Psichiatrų ieškotą vyrą pareigūnai surado Vokietijoje: į šią šalį bėgo ir po siaubingo nusikaltimo – savo mamos nužudymo

Beveik mėnesį policijos ieškotas be žinios dingęs Egidijus Šegžda, kurio pasigedo Klaipėdos psichikos sveikatos centro darbuotojai, atrastas Vokietijoje. Šioje šalyje jis slapstėsi ir anksčiau po to, kai įvykdė šiurpų nusikaltimą – nužudė savo motiną.

 Iš Vokietijos atgabentas A.Paulavičius stojo prieš teismą.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Iš Vokietijos atgabentas A.Paulavičius stojo prieš teismą.<br> G.Pilaičio nuotr.
 A.Paulavičių teismo salėje akylai saugojo pareigūnai. <br> G.Pilaičio nuotr.
 A.Paulavičių teismo salėje akylai saugojo pareigūnai. <br> G.Pilaičio nuotr.
E.Šegžda-A.Paulavičius antrą kartą atrastas Vokietijoje.<br> Policijos nuotr.
E.Šegžda-A.Paulavičius antrą kartą atrastas Vokietijoje.<br> Policijos nuotr.
 Klaipėdos apygardos prokuroras A.Saunorius.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Klaipėdos apygardos prokuroras A.Saunorius.<br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 28, 2021, 6:09 PM, atnaujinta May 28, 2021, 8:58 PM

Benamio vyriškio, kuris į užsienį išvyko legaliai, ten jokių įstatymų nepažeidė, likimą spręs Klaipėdos apylinkės teismas.

Psichiatrai nesulaukė paciento

Balandžio pabaigoje uostamiesčio policijos pareigūnai paskelbė 36-erių E.Šegždos, kuris anksčiau buvo pasivadinęs Aidu Paulavičiumu, paiešką. Jis ieškotas, kaip nežinia kur esantis arba dingęs be žinios asmuo, kurio pasigedo psichiatrai.

Uostamiesčio medikai ​klaipėdiečio sveikata ėmėsi rūpintis, kai jis buvo išleistas iš Rokiškio psichiatrijos ligoninės. Joje vyras priverstinai gydytas po to, kai įvykdė nusikaltimą ir ekspertų buvo pripažintas nepakaltinamu.

Kai E.Šegždos sveikata pagerėjo, jis buvo išleistas iš griežto režimo gydymo įstaigos. Grįžęs į Klaipėdą, turėjo lankytis psichikos sveikatos centre, kur gaudavo vaistų.

Kai vyras čia nepasirodė, medikai apie tai pranešė policijai. Pastaruoju E.Šegžda metu gyveno nakvynės namuose Viršutinėje gatvėje.

Benamis nusibeldė į Vokietiją

Niekas net nepastebėjo, kai jis dingo laikinojo apgyvendinimo namų. Paaiškėjo, kad E.Šegžda, niekam nieko nepasakęs, iškeliavo į Vokietiją, naudojosi galiojančiais asmens dokumentais.

Policijos žiniomis, išvykęs į užsienį klaipėdietis jokių nusikaltimų ar teisės normų pažeidimų neįvykdė. Nustatę dingusio be žinios asmens buvimo vietą pareigūnai nežino, kas bus daroma toliau.

„Mes savo darbą atlikome, asmens paieškos byla perduota Klaipėdos apylinkės teismui. Jis nuspręs, kaip elgtis toliau, išsiaiškinęs, ar E.Šegžda nepažeidė kokių nors įpareigojimų“, – aiškino Klaipėdos policijos komisariato viršininkas Gintautas Mačiulaitis.

Prieš dešimtmetį tuomet dar A.Paulavičiumi vadintas vyras įvykdė protu nesuvokiamą nusikaltimą – nužudė savo 48 metų motiną Juditą Paulavičienę, išniekino jos palaikus. Auka rasta savo bute be galvos.

