Dėl bendrovės „Mažeikių vandenys“ turto pasisavinimo prieš teismą stos 4 kaltinamieji

Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Andrej Mirnyj teismui perdavė Specialiųjų tyrimų tarnybos tirtą baudžiamąją bylą dėl galimo turto pasisavinimo ir kitų su tuo susijusių nusikaltimų UAB „Mažeikių vandenys“.

Dėl bendrovės „Mažeikių vandenys“ turto pasisavinimo prieš teismą stos 4 kaltinamieji.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Dėl bendrovės „Mažeikių vandenys“ turto pasisavinimo prieš teismą stos 4 kaltinamieji.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2021, 2:07 PM, atnaujinta Mar 16, 2021, 2:10 PM

Kaip rašoma prokuratūros pranešime, byloje kaltinimai pareikšti keturiems asmenims. Daugiausia nusikalstamų veikų – turto pasisavinimu, jo iššvaistymu, apgaulingu apskaitos tvarkymu ir piktnaudžiavimu kaltinamas buvęs „Mažeikių vandenys“ direktorius. Pasisavinusi įmonės turtą ir apgaulingai tvarkiusi apskaitą įtariama buvusi „Mažeikių vandenys“ finansininkė, o buvęs „Mažeikių vandenys“ Gamybinio skyriaus viršininkas kaltinamas turto pasisavinimu ir sukčiavimu. Kaltinimai turto pasisavinimu taip pat pateikti vienos privačios įmonės direktoriui.

STT pareigūnams atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad nuo 2017 metų birželio iki lapkričio mėnesio buvęs „Mažeikių vandenų“ vadovas, padedamas kitų kaltinamųjų, galėjo pasisavinti 17550 eurų įmonės lėšų.

Tyrimo duomenimis, buvęs „Mažeikių vandenų“ direktorius, įtariama, susitarė su keturių įmonių atstovais, kad šie išrašys „Mažeikių vandenims“ sąskaitas faktūras galbūt nepagrįstai dirbtinai padidintomis kainomis už parduodamas medžiagas, įsigyjamas prekes ar teikiamas paslaugas. Dėl tokiu būdu susidariusio kainų skirtumo privačių įmonių atstovai iš „Mažeikių vandenų“ už tiekiamas prekes ar paslaugas gautų lėšų dalį grynaisiais pinigais atiduodavo buvusiam „Mažeikių vandenų“ vadovui. Grynaisiais pinigais vienu metu buvo atiduodamos sumos nuo 250 iki 3400 eurų.

Surinkta įrodymų, kad dalis „Mažeikių vandenys“ lėšų buvo iššvaistyta. Buvęs vadovas susitarė su tai pačiai politinei partijai priklausančiu kolega – „Mažeikių vandenų“ direktoriaus pavaduotoju – kad pastarasis savo asmeninėmis lėšomis prisidės prie organizuojamo partijos sąskrydžio. Vėliau buvęs direktorius šias lėšas kompensavo kolegai nepagrįstai skirdamas 250 eurų priedą prie atlyginimo dėl tariamai padidėjusio darbo krūvio.

Ikiteisminio tyrimo metu nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą buvo atleisti 4 įtariamieji – 3 iš jų verslininkai ir vienas „Mažeikių vandenų“ darbuotojas, kuriam buvo išmokėtos lėšos už neva padidėjusį darbo krūvį. Buvusio „Mažeikių vandenų“ direktoriaus atžvilgiu prieš kelerius metus buvo priimti du baudžiamieji įsakymai ir skirtos baudos dėl kitų su jo pareigomis susijusių nusikalstamų veikų – kyšininkavimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo, o buvusi finansininkė teismo nuosprendžiu taip pat pripažinta kalta dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Baudžiamasis kodeksas už šiuos nusikaltimus numato įvairias bausmes, tarp kurių ir laisvės atėmimas.

Šioje byloje bendrovė „Mažeikių vandenys“ pateikė civilinį ieškinį dėl 25087,36 eurų turtinės žalos atlyginimo.

Byla perduota nagrinėti Šiaulių apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.