Per avariją vaiką užmušusį Mažeikių ligoninės direktorių teismas nuo baudžiamosios atsakomybės atleido

Prieš dvejus su puse metų per avariją aštuonerių metų berniuką mirtinai sužalojusiam Mažeikių ligoninės direktoriui 65 metų Sigitui Kakčiui grėsė iki aštuonerių metų nelaisvės.

 Tragiška avarija įvyko šioje kelio atkarpoje.<br> Telšių AVPK nuotr.
 Tragiška avarija įvyko šioje kelio atkarpoje.<br> Telšių AVPK nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2021, 9:09 PM, atnaujinta May 26, 2021, 9:12 PM

Rezonansinę bylą išnagrinėjusi Telšių apylinkės teismo Mažeikių rūmų teisėja Jūratė Žemgulienė nusprendė su nukentėjusiaisiais susitaikiusį S.Kaktį nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti ir bylą nutraukti.

Nors byla buvo nutraukta, teismas S.Kakčiui skyrė baudžiamojo poveikio priemonę – uždraudė jam vienerius metus vairuoti transporto priemones.

Teismas patvirtino S.Kakčio ir nukentėjusiųjų pasirašytą susitarimą dėl susitaikymo ir žalos atlyginimo. Šiame susitarime aptartas ir grafikas, pagal kurį S.Kaktys nukentėjusiesiems atlygins dalį dar atlyginti nespėtos neturtinės žalos – 60 tūkstančių eurų.

Nepastebėjo per kelią einančio vaiko

Nelaimė 2018 metų lapkričio 15-osios popietę įvyko Mažeikių rajone, kelio Anulynai–Tirkšliai atkarpoje ties Balėnos kaimu.

Mokinius iš mokyklos vežęs autobusas sustojo šalikelėje išleisti vienkiemyje gyvenančio pradinuko.

Išlipęs iš autobuso berniukas bandė pereiti gatvę, nes namai – kitoje kelio pusėje. Šioje kelio atkarpoje pėsčiųjų perėjos nebuvo, o automobiliams buvo leidžiama važiuoti 90 kilometrų per valandą greičiu.

Priešpriešiais automobiliu „Volvo S 90“ važiavęs S.Kaktys nepastebėjo į gatvę įžengusio vaiko ir jį mirtinai sužalojo.

Apie įvykusią nelaimę policijai pranešė pats vairuotojas.

Atvykę pareigūnai S.Kaktį patikrino alkoholio matuokliu. Paaiškėjo, kad automobilį Mažeikių ligoninės direktorius vairavo būdamas blaivus.

Gerokai viršijo leistiną greitį

Dėl kelių eismo taisyklių pažeidimo, per kurį žuvo žmogus, ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad mokinio išleisti autobusas sustojo su įjungtomis įspėjamosiomis mirksinčiomis oranžinėmis šviesomis, kelio matomumas buvo geras.

Tyrėjai išsiaiškino, kad iš autobuso išlipęs mokinys neskubėjo eiti per kelią, laukė, kol pajudės mikroautobusas ir bus geresnis matomumas. Vaikui kertant kelią nuo Telšių pusės dideliu greičiu atskriejo automobilis, kurio vairuotojas galimai nepastebėjo vaiko ir jį kliudė. Mokinys žuvo įvykio vietoje.

Taip pat buvo nustatyta, kad S.Kakčio vairuojamas „Volvo S 90“ skriejo apie 149 km/h greičiu, o tai reiškia, kad jis gerokai viršijo šioje kelio atkarpoje leistiną 90 greitį.

Be to, vairuotojas artėdamas prie sustojusio autobuso su vaikų vežimo skiriamaisiais ženklais ir įjungta avarine šviesos signalizacija privalėjo sulėtinti greitį, o prireikus – ir sustoti, kad praleistų vaikus ir juos lydintį asmenį.

Ekspertai pateikė skirtingas išvadas

Pasak tyrėjų, ikiteisminis tyrimas buvo sudėtingas ir ilgai užtruko, nes ekspertai pateikė skirtingus duomenis apie automobilio greitį įvykio metu.

