Turto pasisavinimu ir legalizavimu apkaltintai verslininkų brolių Urbučių grupuotei – dar vienas teismo kirtis

Verslininkai broliai Artūras ir Antanas Urbučiai išklausė antrą nuosprendį. Už bendrovės „Naftos grupė“ (NG) turto pasisavinimą ir legalizavimą abu vyrai nuteisti lygtinėmis laisvės atėmimo bausmėmis. Bausmės sulaukė ir finansininkė Svetlana Popova.

Vienintelis „Naftos grupės“ akcininkas Artūras Urbutis (viduryje), jo brolis direktorius Antanas ir pagalbininkė Svetlana Popova antrą kartą nuteisti už bendrovės turto pasisavinimą ir legalizavimą.<br>G.Pilaičio nuotr.
Vienintelis „Naftos grupės“ akcininkas Artūras Urbutis (viduryje), jo brolis direktorius Antanas ir pagalbininkė Svetlana Popova antrą kartą nuteisti už bendrovės turto pasisavinimą ir legalizavimą.<br>G.Pilaičio nuotr.
Už ginčijamus sandorius ne tik "Naftos grupės", bet ir  įmonės "Klaipėdos nafta" vadovai atsidūrė teisiamųjų suole.<br>G.Pilaičio nuotr.
Už ginčijamus sandorius ne tik "Naftos grupės", bet ir  įmonės "Klaipėdos nafta" vadovai atsidūrė teisiamųjų suole.<br>G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos apygardos teisme - "Naftos grupės" vadovai.<br> G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos apygardos teisme - "Naftos grupės" vadovai.<br> G.Pilaičio nuotr.
Verslininkai Artūras (kairėje) ir Antanas Urbučiai išklausė antrą apkaltinamąjį nuosprendį.<br>G.Pilaičio nuotr.
Verslininkai Artūras (kairėje) ir Antanas Urbučiai išklausė antrą apkaltinamąjį nuosprendį.<br>G.Pilaičio nuotr.
Advokatai nuosprendžius apskundė ir laukia Lietuvos apeliacinio teismo sprendimų. <br> G.Pilaičio nuotr.
Advokatai nuosprendžius apskundė ir laukia Lietuvos apeliacinio teismo sprendimų. <br> G.Pilaičio nuotr.
 Klaipėdos apygardos teismas. "Naftos grupės" lėšų pasisavinimo ir legalizavimo byla.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Klaipėdos apygardos teismas. "Naftos grupės" lėšų pasisavinimo ir legalizavimo byla.<br> G.Pilaičio nuotr.
"Naftos grupė" rusiškais produktais aprūpindavo uoste veikiančią valstybės įmonę "Kaipėdos nafta".<br> V.Ščiavinsko nuotr.
"Naftos grupė" rusiškais produktais aprūpindavo uoste veikiančią valstybės įmonę "Kaipėdos nafta".<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2021-04-23 07:24, atnaujinta 2021-04-23 10:51

Klaipėdos apygardos teisme dvejus metus nagrinėta „Naftos grupės“ turto grobstymo byla sugulė į 67 tomus.

Broliai Urbučiai ir Bendrųjų reikalų skyriaus vedėja S.Popova apkaltinti daugiau nei per ketverius metus pasisavinę ir legalizavę apie 5 mln. eurų.

Valstybinei įmonei „Klaipėdos nafta“ (KN) rusiškus naftos produktus tiekę uostamiesčio verslininkai pripažinti organizuota nusikalstama grupe, kuriai vadovavo vienintelis NG akcininkas ir konsultantas Artūras Urbutis.

Jo brolis Antanas buvo bendrovės direktorius.

Teismas nusprendė, kad visų nuteistųjų kaltė įrodyta: iš anksto pasiskirsčiusi vaidmenimis grupuotė buvo parengusi nusikalstamą planą, kaip įgyti, o paskui ir pasisavinti didelės vertės „Naftos grupės“ turtą ir kaip jį paskui legalizuoti.

