Po žmonos mirties – į teismą

Panevėžio teisme susitiko prieš metus žmoną palaidojęs panevėžietis Vytautas Bražiulis bei ją gydęs ir jos turtą paveldėti siekiantis gydytojas Gintaras Noreika. Našlys siekia žmonos testamentą pripažinti negaliojančiu.

V.Bražiulis (nuotr.) siekia užginčyti mirusios žmonos testamentą, kuriuo jį savo turtą paliko gydytojui G.Noreikai.<br>D.Krasausko nuotr.
V.Bražiulis (nuotr.) siekia užginčyti mirusios žmonos testamentą, kuriuo jį savo turtą paliko gydytojui G.Noreikai.<br>D.Krasausko nuotr.
G.Noreika
G.Noreika
Panevėžietė šį namą testamentu paliko ne savo sutuoktiniui, o gydytojui.
Panevėžietė šį namą testamentu paliko ne savo sutuoktiniui, o gydytojui.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 25, 2021, 8:31 AM

91 metų V.Bražiulio žmona visą savo turtą paliko ne sutuoktiniui, bet ją gydžiusiam Smėlynės šeimos ambulatorijos gydytojui G.Noreikai.

Našlys nesutinka su žmonos paskutine valia ir siekia šį dovanojimą užginčyti.

Teisybės ieškantis senolis net kreipėsi į Panevėžio apygardos prokuratūrą, bet pareigūnai nenustatė, kad po pacientės mirties turto sulaukęs gydytojas būtų kuo nors nusikaltęs.

Todėl našlys kreipėsi į teismą dėl testamento pripažinimo negaliojančiu.

Tenka minti teismo slenkstį

Prieš posėdį V.Bražiulis neslėpė, kad nesitikėjo, jog senatvėje teks minti valdiškų įstaigų slenksčius.

Vyras dar gyvena šeimos namuose, esančiuose Panevėžyje, Rožyno rajone, bet iš jų gali būti bet kada iškrapštytas.

Jam keista, kad per tiek laiko nė vienu žodžiu apie tai neužsiminusi žmona visą turtą paliko ją gydžiusiam gydytojui.

Panevėžiečio teigimu, apie tai, kad netenka pastogės virš galvos, jis sužinojo, kai po žmonos mirties buvo paskelbtas jos testamentas.

V.Bražiulis su žmona Janina susituokęs prieš 20 metų. Abiem tai buvusi antra santuoka. Bendrų vaikų jie neturėjo.

Namas priklausęs sutuoktinei, moteris jį buvo įgijusi dar prieš juodviejų santuoką.

Vyrui keista, kad ilgus metus kartu su juo pragyvenusi žmona trijų aukštų namą Panevėžyje užrašė visai svetimam žmogui – G.Noreikai. Šis gydytojas daug metų gydė abu sutuoktinius.

Vyras dėstė, jog su žmona sutaręs gerai, todėl jam keista, kad testamentas buvo pakeistas paslapčia.

Jis neatmetė, kad testamentas buvo sudarytas žmonai esant neadekvačios būklės, bet smulkiau neaiškino, ką turi omenyje.

Našlys patyrė šoką

V.Bražiulis aiškino, kad daug prisidėjo prie namo remonto, – investavo savo lėšas į šildymo sistemos, vandentiekio, langų ir kambarių tvarkymą.

Todėl našlys patyręs didelį šoką, kai po žmonos mirties sužinojo, kad testamentas pakeistas ir namą ji paliko gydytojui.

Panevėžiečio teigimu, dar prieš santuoką ji visą turtą buvo užrašiusi jam: „Šokas apėmė, kai tai sužinojau. Negi dabar visą turtą reikės gydytojui atiduoti?“

V.Bražiulis tikino planavęs namą parduoti, dalį pinigų pasilikti sau, o kitą paaukoti sergantiems vaikams, nukentėjusiesiems nuo gaisrų ir panašiai.

Tikino nieko nežinojęs

Prieš posėdį G.Noreika nebuvo kalbus ir tikino neabejojantis, kad teismas priims teisingą sprendimą: „Man reikia ramybės ir kad viskas baigtųsi teisingai, kad būtų įrodyta, jog nesu kažkoks sukčius ar turto prievartautojas.“

Gydytojas tikino nežinojęs, kad moteris parašė jam palankų testamentą: „Apie tai sužinojau tik praėjus dvejiems metams po jo parašymo. Su manimi nebuvo derinta.“

Gydytojas neneigė, kad sužinojęs apie testamentą kalbėjo su tokį netikėtą žingsnį žengusia savo paciente: „Prašiau, kad pakeistų savo nuomonę, nes manau, jog neteisinga į testamentą įrašyti svetimą žmogų, bet moteris jos nepakeitė.“

Jis tikino nenumanantis, iš kur moteris sužinojo testamentui sudaryti reikalingus jo asmens duomenis: „Mano vardą ir pavardę aišku kad žinojo, daugiau nieko.“

Tyrimas buvo nutrauktas

Šia istorija domėjosi ir Specialiųjų tyrimų tarnyba, ir Panevėžio apygardos prokuratūra.

Praėjusiais metais dėl šio atvejo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kyšininkavimo.

Tai padaryta po to, kai į pareigūnus kreipėsi mirusios panevėžietės sutuoktinis.

Prieš 3 mėnesius tyrimą prokurorai nutraukė.

„Patikrinus visą informaciją ir aplinkybes buvo konstatuota, kad nepadarytas joks nusikaltimas“, – nurodė prokuratūros atstovė Rasa Stundžienė. Nenustatyta, kad asmeninį turtą testamentu panevėžietė paliko kaip kyšį už kokias nors paslaugas.

Pagal galiojančius įstatymus nesutinkantiems su testamentu ir norintiems jį užginčyti lieka tik vienas kelias – kreiptis į teismą ir bylinėtis civiline tvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.