Apsigyveno nakvynės namuose

Policijai sulaikius A.Paulavičių, medikai konstatavo, kad žudydamas motiną ir niekindamas jos palaikus jis buvo nestabilios psichikos būsenos - nesuvokė, ką darąs. Aukos galvą jis išmetė į Kuršių marias.

Paskui uždarytas į Rokiškio psichiatrijos ligoninę ​A.Paulavičius net nedalyvavo teismo posėdžiuose. Medikai jį gydė ir akylai stebėjo.

Nustačius, kad A.Paulavičiaus-E.Šegždos sveikatos būklė pagerėjo, jis yra veiksnus, gali ambulatoriškai gydytis laisvės sąlygomis, pernai gruodį jis buvo išleistas Rokiškio psichiatrinės ligoninės.

Klaipėdoje nakvynės namuose E.Šegžda pasirodė maždaug prieš du mėnesius. Tenykščiais gyventojams ir darbuotojams vyras problemų nekėlė, iš pradžių uoliai bendravo su medikais, o paskui dingo.

Paskelbta tarptautinė paieška

„Teikiame paslaugas įvairiems žmonėms - ir tokiems, kurie grįžta iš kalinimo įstaigų. Nesame nei į prokurorai, nei teisėjai, visi benamiai yra mūsų klientai, su visais reikia bendrauti“, - kalbėjo nakvynės namų direktorė Alma Kontrimaitė.

J.Paulavičienės nužudymo bylą tyręs klaipėdietis prokuroras Arūnas Saunorius prisiminė, jog nužudęs motiną sūnus iškart spruko į užsienį: „Stabdydamas automobilius nusibeldė iki Vokietijos, kur ir buvo sulaikytas“.

Pagiję asmenys iš psichiatrijos klinikų išleidžiami jiems ar giminaičiams to pageidaujant. Pastarieji garantuoja, kad pasirūpins žmonėmis, kuriems būtina gerti vaistus, nuolat lankytis pas medikus.

A.Paulavičiaus brolis su šeima gyveno Gargžduose. Ar giminės vyrą buvo priglaudę, juo rūpinosi, kuo nors padėjo, tyrėjai ir medikai neatskleidžia. 

Vyro paieška paskelbta balandžio 28-ąją po to, kai jis nepasirodė gydymo įstaigoje, kur privalėjo lankytis.

Žudikas teismo salėje nesirodė

Kraupios žmogžudystės Klaipėdoje byla nagrinėta už uždarų durų: motinos kraują praliejęs A.Paulavičius, įvertinus Valstybinės psichiatrijos tarnybos specialistų išvadas, pripažintas nepakaltinamu.

Tyčine žmogžudyste, artimo žmogaus palaikų išniekinimu, vagyste apkaltintas klaipėdietis apygardos teismo salėje pasirodė tik tada, kai buvo sučiuptas, kai reikėjo jam skirti kardomąsias priemones.

Patenkintas A. Paulavičiaus artimųjų prašymas nagrinėti bylą uždaruose posėdžiuose. Nužudytosios dukters Genovaitės Zulcienės ir sūnaus Karolio Paulavičiaus civiliniai ieškiniai dėl žalos atlyginimo buvo atmesti.

Teismas priminė, kad nukentėjusieji negali ir ateityje negalės reikšti jokių ieškinių nepakaltinamam, Rokiškio psichiatrijos ligoninėje gydomam asmeniui.

Apklausti tik kai kurie liudininkai, bendravę su A.Paulavičius prieš žmogžudystę ir vėliau, kai jis buvo priverstinai gydomas. 

Pavojingas, bet nepakaltinamas

Prieš tai pusmetį A.Paulavičiaus sveikatą tikrinę medikai nusprendė, kad jo veiksmai gali būti neprognozuojami, jis yra pavojingas visuomenei.

"Net jeigu šio vyro sveikatos būklė ir pagerėtų, jis nebus teisiamas“, - tąkart pažymėjo šią bylą kontroliavęs Klaipėdos apygardos prokuroras A.Saunorius.

Žmogžudystės aplinkybės nustatytos, bet motyvai liko neaiškūs. Konstatuota, kad A.Paulavičius yra psichikos ligonis - motiną nužudė, aptemus sąmonei.

