Už pavojingą pramogą du karius Šiaulių teismas pasiuntė už grotų

Keistą pramogą sumaniusiems ir granatą medžiotojų pavėsinėje susprogdinusiems jauniems vyrams teks paragauti kalinio duonos. Bylą išnagrinėjęs Šiaulių apygardos teismas nusprendė, kad teisingumas bus įvykdytas, jei nuteistieji dalį bausmės atliks įkalinimo įstaigoje.

 M.Bekeris (dešinėje) ir A.Stugys kaltės nepripažino - tikino, kad į pavėsinę įmetė fejerverką.<br> R.Vitkaus nuotr.
 M.Bekeris (dešinėje) ir A.Stugys kaltės nepripažino - tikino, kad į pavėsinę įmetė fejerverką.<br> R.Vitkaus nuotr.
 M.Bekeris kaltės nepripažino.<br> R.Vitkaus nuotr.
 M.Bekeris kaltės nepripažino.<br> R.Vitkaus nuotr.
 A.Stugys tikino esąs nekaltas.<br> R.Vitkaus nuotr.
 A.Stugys tikino esąs nekaltas.<br> R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 25, 2021, 2:38 PM, atnaujinta Feb 25, 2021, 2:55 PM

27 metų Martynui Bekeriui teismas skyrė 4 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, bet atlikti jam reikės 8 mėnesius. Likusioji bausmės dalis atidėta 2 metams.

Jo bičiuliui 26 metų Aivarui Stugiui teismas paskyrė 5 metų įkalinimo bausmę, o atlikti nedelsiant jis privalės pirmus 2 metus. Likusios bausmės vykdymas atidėtas 3 metams.

Įvertino visus įrodymus

Abu nuteistieji buvo Brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos bataliono profesinės tarnybos kariai. Tiesa, A.Stugys jau yra baigęs tarnybą, o M.Bekeris teismo procesui prasidėjus dar tebevilkėjo kario uniformą.

Jauni vyrai buvo kaltinami neteisėtu disponavimu sprogmenimis bei turto sunaikinimu visuotinai pavojingu būdu. Dalį kaltinimų bylą nagrinėjusi teisėja Nijolė Matuzevičienė panaikino, nes nutarta, kad sunaikinto turto žala buvo menkavertė, be to, žala jau atlyginta.

Dalį kaltinimų panaikinusi teisėja pabaksnojo į surinktus įrodymus – byloje neužteko duomenų, kad sprogimas sugadino medžiotojų namelio stogą.

Patys filmavo sprogdinimą

Šiaulių rajone miškuose esanti medžiotojų pavėsinė buvo susprogdinta 2018 metų gruodžio 7 dieną. Medžiotojai rado kaip reikiant nuniokotą tirtą – sprogimo banga išdaužė langus, sulaužė duris, rasta ir  stogo pažeidimų.

Į policiją dėl nuniokoto turto medžiotojai nesikreipė, nes nesitikėjo, kad kaltininkai bus surasti. Vėliau jie paskaičiavo, kad žala gali siekti 2,3 tūkstančio eurų.

A.Stugį ir M.Bekerį įklampino jų pačių darytas vaizdo įrašas, kuriame matoma, kaip vienas jų sviedžia kažkokį daiktą, o po kelių akimirkų nugriaudėja sprogimas. Tiesa, patys kariškiai tikino metę fejerverką, bet teismas šią versiją atmetė kaip gynybinę.

Dingo keturios granatos

Ikiteisminį tyrimą atlikusiems pareigūnams kilo įtarimų, kad sprogdinimui gali būtų panaudota iš karinio dalinio dingusi kovinė puolamoji granata. Ši versija iškilo keli mėnesiai po nusikaltimo, kai paaiškėjo, jog Brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos bataliono amunicijos sandėlyje pasigesta keturių kovinių granatų.

Nors vagis ir nebuvo nustatytas, buvo surinkta duomenų, jog viena dingusioji granata galėjo būti panaudota sprogdinant medžiotojų pavėsinę.

Bylos duomenimis, kartu su dar vienu tarnybos draugu ir M.Bekeriu iš draugės pasiskolintu automobiliu prie medžiotojų pavėsinės atvažiavęs A.Stugys padavė rankinę puolamojo tipo granatą M.Bekeriui, o pastarasis ją švystelėjo į pavėsinę.

Kariškiai kaltę neigė

Visa ši akcija buvo nufilmuota net dviem mobiliaisiais telefonais. Vėliau šie vaizdo įrašai buvo parodyti keliems žmonėms, apie juos sužinojo ir pareigūnai.

Prieš teismą stoję A.Stugys ir M.Bekeris kaltės neprisipažino. Jie sakė, kad į pavėsinę buvo mestas fejerverkas, o ne kovinė granata.

Bet teismas, įvertinęs visus įkalčius, specialistų išvadas ir liudijimus, šią versiją įvertino kritiškai. Bakstelta į vaizdo įrašą – jame buvo nufilmuotas mestas į granatą panašus daiktas, bet ne fejerverkas su uždegtu dagtimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.