Sąskaitos – dūmų uždanga

Akcininkas Artūras Urbutis užsienio šalyse, lengvatinių mokesčių zonose, įgijo ir registravo įmones, pats valdė jų sąskaitas Šveicarijos bankuose.

Bendrininkei S.Popovai buvo pavesta atidaryti ir valdyti užsienio kompanijų sąskaitas Latvijos bankuose.

Pinigai buvo pervedami į užsienyje valdomų NG bendrovių sąskaitas, paskui patekdavo į kitų įmonių, kurias valdė tie patys verslininkai arba kiti užsienio piliečiai, sąskaitas.

Teismas nusprendė, kad kaltinamieji simuliavo sandorius, stengėsi jiems suteikti oficialų ir teisėtą pobūdį.

Siekiant pagrįsti „Naftos grupei“ užsienio bendrovių neva suteiktas tarpininkavimo ekspedijuojant naftos produktus paslaugas, jų vertę buvo surašomos sutartys, pinigai pasisavinti pervedant juos į kitų įmonių sąskaitas, nors jokių dokumentuose nurodytų paslaugų partneriai neatliko.

Skirtos lygtinės bausmės

„Užsienio bendrovės naudotos kaip priemonė nusikalstamu būdu įgytam turtui paslėpti ir įteisinti, o ne sąžiningai ūkinei veiklai, ekonominei naudai kurti.

Kaltinamieji veikė susitarę, siekė bendro tikslo, suprato, kad neteisėtai naudojasi NG turtu, tyčia paverčia ji savuoju“, – pažymėjo Klaipėdos apygardos teismo teisėja Kristina Kakurinė.

Pagrindiniu veikėju įvardytas Artūras Urbutis, pasak teismo, vadovavo, organizavo pavaldinių nusikalstamus veiksmus.

Jo nurodymu S.Popova Latvijos bankuose atidarė užsienio kompanijų sąskaitas, per kurias klaidinant valstybės įstaigas buvo legalizuojami pasisavinti pinigai.

NG savininkui Artūrui Urbučiui skirta 4 metų laisvės atėmimo bausmė atidėta 3 metams. Jo broliui bendrovės vadovui Antanui – 3 metai nelaisvės, jos vykdymas atidėtas tokiam pat laikotarpiui.

S.Popova buvo nubausta lygtine 3 metų laisvės atėmimo bausme, atidedant ją 2 metams ir 6 mėnesiams.

Areštuoto turto nelietė

Neįžvelgus lengvinamųjų aplinkybių vis dėlto nuspręsta, kad bausmes galima mažinti, jas atidėti, nes dėl įvairių nuo kaltinamųjų valios nepriklausančių priežasčių buvo pažeista jų teisė į bylos ištyrimą per kuo trumpiausią laiką.

Generalinės prokuratūros prašymas dėl areštuoto daugiau kaip 5,2 mln. eurų vertės buvusių naftos magnatų brolių Urbučių ir S.Popovos turto konfiskavimo atmestas.

„Perleidus jį valstybei būtų sudėtingiau iš kaltinamųjų išieškoti pinigus pagal civilinius ieškinius, pateiktus kitoje byloje.

Bendra jų suma – 22 mln. 579 tūkst. eurų“, – pažymėjo K.Kakurinė.

„Kaltinamiesiems inkriminuota neteisėta veikla abiem atvejais panaši, bet nėra tapati – kitaip kvalifikuojama, skiriasi ir nusikaltimų dalykas, ir galimai atlikti neteisėti veiksmai“, – pažymėjo advokatų skundus nagrinėjęs Apeliacinis teismas.

Vedlį pasiuntė už grotų

Ta pati trijulė prieš trejus metus išklausė kitą nuosprendį dėl „Naftos grupės“ turto pasisavinimo ir legalizavimo panašiomis aplinkybėmis.

