Per kraupią avariją prie Plungės dvi moteris užmušusį girtą 30-metį teis už nužudymą: gresia iki gyvos galvos

30-metis plungiškis, girtas sėdęs prie automobilio vairo ir pražudęs dvi moteris, bus teisiamas už nužudymą dėl chuliganiškų paskatų.

Taip po avarijos atrodė „Mercedes-Benz“ (nuotr. kairėje) ir „Toyota Auris“, kuriame žuvo dvi moterys.<br>„Plungės“ laikraščio nuotr.
Taip po avarijos atrodė „Mercedes-Benz“ (nuotr. kairėje) ir „Toyota Auris“, kuriame žuvo dvi moterys.<br>„Plungės“ laikraščio nuotr.
Žuvusi L.Kairytė – pirma lietuvė, įgijusi teisę mokyti dzenbudizmo.<br>„Plungės“ laikraščio nuotr.
Žuvusi L.Kairytė – pirma lietuvė, įgijusi teisę mokyti dzenbudizmo.<br>„Plungės“ laikraščio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 18, 2021, 9:13 PM

Šią bylą atvertė Plungės apylinkės teismas, tačiau čia įvyko tik vienas posėdis.

Kadangi buvo patenkintas nukentėjusiųjų prašymas perkvalifikuoti kaltinimus ir teisti vyrą už nužudymą dėl chuliganiškų paskatų, gegužės pabaigoje baudžiamoji byla persikels į Klaipėdos apygardos teismą.

Avarijos kaltininkui gresia laisvės atėmimas nebe iki dešimties metų, o dvigubai ilgesnis terminas ar net laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Atvertus bylą Plungės apylinkės teisme Dainiui Abelkiui pareikšti kaltinimai dėl to, kad neblaivus vairavo transporto priemonę, pažeidė Kelių eismo saugumo taisykles ir sukėlė eismo įvykį, dėl kurio žuvo žmogus.

Spruko iš avarijos vietos

Tragedija nutiko pernai vėlų rugpjūčio 1-osios vakarą kelyje Mažeikiai–Plungė, Berenių kaime. D.Abelkio vairuojamas automobilis „Mercedes-Benz S320“ lenkė ir kliudė ta pačia kryptimi važiuojantį „Toyota Auris“, kuriame buvo dvi moterys.

Po smūgio šis automobilis išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir susidūrė su krovininiu automobiliu „Scania“.

Per avariją žuvo „Toyota Auris“ vairuotoja ir keleivė. Sunkvežimio vairuotojui buvo sužalotos kojos, bet po apžiūros jis išleistas gydytis į namus.

Po įvykio trys iš penkių avariją sukėlusiu automobiliu važiavusių vyrų paspruko. Likusieji du buvo girti – jiems nustatyta 1,78 ir 2,76 promilės alkoholio.

Automobilio vairuotojas gerokai viršijo leistiną greitį – tame kelyje leidžiama važiuoti 90 kilometrų per valandą greičiu, o jis skriejo ne mažiau kaip 133–139 km per valandą.

Kompanija vyko namo po sėkmingo sandorio – Palangoje nusipirkusi automobilį. Šis įvykis buvo aplaistytas alkoholiu.

Mokė dzenbudizmo

50 metų moters vairuojamas automobilis po stipraus smūgio atsidūrė po vilkiku ir buvo visiškai sumaitotas. Staigi vilkiko ir lengvojo automobilio kaktomuša buvo mirtina – abi moterys žuvo iškart. Jų kūnus iš metalo gniaužtų teko vaduoti ugniagesiams.

Paaiškėjo, kad viena žuvusiųjų – pirmoji lietuvė, įgijusi teisę mokyti dzenbudizmo, Myong Hae Sunim – taip pastaruoju metu vadinosi 47 metų Loreta Kairytė. Prie vairo sėdėjo trejais metais vyresnė jos bendražygė Rasa.

Įrašą apie žuvusiąją savo feisbuko paskyroje paskelbė „Kwan Um Zen“ mokykla Lietuvoje. Čia skelbta, kad Myong Hae Sunim jau keliolika metų gyveno Honkonge, dzenbudizmo centre. Pusmečiui atvykusi į Lietuvą ji čia vedė mokymus.

Moteris planavo rudeniop grįžti į Honkongą, tačiau planus sugriovė avarija.

Girtas vairavo ir anksčiau

Trys pasprukusieji iš avarijos vietos persigalvojo ir kitą dieną patys prisistatė į Plungės policiją. Iš pradžių jie neatskleidė, kas vairavo automobilį.

Tyrimą dėl avarijos atliko Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos tarnyba.

Kas vairavo automobilį, tapo aišku ekspertams atlikus DNR tyrimus – mėginiai buvo paimti nuo vairo ir vairuotojo sėdynės.

Netrukus kaltę pripažino ir D.Abelkis, sėdėjęs prie vairo ir neseniai nusipirkęs automobilį.

Jam po įvykio nustatytas 1,76 promilės girtumas. Paaiškėjo ir tai, kad jis neturėjo teisės vairuoti.

Plungiškis ir anksčiau ne kartą baustas už vairavimą apsvaigus. Savo kaltę jis pripažįsta.

Už Kelių transporto eismo saugumo ar transporto priemonių eksploatavimo taisyklių pažeidimus, kai mašiną vairuoja nuo alkoholio apsvaigęs asmuo ir dėl to žūsta žmogus, baudžiama laisvės atėmimu iki 10 metų.

D.Abelkiui dar teks atsakyti už menkesnius nusikaltimus – nežymų sveikatos sutrikdymą ir neteisėtą laisvės atėmimą.

Nusikaltimai padaryti pernai balandį. Apsvaigęs nuo alkoholio jis su bendrininku mušė ir spardė žmogų, o paskui jam surišo rankas ir kojas, atidarė bagažinę ir grasino, kad išveš jį į mišką ir susidoros.

Viską lems teismo žodis

„Nukentėjusieji turi teisę pateikti savo kaltinimą. Dabar asmuo bus teisiamas dėl tyčinio nužudymo.

Tik tuomet, kai byla bus išnagrinėta, spręsiu, ar kaltinamąjį reikia teisti už nužudymą, ar už Kelių eismo taisyklių pažeidimą, o gal dar teks kaltinimą patikslinti. Viskas paaiškės teismo metu.

Tokių atvejų kartais pasitaiko. Būna, jog pateikiami kaltinimai dėl sunkaus kūno sužalojimo, o nukentėjusiesiems atrodo, kad tai – pasikėsinimas nužudyti.

Su tokiu atveju, kuris susijęs su avarija, susidūriau pirmą kartą“, – sakė Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Arūnas Saunorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.