Lietuvos Aukščiausiasis Teismas padėjo galutinį tašką Agurkinių byloje

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija 2021 m. birželio 23 d. paskelbė sprendimą agurkinių nusikalstamo susivienijimo baudžiamojoje byloje.

Agurkinių gaujos vadeiva Saulius Velečka - Agurkas (kairėje).<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agurkinių gaujos vadeiva Saulius Velečka - Agurkas (kairėje).<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2021, 4:07 PM, atnaujinta Jun 23, 2021, 4:16 PM

Kaip rašoma teismo pranešime, šioje byloje šio susivienijimo vadovas Saulius Velečka (pravarde Agurkas) ir 12 jo narių (A. P., D. P., T. P., N. T., S. Vy., T. V., G. C., L. P., K. L., R. V., R. G., D. R.) iš esmės nuteisti už dalyvavimą šaunamaisiais ginklais ginkluoto nusikalstamo susivienijimo veikloje, neteisėtą disponavimą labai dideliais narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekiais ir jų prekursoriais, turint tikslą juos platinti, ir jų kontrabandą.

Susivienijimo vadovas S.Velečka taip pat nuteistas už nužudymą, neteisėtą laisvės atėmimą ir plėšimą. Nusikalstamo susivienijimo nariai nusikaltimus vykdė ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio valstybėse.

Apeliacinės instancijos teismo nuosprendžiu nusikalstamo susivienijimo vadovui S.Velečkai buvo paskirta subendrinta septyniolikos metų šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė, kitiems nariams priklausomai nuo kiekvieno iš jų indėlio į nusikalstamo susivienijimo veiklą ir padarytų nusikaltimų buvo paskirta nuo aštuonerių metų trijų mėnesių iki šešiolikos metų dešimties mėnesių laisvės atėmimo.

Kasaciniais skundais nuteistieji ir jų gynėjai skundė apkaltinamojo nuosprendžio pagrįstumą, nusikaltimų kvalifikavimą, jiems paskirtas bausmes, akcentavo pernelyg ilgą proceso trukmę, kėlė baudžiamojo proceso nuostatų pažeidimo vertinant įrodymus ir turto konfiskavimo išsprendimo klausimus. Pastarąjį klausimą kėlė ir kasacinį skundą padavę asmenys, kurių turtas konfiskuotas.

Išnagrinėjęs bylą, kasacinės instancijos teismas nuteistojo R. G. gynėjo ir asmenų, kurių turtas konfiskuotas, kasacinius skundus tenkino, kitų nuteistųjų ir jų gynėjų kasacinius skundus tenkino iš dalies.

Teisėjų kolegija iš esmės paliko galioti apeliacinės instancijos teismo nuosprendį su atitinkamais pakeitimais: nuteistajam R. G. bylą nutraukė, panaikino žemesnės instancijos teismų nuosprendžių dalis dėl vienos S. V., A. P., D. P., T. P., N. T., T. V. nusikalstamos veikos bei vienos S. Vy. nusikalstamos veikos, kai kurio turto konfiskavimo, iš naujo subendrino daliai nuteistųjų paskirtas bausmes ir visiems nuteistiesiems jas sušvelnino.

Sprendimą sušvelninti paskirtas bausmes kasacinės instancijos teismas priėmė pripažinęs šios bylos nagrinėjimo trukmę (nuo ikiteisminio tyrimo pradėjimo iki kasacinės nutarties priėmimo procesas tęsėsi ilgiau kaip dešimt metų) pernelyg ilga. Dėl to, kolegijos manymu, yra pagrindas dėl šio nuteistųjų teisės į bylos nagrinėjimą per įmanomai trumpiausią laiką pažeidimo nuteistųjų patirtą žalą kompensuoti sušvelninant teismo jiems paskirtas galutines bausmes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.