S.Kakčio advokatas pateikė specializuoto automobilių serviso kompiuterio duomenis ir privataus eismo įvykių eksperto išvadą, kad greitis smūgio metu buvo apie 94 km/h.

Galutinai žymiai viršytą automobilio greitį smūgio metu ir eismo įvykio mechanizmą, kas ir buvo sąlyga kilti šiam tragiškam eismo įvykiui, patvirtino Lietuvos teismo ekspertizės centras.

Tyrėjai taip pat gavo duomenų, kad už greičio viršijimą S.Kaktys ne kartą buvo baustas ir anksčiau.

Per ikiteisminį tyrimą įtarimai buvo pareikšti ir autobuso vairuotojui, kuris privalėjo palydėti jaunesnį nei dešimties metų berniuką į kitą kelio pusę.

Vėliau buvo nuspręsta ikiteisminį tyrimą autobuso vairuotojo atžvilgiu nutraukti, nes baudžiamoji atsakomybė jam būtų grėsusi tik tuomet, jei būtų nustatyta, kad S.Kaktys nepažeidė kelių eismo taisyklių.

Atsakomybės dėl tragiško įvykio nesikratęs S.Kaktys iškart po įvykio buvo susitikęs su žuvusio moksleivio tėvais ir, nelaukdamas tyrimo baigties, geranoriškai pervedė jiems 15 tūkstančių eurų.

Atsižvelgė ir į kaltinamojo asmenybę

Kadangi S.Kaktys kaltu prisipažino, ši byla Telšių apylinkės teismo Mažeikių rūmuose buvo išnagrinėta sutrumpinto įrodymų tyrimo tvarka.

Teismas konstatavo, kad per posėdį ištirti įrodymai nekelia abejonių, kad S.Kaktys įvykdė jam inkriminuotą nusikaltimą.

Priimdamas sprendimą teismas, atsižvelgė į kaltinamojo asmenybę, jį charakterizuojančius duomenis, į byloje nustatytas atsakomybę lengvinančias aplinkybes, sunkinančių aplinkybių nebuvimą, padarė išvadą, kad yra pagrindas manyti, jog kaltinamasis ateityje laikysis įstatymų ir naujų nusikalstamų veikų nedarys.

Atsižvelgęs į byloje ištirtus duomenis, teismas konstatavo, kad S.Kaktį galima atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, kadangi jis kaltu prisipažino, savo noru iš dalies atlygino padarytą žalą ir susitarė su nukentėjusiaisiais dėl likusios žalos atlyginimo, taip pat susitaikė su nukentėjusiaisiais bei yra pagrindas manyti, kad naujų nusikalstamų veikų S.Kaktys nebedarys.

Šis nuosprendis Telšių apylinkės teismo Mažeikių rūmų teisėjos nuosprendis dar gali būtų apskųstas apeliacine tvarka.

Bylą nutraukė dėl senaties

Gydytojo išsilavinimą turintis S.Kaktys 1996–2000 metais buvo Seimo nariu, o 1999–2000 metais – ir Valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministru.

Daugeliui šalies gyventojų S.Kaktys įsiminė tuo, kad 1999 metais Lietuvos Respublikos Vyriausybės vardu pasirašė sutartį su JAV kompanija „Williams“ dėl akcinės bendrovės „Mažeikių nafta“ akcijų pardavimo.

Vėliau S.Kaktys kartu su susisiekimo ministru Rimantu Didžioku ir ūkio viceministru Antanu Bartuliu buvo apkaltinti piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir tarnybinių įgaliojimų viršijimu parafuojant ir pasirašant šią sutartį.

Taip vadinamą „Mažeikių naftos“ bylą teismas vėliau nutraukė dėl senaties.

Pasitraukęs iš didžiosios politikos S.Kaktys dirbo ortopedu-traumatologu Regioninėje Telšių ligoninėje, tapo Mažeikių ligoninės direktoriumi, kuriai vadovauja iki šiol.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.