Buvusios žmonos ramybėje nepalikęs alytiškis ją terorizavo tol, kol psichinė sveikata pašlijo ir dviem jų mažamečiams vaikams

Jį dėl smurto palikusią žmoną terorizuoti ėmęs alytiškis 50 metų Gerardas T. neapsiribojo vien tik psichologiniu smurtu prieš buvusią sutuoktinę.

 Dėl skyrybų supykęs alytiškis pragaru pavertė ne tik buvususios žmonos, bet ir dviejų mažamečių vaikų gyvenimą.   <br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
 Dėl skyrybų supykęs alytiškis pragaru pavertė ne tik buvususios žmonos, bet ir dviejų mažamečių vaikų gyvenimą.   <br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-04-06 19:46, atnaujinta 2021-04-06 22:18

Psichologinio teroristo aukomis tapo ir du jo mažamečiai vaikai.

Ne vienerius metus trukęs tėvo psichologinis smurtas paliko žymę ir atžalų psichikoje – abiem mažamečiams buvo sutrikdyta psichinė sveikata, vaikai patyrė kitų emocinių sutrikimų.

Tašką šioje kraupioje istorijoje padėjo teismas.

Bausmės vykdymą atidėjo

Kaltu dėl nesunkaus dviejų savo mažamečių vaikų sveikatos sutrikdymo ir žmogaus terorizavimo pripažintam Gerardui T. Šiaulių apylinkės teismo Radviliškio rūmų teisėja Vilma Šiukštienė skyrė dvejų su puse metų laisvės atėmimo bausmę.

Šią bausmę subendrinus su anksčiau už kitą nusikaltimą paskirta bausme už grotų Gerardui T. būtų tekę praleisti dvejus metus ir aštuonis mėnesius, tačiau teismas nusprendė galutinės bausmės vykdymą atidėti dvejiems metams ir šešiems mėnesiams.

Nuteistasis buvo įpareigotas per bausmės atlikimo laikotarpį registruotis Užimtumo tarnyboje ir dalyvauti elgesio pataisos programoje.

Buvusią žmoną skundė policijai

Už fizinio skausmo sukėlimą bei žmogaus terorizavimą jau teistas Gerardas T. su savo žmona išsiskyrė po savo pirmojo teistumo 2016 metais.

Sutuoktinio smurto neapsikentusi moteris jį paliko ir su dviem vaikais persikraustė gyventi į kitą miestą, o po to ir išsiskyrė oficialiai.

Tačiau į kitą miestą gyventi išvykusios buvusios sutuoktinės Gerardas T. nepaliko ramybėje, jai grasino skambindamas telefonu, įvairiais pretekstais kviesdavo policiją į buvusios žmonos namus.

Teisme moteris sakė, kad kartais pareigūnai pas ją atvykdavo ir po penkis kartus per dieną. Jei tik moteris buvusiam sutuoktiniui neatsiliepdavo telefonu, jis kviesdavo policiją tvirtindamas, kad buvusi žmona girtauja ir neprižiūri vaikų.

Jei moteris neatsiliepdavo į buvusio sutuoktinio skambučius, tai jis skambindavo vaikams ir primygtinai klausinėdavo, kur su kuo yra mama ir ką ji veikia.

Gerardas T. maniakiškai domėjosi buvusios žmonos reikalais, bet ne su ja likusiais savo vaikais.

Pagarsino vaikus išmesti į gatvę

Gerardas T. susirasdavo buvusios žmonos darbovietės telefono numerį, skambindavo netgi direktoriui prašydamas, kad leistų pasikalbėti su buvusia žmona, o jos bendradarbes išvadindavo necenzūriniais žodžiais.

Pasak nukentėjusiosios, buvęs sutuoktinis skambindavo ne tik jai, bet ir vaikams, klausinėdavo ne apie juos, bet apie ją, liepdavo eiti jos ieškoti.

Vaikams Gerardas T. liepdavo vyti iš namų vyrus, jei jie užeitų pas mamą, grasinti jiems peiliu. Paklusęs tėvui vienas mažametis sūnus netgi buvo pasiėmęs peilį.

Moteris nerimaudavo ir išleidusi savo vaikus pasisvečiuoti pas tėvą. Grįžę po viešnagės pas tėvą vaikai pasakodavo, kad tėvas jiems liepdavo plauti indus, o pats tuo metu gerdavo alų.

Kartą moteris sakė skubėjusi pasiimti vaikų, nes buvęs sutuoktinis pas jį pasisvečiuoti atvykusius vaikus pagrasino išmesti į gatvę.

Grasino nužudyti buvusią žmoną

Kitą kartą per tokią viešnagę mamai paskambinę vaikai pasakė, kad tėtis ruošiasi kartis. Tada moteris puolė skambinti policijai ir vaikų močiutei, kad ji kuo greičiau pasiimtų anūkus.

Pasak nukentėjusiosios, buvęs sutuoktinis grasindavo, kad ją nužudys, o vaikai liks našlaičiais.

Vaikams telefonu paskambinęs Gerardas T. nuteikinėdavo juos prieš motiną, liepdavo motiną vadinti negražiais žodžiais.

