Padegėjų taikiniu tapo aukštas pareigas užimantis Plungės valdininkas, pareigūnai ieško užsakovų

Sulaikyti du vyrai, kurie įtariami padegę Plungės savivaldybės administracijos direktoriaus Mindaugo Kauno automobilį „Audi A7“. Kas juos paskatino ar privertė tai padaryti? Policija žada atsakyti ir į šį klausimą.

Plungės savivaldybės administracijos vadovas M.Kaunas, gesindamas šalia padegtą savo automobilį „Audi A7“, nežinojo ką ir galvoti.<br>A.Barzdžiaus asociatyvi nuotr.
Plungės savivaldybės administracijos vadovas M.Kaunas, gesindamas šalia padegtą savo automobilį „Audi A7“, nežinojo ką ir galvoti.<br>A.Barzdžiaus asociatyvi nuotr.
M.Kaunas tikino nenumanantis, kas ir kodėl norėjo sunaikinti jo turtą.<br> Lrytas.lt nuotr.
M.Kaunas tikino nenumanantis, kas ir kodėl norėjo sunaikinti jo turtą.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Padegėjai nusitaikė į kieme stovėjusį M.Kauno automobilį "Audi A7".<br> Lrytas.lt nuotr.
 Padegėjai nusitaikė į kieme stovėjusį M.Kauno automobilį "Audi A7".<br> Lrytas.lt nuotr.
Sulaikius padegimu įtariamus asmenis, ieškoma užsakovų. <br>Policijos nuotr. 
Sulaikius padegimu įtariamus asmenis, ieškoma užsakovų. <br>Policijos nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 2, 2021, 6:27 AM

Plungėje gyvenantis 38-erių M.Kaunas, gesindamas šalia daugiabučio namo liepsnojantį savo automobilį „Audi A7“, nežinojo ką ir galvoti.

Klausimų daugiau nei atsakymų – kerštas, rūstus įspėjimas, o gal gatvėse slampinėjančių chuliganų išpuolis?

Rajono savivaldybės administracijos vadovas ir pats tapo nusikaltimo liudininku, kai Adolfo Jucio gatvėje vidurnaktį pastebėjo du vyrus. Jie įtartinai sukinėjosi prie kieme palikto jo automobilio. Paskui tie tipai ant variklio dangčio šliūkštelėjo kažkokio skysčio ir jį padegė.

Liepsnų apimtą automobilį pro langus matė ir kiti daugiabučio gyventojai.

Atpažino padegėjų braižą

Išbėgęs į kiemą M.Kaunas su kaimynais numalšino ugnį.

Nors apie incidentą iškart buvo pranešta Plungės policijai, padegėjai spėjo pasprukti.

Daug metų Telšių apskrities priešgaisrinės saugos ir gelbėjimo sistemoje dirbęs M.Kaunas neabejoja, kad sunaikinti jo šeimos turtą kėsinosi ne išdykę paaugliai, o įgudę nusikaltėliai: „Anksčiau pats narpliodavau tokius nusikaltimus. Nustatyti padegėjus nelengva – jie veikia prisidengę tamsa, ugnis dažniausiai sunaikina visus pėdsakus.“

Daugiabučio gyventojams laiku pastebėjus liepsnas ir jas numalšinus apynaujis automobilis „Audi A7“ smarkiau nenukentėjo – apdegė tik variklio dangtis.

„Veikiausiai buvo užpilta benzino ir dyzelino mišinio – lipnus skystis ilgiau išsilaiko ant paviršių“, – tyčinių padegimų braižą atpažino M.Kaunas.

Jokių grasinimų nesulaukė

Automobilio savininkas džiaugiasi išvengęs didesnių nuostolių – 17–18 tūkst. eurų vertės „Audi A7“ remonto išlaidas atlygino draudimas.

Po šio išpuolio M.Kaunas nesijautė ramus. Ką galvoti, kai pats kieme matė padegėjus, bet nežino, kokiais sumetimais jie įplieskė ugnį – veikė savo valia ar vykdė kieno nors užsakymą?

Plungės savivaldybės administracijos vadovas teigė jokių atvirų ir slaptų grasinimų, kategoriškų reikalavimų nesulaukęs, aštresnių konfliktų ir susikirtimų nebuvo: „Girdėjau, kad anksčiau banditai, reikalaudami duoklių, niokojo jiems neįtikusių žmonių, net pareigūnų turtą.“

M.Kaunas neatmetė, kad galbūt kas nors ir nepatenkintas savivaldybės veikla, piktinasi viešųjų pirkimų konkursų rezultatais, tačiau konkrečių asmenų ir situacijų nenurodė.

Įkliuvo žinomas bedarbis

Atlikę tyrimą kriminalistai sulaikė pirmąjį tyčiniu padegimu įtariamą asmenį – niekur nedirbantį 38 metų Klaipėdos rajono gyventoją Vitalijų N.

Policijai ne kartą įkliuvęs vyriškis anksčiau teistas už vagystes, turto sunaikinimą ar sugadinimą, už teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymą.

Prieš 5 metus Vitalijus N. įkliuvo Šiaurės Airijoje – vos atvykęs į šią šalį po mėnesio buvo sučiuptas su narkotikais. Pas jį aptikta apie šimtą nedidelių pakelių su heroinu.

Prisistatęs kaip narkomanas klaipėdietis iš pradžių bandė išsisukinėti – aiškino, kad 3000 Didžiosios Britanijos svarų vertės narkotikų įsigijęs sau, bet paskui prisipažino jais prekiavęs.

Belfasto karališkasis teismas emigrantą už heroino laikymą turint tikslą jį platinti įkalino dvejiems metams ir trims mėnesiams. Atlikęs bausmę užsienyje vyras buvo išsiųstas į Lietuvą.

Padegimu įtariamas Vitalijus N. suimtas. Tiesa, vyro laisvė laikinai apribota dėl kitų šiuo metu policijos tiriamų nusikaltimų.

Toliau tiriant M.Kauno automobilio padegimo bylą vasarį buvo sulaikytas ir kitas įtariamasis – taip pat niekur nedirbantis Klaipėdos rajono gyventojas 28 metų Egidijus Š.

Šis bedarbis irgi gerai žinomas teisėsaugai – anksčiau teistas už vagystes, plėšimus, viešosios tvarkos pažeidimą, sunkų sveikatos sutrikdymą dėl neatsargumo, narkotikų laikymą.

Kriminalistai ieško gaisro užsakovų

Įtariama, kad abu vyrai iš anksto planavo nusikaltimą – įsigijo degiojo skysčio, vakarop iš Klaipėdos nusibeldė į Plungę.

Vienas jų kieme apipylė M.Kauno automobilį, o kitas jį padegė. A.Jucio gatvės gyventojams laiku pastebėjus padegėjus ir užgesinus daugiabučių kvartale liepsnojantį automobilį didelės žalos ir galimų sunkių padarinių išvengta.

Sužinojęs, kas galėjo kėsintis į jo turtą, M.Kaunas teigė visiškai pasitikįs policija: „Aš įtariamųjų nepažįstu, niekur jų nemačiau, mūsų keliai niekada nebuvo susikirtę.“

Klaipėdos apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos viršininkas Valdas Narutavičius sakė, kad įtarimai pateikti surinkus pakankamai duomenų apie tyčinį padegimą: „Atlikome didelį darbą, bet tyrimas dar nebaigtas. Pasistengsime, kad greitai būtų nustatyti ir nusikaltimo užsakovai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.