„Mūsų giminė padori, niekas net alkoholio nevartoja. Matėme, kad Aidas nesveikas, bet psichiatrai jo kažkodėl negydė”, – teisme sielojosi G.Zulcienė.

Žudiko brolis K.Paulavičius į teismą atvesdintas su antrankiais – pareigūnai tuo metu jį buvo sulaikę dėl įtarimų įsivėlus į nusikalstamą veiklą.

Prisipažino nurėžęs galvą motinai

Tragedija įvyko pernai 2001-ųjų gruodžio 16-ąją Klaipėdoje, Naujakiemio gatvės name. Išniekinti J.Paulavičienės palaikai aptikti jos bute.

Įžengę į butą net visko matę kriminalistai pašiurpo – vonioje gulėjo moters kūnas be galvos. Dingo mobilieji telefonai, dokumentai, papuošalai, kiti vertingesni daiktai.

Tą dieną J.Paulavičienei niekaip negalėjo prisiskambinti užsienyje dirbantis jos draugas, su kuriuo ji turėjo gruodžio 31-ąją susituokti.

Klaipėdietei priklausė kirpykla „Dita” Laukininkų gatvėje. Iš jos tragedijos dieną motina ir sūnus išėjo kartu.

Pagal Europos arešto orderį Berlyne gruodžio 23-iąją sulaikytas A.Paulavičius prisipažino nužudęs savo motiną, išniekinęs jos palaikus.

Žudikas tyrėjams pats parodė vietą Kuršių mariose, kur nuskandino rankinę su aukos galva, dokumentais.

Prieš išpuolį aplankė giminaičius

Nustatyta, kad A.Paulavičius, grįžęs iš Vokietijos, kur anksčiau valkatavo ir vagiliavo, dar užsuko į savo senelio namus - pasiėmė čia paliktą krepšį su dviem teleskopinėmis lazdomis.

Atvažiavęs į Klaipėdą, bet namuose nieko neatradęs, vyras nudrožė į motinos kirpyklą, kur sutarė su ja susitikti po darbo. Vakare abu nuvažiavo į prekybos centrą „Maxima”, paskui grįžo į namus.

„Motina iš virtuvės mane auklėjo, priekaištavo dėl išvaizdos. Jos rankoje pastebėjau virtuvinį peilį. Švaistėsi, gal taikėsi smogti. Man atrodo, kad ji visą gyvenimą norėjo mane nužudyti”, – per apklausą paskutinįjį pokalbį su motina prisiminė A.Paulavičius.

Tolesni parodymai suglumino tyrėjus – vyras apie šiurpų nusikaltimą kalbėjo taip, tarytum būtų nugalabijęs žiurkę, o ne savo motiną.

Įkalčius nugramzdino mariose

Sugrūdęs į krepšius aukos galvą, kompiuterį, kitus motinos bute rastus daiktus A.Paulavičius jos automobiliu nuvažiavo prie uosto terminalo Minijos gatvėje - viską išmetė į Kuršių marias.

Žudikas šaltakraujiškai dėstė, kaip atsikratė įkalčių: „Juoda rankinė su galva iškart nugrimzdo į dugną, o kita dar kurį laiką plūduriavo. Po to važinėjau po miestą automobiliu.”

Narai atrado nuskandintą kuprinę, krepšį, kuriame buvo ir nusikaltimo įrankis - kirvukas mėsai kapoti.

A.Paulavičius iš motinos piniginės dar iškrapštė dešimt litų, raktus, pasiėmė tris mobiliuosius telefonus, du vestuvinius žiedus. Nuo aukos rankos nusmaukto žiedo kažkodėl nepavogė.

Kitą rytą A. Paulavičius nuvyko pas draugą, gyvenantį Lūžų gatvėje. Šis lombarde įkeitė vieną auksinį žiedą. Pats žudikas įkeitė kelis telefonus, kitus sulaužė ir užkasė sprukdamas iš Lietuvos.