Tąkart prieš teismą stojo ir NG verslo partnerės valstybinės įmonės „Klaipėdos nafta“ buvę vadovai – generalinis direktorius Jurgis Aušra ir komercijos direktorius Ričardas Milvydas.

Už vienuolika nusikalstamų veikų organizatoriui Artūrui Urbučiui skirta reali 7 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Verslininko brolio Antano Urbučio nusikalstamą veiklą teismas įvertino 6, S.Popovos – 3 metais nelaisvės.

Bausmės šiems bendrininkams atidėtos trejiems metams.

Broliai Urbučiai dar įpareigoti sumokėti po 3 mln. eurų, o S.Popova – 1 mln. eurų, esą pasisavintų iš „Naftos grupės“ išgryninus neteisėtai sumažintą mokėtiną pelno mokestį.

Iš trijulės dar priteista 2,3 mln. eurų įmonės nesumokėtų pelno mokesčių.

Nustatytas ir kyšininkas

Įkliuvo NG savininko Artūro Urbučio uošvis – buvęs Neringos meras Andrejus Vaičiulis, vadovavęs Šiaulių banko filialui Klaipėdoje.

Jam buvo skirta lygtinė 2 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Teismas nustatė, kad Artūras Urbutis, pasinaudodamas A.Vaičiulio ir J.Aušros ryšiais, neva sudarė valstybei nuostolingą sutartį, pagal kurią NG esą išskirtinėmis sąlygomis naudojosi KN terminalu.

Buvusiam bendrovės „Klaipėdos nafta“ vadovui J.Aušrai atseikėta treji metai ir devyni mėnesiai nelaisvės. Bausmės jam ir eksbankininkui A.Vaičiuliui atidėtos.

Maža to, pripažinta, kad Artūras Urbutis 3,3 mln. 176 tūkst. JAV dolerių (148,5 tūkst. eurų) kyšį įsūdė R.Milvydui – už NG palankius veiksmus nutekinus slaptą informaciją.

R.Milvydas, kaip ir NG savininkas Artūras Urbutis, sulaukė realios laisvės atėmimo bausmės – už kyšininkavimą nuteistas kalėti pusšeštų metų.

Visi kaltinamieji nuosprendį apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui (LAT), laukia jo sprendimo.

Advokatai prisiminė senatį

Antrą kartą nagrinėjant „Naftos grupės“ bylą sujudo kaltinamųjų advokatai: prisiminė senaties terminus, prakalbo, kad naujų faktų ir aplinkybių nėra – kartojami tie patys kaltinimai.

„Pastaroji veika užfiksuota prieš dešimt metų – senatis jau suėjo.

Tokiais atvejais negalima skelbti nuosprendžių, teisti už tuos pačius nusikaltimus, šią bylą reikia nutraukti“, – teismo procesą mėgino stabdyti Artūro Urbučio advokatas Mindaugas Dūda.

Tačiau skundus išnagrinėję LAT teisėjai nusprendė kitaip – kaltinimai abiem atvejais panašūs, bet nėra tapatūs, kitaip kvalifikuojami.

Nesupranta kaltinamų

Teisėja K.Kakurinė advokatų prašymus dėl senaties taikymo atmetė ir pabrėžė, jog kaltinamieji nuteisti dar neįsiteisėjusiu nuosprendžiu: „Senaties terminas baigiasi šiemet birželio 13-ąją.“

Kaltinamieji tvirtino jokių nusikaltimų nedarę – kaip ir kiti verslininkai, steigę įmones, pirkę konsultantų, kitų verslo partnerių paslaugas, svetimų lėšų nesisavino, naudojosi savais pinigais.

Taip patį jie kalbėjo ir anksčiau, kai išklausę prokurorų kalbų ir liudininkų parodymų buvo nuteisti už neteisėtą panašią veiklą gabenant rusiškus naftos produktus į Klaipėdą.

Nuteistieji dar gali skųsti ir šį nuosprendį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.