Joniškį pašiurpinę ginkluoti plėšikai sulaukė bausmės

Prieš trejus metus Joniškyje po šūvių ir veiksmo filmą primenančių gaudynių sučiupti Šiaulių nusikalstamo pasaulio veikėjai išgirdo nuosprendį.

 K.Chadzevičius pataisos namuose turės praleisti 13 metų.<br> R.Vitkaus nuotr.
 K.Chadzevičius pataisos namuose turės praleisti 13 metų.<br> R.Vitkaus nuotr.
 A.Riabovui už grotų teks praleisti 13 metų ir 1 mėnesį.<br> R.Vitkaus nuotr.
 A.Riabovui už grotų teks praleisti 13 metų ir 1 mėnesį.<br> R.Vitkaus nuotr.
 Pareigūnų peršautas E.Kravčiukas buvo gydomas ligoninėje.<br> R.Vitkaus nuotr.
 Pareigūnų peršautas E.Kravčiukas buvo gydomas ligoninėje.<br> R.Vitkaus nuotr.
 Pareigūnų peršautas E.Kravčiukas buvo gydomas ligoninėje.<br> R.Vitkaus nuotr.
 Pareigūnų peršautas E.Kravčiukas buvo gydomas ligoninėje.<br> R.Vitkaus nuotr.
 K.Chadzevičius pataisos namuose turės praleisti 13 metų.<br> R.Vitkaus nuotr.
 K.Chadzevičius pataisos namuose turės praleisti 13 metų.<br> R.Vitkaus nuotr.
 A.Riabovui už grotų teks praleisti 13 metų ir 1 mėnesį.<br> R.Vitkaus nuotr.
 A.Riabovui už grotų teks praleisti 13 metų ir 1 mėnesį.<br> R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 12, 2021, 8:54 PM

Šiaulių apylinkės teismo Joniškio rūmų teisėja Sigita Rozgaitė, išnagrinėjusi bylą dėl rengimosi apiplėšti, pasipriešinimo valstybės tarnautojui, neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais bei kvaišalais, visiems trims į teisiamųjų suolą sėdusiems šiauliečiams: 33 metų Evgenijui Kravčiukui, 38 metų Artūrui Riabovui bei 27 metų Kristijonui Chadzevičiui – skyrė laisvės atėmimo bausmes.

Anksčiau už vagystę, turto prievartavimą, sukčiavimą, turto pasisavinimą, neteisėtą elektroninės mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimą, dokumento suklastojimą ar disponavimą suklastotu dokumentu jau tris kartus teistam E.Kravčiukui šįkart teismas skyrė ketverių metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmę ir 26 MGL (979,16 eurų) dydžio baudą.

Teismo sprendimu E.Kravčiukas vienerių metų laisvės atėmimo bausmę privalės atlikti nedelsiant, o likusios bausmės vykdymas atidėtas pustrečių metų.

Už grotų atsidūrė ilgam

Už rengimąsi apiplėšti K.Chadzevičiui teismas skyrė ketverius metus nelaisvės, už neteisėtą disponavimą šaunamuoju ginklu – dvejus metus nelaisvės. Šias bausmes subendrinus su anksčiau už kitą nusikaltimą paskirta ir dar neatlikta bausme K.Chadzevičiui už grotų teks praleisti 13 metų.

Ketveriems metams laisvės atėmimo už rengimąsi apiplėšti, dvejiems metams – už neteisėtą disponavimą ginklu ir dvidešimčiai parų – už disponavimą nedideliu kiekiu kvaišalų nuteistam A.Riabovui pataisos namuose teks užsibūti dar ilgiau. Subendrinus paskirtą bausmę su anksčiau už kitą nusikaltimą paskirta bausme A.Riabovui už grotų teks praleisti 13 metų ir 1 mėnesį.

Pernai ilgiems nelaisvės metams K.Chadzevičius ir E.Riabovas buvo nuteisti už didelio kvaišalų kiekio pagaminimą ir laikymą.

Ketvirtas šios istorijos veikėjas 30 metų Paulius Petronis, šiuo metu slapstosi, todėl byla jo atžvilgiu išskirta į atskirą.

Pastebėjo įtartiną automobilį

Informacijos, kad Joniškyje gyvenantis 24 metų imtynininkas tapo Šiaulių nusikalstamo pasaulio veikėjų taikiniu, policijos pareigūnai gavo 2018 metų pradžioje.

Spėta, kad nusikaltėlių taikiniu gali tapti pats joniškietis arba jo 13 tūkstančių eurų vertės automobilis „Mercedes-Benz CLS 320“.

2018 metų sausio 24-osios ryte pasalą prie joniškiečio namų surengę policininkai netrukus pastebėjo čia privažiavusį automobilį „Opel Astra“.

Keturi jame sėdėję vaikinai keliolika minučių lūkuriavo, o priėjus policininkams, spruko kas kur.

Peršautas bėglys atsidūrė ligoninėje

Kriminalistams iškart pavyko sulaikyti tik P.Petronį ir A.Riabovą, o E.Kravčiukas ir K.Chadzevičius paspruko.

Jį vytis ėmusiam kriminalistui E.Kravčiukas pagrasino pistoletu. Kriminalistas į tai atsakė dviem šūviais iš tarnybinio ginklo.