Dar vieną žiedą A.Paulavičiaus paprašytas kitam lombardui Žvejybos uosto rajone perdavė kažkoks benamis.

Nusibeldė iki pat Vokietijos

Paskui su draugu nuvažiavęs į turgavietę A.Paulavičius ten nusipirko kepurę, pirštines, užkandos. Degalinėje nuplovė automobilį, išsiurbė saloną, o po to nutarė aplankyti savo tėvą

„Jam atvežiau dovanų – butelį degtinės. Pasakiau, kad mamai dovanojau 400–500 eurų. Pernakvojęs pas draugą, įkeičiau dar vieną telefoną, taksi automobiliu išvykau iš Klaipėdos”, – pasakojo sulaikytasis.

Apsilankęs viename bendrabutį galvažudys staiga užsigeidė tatuiruotės ant veido, nors jau turėjo kelias ant skruostikaulių.

Prieš kelionę į Vokietiją A.Paulavičius dar pasirodė prie motinos namų – gal knietėjo sužinoti, kas ten vyksta. Buto durys jau buvo užplombuotos.

Vokietiją bėglys pasiekė plentuose stabdydamas automobilius. Sučiuptas dar kažką murmėjo, esą motina jį kiršinusi su broliais. Pyko, kam skambinėjo, teiravosi, kaip jam sekasi užsienyje.

Balsus iš viršaus girdintys ligoniai nėra visiški kvailiai

Arūnas Saunorius

Klaipėdos apygardos prokuroras

"Puikiai pamenu šią bylą. Motinos žudikas sugebėjo pasprukti į užsienį. Neturėdamas pinigų kirto valstybės sieną - pakeleivingomis mašinomis nusibeldė iki Berlyno, bet po savaitės buvo sulaikytas.

J.Paulavičiene susirūpino giminaičiai, nes ji ilgai neatsiliepė telefonu. Moteris nužudyta itin žiauriai – tyrėjai buto vonią atrado pritaškytą kraujo.

Byloje būta duomenų, kad A.Paulavičius skelbėsi kažkokiu mesiju, atlikdavęs kažkokias apeigas, per kurias gyvūnams nupjaudavo galvas.

Sunku pasakyti, ar tai tikrovė, ar tik kliedesiai. Po nužudymo A.Paulavičius lankėsi tatuiruočių salone, prašė ant veido išpiešti raides APOK, pageidavo lašo formos piešinio prie lūpos. Pripažintas nepakaltinamu, gydytas.

Kiek pamenu, Rokiškio psichiatrijos ligoninėje A.Paulavičius buvo griežtai stebimas. Po kurio laiko medikai man pasakojo apie jį ištinkančius agresijos priepuolius, pastebėjo, kad jis jautė neapykantą moterims.

Nežinau, kaip jis buvo išleistas į laisvę. Tokių asmenų sveikata nuolat tikrinama – atliekamos psichiatrinės ekspertizės. Jeigu nusprendžiama, kad ligonis pasveiko, nebepavojingas, priverstinis gydymas nutraukiamas. 

Tokie pacientai išleidžiami į namus gydyti ambulatoriškai, apie tai informuojami psichikos sveikatos centrai. Jie privalo nuolat bendrauti su medikais, dukart per mėnesį susitikti su socialiniais darbuotojais.

Nuo psichikos ligų kenčiantiems žmonėms vien raminamųjų tablečių neužtenka. Jiems skiriami vaistai dažniausiai leidžiami gydymo įstaigose, tablečių jie gali piktybiškai nevartoti, išmesti, padovanoti.

Kliedinčių, reginčių haliucinacijas, balsus iš viršaus girdinčių psichikos ligonių sąmonė nėra visiškai aptemusi. Ne kartą pastebėta, jog kai kurie jų yra gana aukšto intelekto, pasitaiko ir gudrių simuliantų.

Vienas nepakaltinamasis iš Palangos muziejus buvo pagrobęs Saulės akmenį - didžiausią natūralaus gintaro luitą, kurio policija negalėjo atrasti. Vagis pats atnešė unikumą, papasako, kaip įsibrovė į muziejų.
 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.