Moteris sakė, kad po pokalbio su tėvu vaikai užsisklęsdavo savyje. Viskas baigėsi tuo, kad mažamečiams prireikė psichiatrų pagalbos.

Kai pradėjus ikiteisminį tyrimą Gerardo T. grasinimai ir terorizavimas liovėsi, abu vaikai tapo linksmesniais, dabar noriai lanko mokyklą.

Lenkė vaikus smurtauti

Per ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta, kad Gerardas T. savo buvusią žmoną ir abu mažamečius vaikus terorizavo beveik ketverius metus nuo 2016 metų rugpjūčio iki 2020 metų sausio.

Vaikams Gerardas T. siuntinėdavo SMS žinutes apie tai, kad jais mama nori atsikratyti, jų nemyli, jai jie nerūpi, ji jų neprižiūri, o jai pačiai rūpi tik seksas su kitais vyrais.

Vaikų akivaizdoje Gerardas T. buvusią žmoną vadindavo valkata, kekše, prostitute, grasino, kad užmuš ją, jei ji draugaus su kitais vyrais. Nuteikinėdamas vaikus prieš motiną Gerardas T. liepdavo jiems, jei tik namuose pasirodys mamos draugas, imti į rankas peilį ar pagalį ir vyti jį lauk.

Į policiją nuolat skambindavęs Gerardas T. buvusią žmoną kaltindavo vaikų nepriežiūra, psichologiniu ir fiziniu smurtu prieš vaikus, netinkamu vaikų auklėjimu, alkoholio vartojimu, vaikų mušimu, o buvusios žmonos draugą – netgi vaikų prievartavimu.

Visa tai turėjo pasekmių abiems vaikams – buvo konstatuota, kad tokie Gerardo T. veiksmai jo atžaloms sukėlė psichikos sveikatos sutrikimą bei kitus emocijų sutrikimus.

Kaltu prisipažino tik iš dalies

Į teisiamųjų suolą sėdęs Gerardas T. kaltu prisipažino tik iš dalies.

Vyras sutiko, kad pasikarščiavo išvadinęs vaikų motiną necenzūriniais žodžiais, tačiau neigė psichologiškai smurtavęs prieš vaikus.

Vyras sakė supykęs, kai 2016 metais sugrįžęs namo iš darbo neberado savo šeimos. Dėl žmonos pabėgimo jis kaltino ir neva jo atžvilgiu priešiškai nusiteikusį buvusį uošvį.

Neigė pakenkęs savo vaikams

Buvusią žmoną Gerardas T. kaltino ir tuo, kad moteris neva turi polinkį į alkoholį.

Vyras tvirtino, kad kai tik atsiųsdavo pinigų buvusiai žmonai, jos namuose prasidėdavo puotos.

Teisme Gerardas T. prisipažino rašęs vaikams necenzūrinio pobūdžio žinutes apie mamą, tačiau tvirtino susidoroti su buvusia žmona negrasinęs.

Kaltinamasis taip pat nesutiko, kad dėl tokio jo elgesio galėjo pablogėti vaikų sveikata.

Teisme Gerardas T. sakė nenorįs duoti vaikų išlaikymui skirtų pinigų buvusiai žmonai, o nori vaikais rūpintis pats.

Matė tėvo įtūžio priepuolį

Kad su tėčiu sutaria nelabai gerai, sakė ir ikiteisminio tyrimo teisėjo apklaustas vienas mažametis Gerardo T. sūnus.

Vaikas prisiminė, kaip kartą jam svečiuojantis pas tėvą, tėvas pamatė, kad mama į savo feisbuko profilį įsidėjo draugo nuotrauką.

Tai pamatęs Gerardas T. puolė gerti, pradėjo skambinėti buvusiai žmonai, liepė vaikams skambinti mamai iš jų telefono.

Vėliau Gerardas T. susinervinęs pradėjo daužyti stalą, nukrito lėkštė su puoduku, puodukas sudužo.

Visą tai mačiusį berniuką apėmė baimė.

Ekspertai vyrą pripažino pakaltinamu

Per ikiteisminį tyrimą Gerardui T. buvo paskirta teismo psichiatrijos ekspertizė.

Ją atlikę specialistai vyrui konstatavo priklausomybės alkoholiui sindromą, tačiau patvirtino, kad jis gali teisingai suprasti savo veiksmų esmę ir juos valdyti.

Bylą išnagrinėjusi teisėja nusprendė, kad Gerardas T. buvo pagrįstai apkaltintas nesunkiu dviejų savo mažamečių vaikų sveikatos sutrikdymu ir žmogaus terorizavimu.

Teismas taip pat nusprendė, kad kaltinamajam skirtos bausmės tikslai gali būti pasiekti ir atidėjus bausmės vykdymą, nesiunčiant jo atlikti realią bausmę ir neizoliuojant nuo visuomenės, kadangi jis yra dirbantis, paaiškino, kad jo veiksmai buvo įtakoti meilės, dabar jau supranta, kad buvusią sutuoktinę prarado, todėl tikėtina, jog jis taip nebesielgs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.