Kulkos perskrodė dešinę bėglio ranką ir koją. Sužalotas E.Kravčiukas dar sugebėjo nubėgti kelis šimtus metrų ir pasislėpti sandėliuke. Silpstat jėgoms jis nusprendė pasiduoti.

Bebėgant išmestą įtariamojo pistoletą vėliau rado kinologas su tarnybiniu šunimi.

Į Respublikinę Šiaulių ligoninę skubiai atvežtą E.Kravčiuką apžiūrėję medikai konstatavo, kad kulkos tik perskrodė raumenis, tačiau nei kaulių nei stambių kraujagyslių nepažeidė.

Į ligoninės palatą gydymui paguldytą E.Kravčiuką iškart ėmė saugoti policijos pareigūnai.

K.Chadzevičius dar slapstėsi kelias valandas, tačiau buvo surastas ir sulaikytas. Jis buvo apsuptas ir sulaikytas viename Joniškio Audruvės gatvės name. Šio namo kieme buvo rastas numestas ginklas.

Per tą pačią dieną A.Riabovo namuose atliktą kratą pareigūnai rado ir ginklą, šaudmenų bei nedidelį kiekį kvaišalų.

Atvykėliai buvo ginkluoti

Ikiteisminį tyrimą pradėję pareigūnai nustatė, kad į Joniškį atvykę šiauliečiai ketino pagrobti jų taikiniu tapusio joniškiečio automobilį.

Nusikaltimui buvo rengtasi iš anksto. Prieš šio nusikaltimo prisidėti E.Kravčiukas siūlė ir Latvijoje gyvenantiems pažįstamiems. Už tai jis siūlė ir pinigų. E.Kravčiukas prašė latvių susisiekti su vienu joniškiečiu ir susitarti su juo dėl susitikimo.

Į Joniškį Šiaulių nusikaltėliai atvyko ginkluoti – automobilyje vežėsi metalinį strypą, du pistoletus, šovinių, dujų balionėlį.

Tvirtino vykęs pirkti automobilį

Prieš teismą stojęs E.Kravčiukas tvirtino į Joniškį vykęs ne pagrobti automobilį, o ketindamas jį nusipirkti neva vėliau būtų jį perpardavęs Latvijoje ir tokiu būdu uždirbęs pinigų.

E.Kravčiukas tvirtino keletą kartų skambinęs automobilio pardavėjui, lyg buvo susitarę dėl susitikimo ir automobilio apžiūros, tačiau toks susitikimas neįvyko.

K.Chadzevičius teisme sakė, kad jam nieko nebuvo žinoma apie automobilį, jis tiesiog vyko į Joniškį pasiimti daiktų.

A.Riabovas aiškino, kad jam buvo siūloma važiuoti pažiūrėti daiktų, o į kitą gatvę užsuko, kai E.Kravčiukas paprašė tuo pačiu nuvažiuoti apžiūrėti automobilio.

Kaltinamojo versija teismo neįtikino

Tačiau objektyvių įrodymų, kad E.Kravčiukas ketino pirkti automobilį, teismas byloje nerado. Automobilių prekyba E.Kravčiukas anksčiau nesivertė, nėra įrodymų, kad jis turėjo galimybę įsigyti 13 tūkstančių eurų kainuojantį „Mercedes-Benz“.

Be to, atvykę prie joniškiečio namų šiauliečiai neišlipo apžiūrėti neva pirkti ketinto automobilio, o savajame automobilyje lūkuriavo keliolika minučių, kol prie jų priėjo policijos pareigūnai.

Iš dalies kaltu E.Kravčiukas prisipažino tik dėl pasipriešinimo policijos pareigūnui. Kaltinamasis pripažino, kad bebėgant girdėjo šaukiant: „Stok ir policija“ – tačiau nestojo, nes norėjo išmesti su savimi turėtą ginklą.

E.Kravčiukas neigė nukreipęs ginklą į jį persekiojusį policijos pareigūną. Ginklas nebuvo užtaisytas, tačiau ginklo saugiklis buvo nuleistas, tai yra – kovinėje pozicijoje. Kaltu dėl ginklo laikymo E.Kravčiukas prisipažino.

Kvaišalų pirkosi savo reikmėms

Teismas nustatė, kad rengdamsis plėšimui šaunamąjį ginklą įsigijo ne tik E.Kravčiukas, bet ir K.Chadzevičius.

A.Riabovas teisme kaltu prisipažino dėl jam inkriminuoto disponavimo kvaišalais neturint tikslo jų platinti.

A.Riabovas sakė nusipirkęs kanapių, kelis kartus jų parūkė, o likusias laikė bute. Per kratą A.Riabovo bute pareigūnai rado 3, 378 gramo kanapių.

Rado per 1,7 kg amfetamino

Jau aišku, kad A.Riabovas su K.Chadzevičiumi buvo sukaupę kur kas didesnes kvaišalų atsargas.

Pernai Šiaulių apygardos teismas A.Riabovą ir K.Chadzevičių nuteisė už disponavimą labai dideliu kvaišalų kiekiu.

Daugiau kaip 1,7 kg amfetamino pagaminusiems ir slėpusiems: K.Chadzevičiui teismas tąkart skyrė 11 metų nelaisvės, o A.Riabovui – 11 metų ir 1 mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.