsaugos institucijomis ir nuoširdumą bei sąžiningumą baudžiamajame procese.

2019 m. lapkričio 28 d. Lietuvos apeliacinis teismas, išnagrinėjęs nuteistųjų L.Balaišienės ir jos pažįstamo V.Pachonovo bei Generalinės prokuratūros apeliacinius skundus, atmetė juos ir paliko galioti Kauno apygardos teismo nuosprendį. 2015 m. sausio mėnesį L.Balaišienė buvo atleista iš einamų pareigų Vilniaus apygardos prokuratūroje.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.