Skamba keistai, bet policija nejuokauja: Merkinės muziejuje rasta neteisėtai laikomų ginklų

Policija skelbia, kad Merkinės miestelio muziejuje rasta neteisėtai laikomų ginklų. Skamba keistai, tačiau panašu, jog policija nejuokauja – dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Merkinės muziejuje rasta neteisėtai laikomų ginklų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Merkinės muziejuje rasta neteisėtai laikomų ginklų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-06-03 08:39, atnaujinta 2021-06-03 11:38

Kaip pranešė Policijos departamentas, birželio 2 d. apie 12 val. 40 min. Varėnos r., Merkinės miestelyje, muziejuje, paimti neteisėtai laikomi šaunamieji ginklai: šautuvas „Mosin-Nagant“, pistoletas „TT“, revolveris ir įvairios šaunamųjų ginklų dalys.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis.

Policijos pareigūnai į Merkinės krašto muziejų atvyko po to, kai gavo pranešimą, jog ekspozicijoje demonstruojami ginklai gali būti neperdaryti į netinkamus naudoti.

Nuo 2019-ųjų galioja reikalavimas, jog muziejai privalo turėti pažymas apie tai, kad jų turimi ginklai yra netinkami šaudyti. Merkinės krašto muziejus neturėjo tokios pažymos.

Muziejaus direktorius Mindaugas Černiauskas ketvirtadienį agentūrai BNS sakė, kad muziejus pats kreipėsi į pareigūnus, jog šie išsivežtų ir patikrintų ginklus. Tuo metu policija teigia, kad pranešimą apie ginklus gavo ne iš muziejaus.

„Policija turi duoti mums leidimą ginklams ir jų dalims laikyti“, – BNS sakė M. Černiauskas.

Pasak jo, išvežti Antrojo pasaulinio karo ginklų dalys, karabinų dalys ir patys ginklai, kai kurie surūdiję, rusiški, vokiški.

Alytaus apskrities policijos atstovė Kristina Janulevičienė BNS sakė, kad pagal galiojančią tvarką muziejuose laikomi ginklai turi būti perdaryti į netinkamus naudoti, kiekvienas ginklas ar jo dalis turi turėti pažymą.

„Ginklai buvo paimti, jiems bus atliktos ekspertizės“, – BNS sakė K. Janulevičienė.

Policijos departamentas anksčiau BNS teigė, kad tikrinimo esmė – išsiaiškinti, ar visiškai netinkamas naudoti ginklas yra tinkamai deaktyvuotas, neieškomas ir jį užregistruoti.

Baudžiamasis kodeksas nurodo, kad tas, kas neturėdamas leidimo pagamino, įgijo, laikė, nešiojo, gabeno ar realizavo ne mažiau kaip tris šaunamuosius ginklus, didelės sprogstamosios galios arba didelį kiekį šaudmenų, sprogmenų ar sprogstamųjų medžiagų, baudžiamas laisvės atėmimu nuo ketverių iki aštuonerių metų.

Panašus atvejis ne taip seniai buvo nutikęs ir Joniškyje. Kaip skelbė lrytas.lt, čia miestelio muziejuje rasta neteisėtai laikomų sprogmenų. Tąkart buvo teigiama, kad sprogmenys aptikti per inventoriziją eksponatų saugykloje.

Dar vienas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis birželio 2 d. pradėtas Marijampolės policijoje. Apie 7 val. 15 min. Marijampolės savivaldybėje, Pietarių kaime, šiukšlių dėžėje, rastas ir paimtas pistoletas „Smith&Wesson“ ir 6 vnt. šovinių.

Pirminiais duomenimis, ginklas rastas degalinės šiukšlių dėžėje. Pareigūnai tikisi, kad įtariamąjį nustatys, kai peržiūrės vaizdo kamerų įrašus.

Šiuo atveju Baudžiamasis kodeksas numato, kad tas, kas neturėdamas leidimo gamino, įgijo, laikė, nešiojo, gabeno ar realizavo šaunamąjį ginklą, šaudmenis, sprogmenis ar sprogstamąsias medžiagas, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.