Demaskuota Europoje veikusi gauja, kurioje pirmaisiais smuikais griežė lietuviai

Kvaišalus platinusi tarptautinė grupuotė sučiupta ir pasodinta į teisiamųjų suolą – paskutinis įtariamasis 47 metų klaipėdietis Regimantas Lomsargis ką tik buvo pargabentas iš Olandijos.

Kaune sučiupti narkotikų prekeivių gaujos nariai jau išklausė nuosprendžius.
Kaune sučiupti narkotikų prekeivių gaujos nariai jau išklausė nuosprendžius.
Lietuviai iš Olandijos į Lietuvą labai dideliais kiekiais gabeno narkotikus.
Lietuviai iš Olandijos į Lietuvą labai dideliais kiekiais gabeno narkotikus.
 Prekeiviai kvaišalus slėpdavo garažuose.<br>Policijos nuotr. 
 Prekeiviai kvaišalus slėpdavo garažuose.<br>Policijos nuotr. 
Aptikta ir psichotropinių medžiagų. <br>Policijos nuotr. 
Aptikta ir psichotropinių medžiagų. <br>Policijos nuotr. 
Iš Suomijos atgabentas S.Giniotis Klaipėdos apygardos teisme.<br> G.Pilaičio nuotr.
Iš Suomijos atgabentas S.Giniotis Klaipėdos apygardos teisme.<br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 1, 2021, 7:57 AM

Demaskuota Europos valstybėse veikusi gauja, kurioje pirmaisiais smuikais griežė lietuviai.

Jie iš Olandijos į Lietuvą labai dideliais kiekiais įveždavo narkotines ir psichotropines medžiagas, platino, gabeno pagal užsakymus į kitas užsienio šalis.

R.Lomsargiui pateikti įtarimai kaip vienam nusikalstamos veiklos organizatorių – jis parūpindavo kvaišalų, o bendrininkai paskui juos iš Olandijos mikroautobusais gabendavo į kitas šalis.

Klaipėdos kriminalistai žinojo, kad gauja imituoja tarptautinių krovinių gabenimo ir keleivių vežimo veiklą.

Nuo 2019 m. ieškotas R.Lomsargis buvo susisukęs gūžtą Olandijoje. Bendradarbiaujant su užsienio teisėsaugos institucijomis jis suimtas pagal Europos arešto orderį.

Pandemija šiek tiek pristabdė perdavimo procedūras – R.Lomsargis tiktai dabar atvežtas į Lietuvą. Įtariamasis suimtas trims mėnesiams. Išskirta jo byla bus nagrinėjama atskirai.

Kanapes slėpė padangose

Lietuviai mikroautobusuose paslėptas narkotines ir psichotropines medžiagas pagal užsakymus gabendavo iš Olandijos per Lenkiją ir Lietuvą į Suomiją.

Plačiai užsimojusi narkotikų platintojų gauja buvo sekama – atskleista ir sulaikyta bendromis Lietuvos, Olandijos ir Suomijos teisėsaugininkų pastangomis.

R.Lomsargis ne pirmą kartą įkliūva dėl kvaišalų.

Prieš dešimtmetį šis vyras buvo suimtas atskleidus kitą gaują, kuri iš Olandijos dideliais kiekiais gabeno į automobilių padangas sudėtas kanapes.

Tiesa, R.Lomsargis tąkart iš balos išlipo sausas – pritrūkus įrodymų buvo išteisintas.

Baikerį sulaikė Helsinkyje

R.Lomsargio bendrininku įvardytas 48 metų klaipėdietis Saulius Giniotis 2018 metų gegužę įkliuvo Suomijoje ir ten buvo nuteistas už kvaišalų platinimą.

Helsinkyje kriminalistai sulaikė dar vieną lietuvį Mindaugą Petraitį ir Suomijos pilietį.

Per kratas aptikta apie 6 kilogramus amfetamino ir daugiau kaip 12 tūkst. tablečių su psichotropiniais vaistais.

Šie Lietuvos piliečiai 2018 m. rugsėjį Suomijoje nuteisti kalėti pusšeštų metų. S.Giniotis Helsinkio teisme atsisakė teikti parodymus.

Tuo jo bėdos nesibaigė – dalį bausmės atlikęs, vasarį pergabentas į Lietuvą vyras neseniai stojo prieš teismą Klaipėdoje.

Buvęs baikerių klubo vadovas S.Giniotis ir R.Lomsargis įvardijami kaip tarptautinės kvaišalų kontrabandos gaujos veiklos organizatoriai.

Bendrininkai jau nuteisti

Kaune sučiupti ir jau nuteisti kiti šios gaujos nariai klaipėdiečiai 44 metų Mindaugas Dukas, 30-metis Šarūnas Bružas ir 28 metų kaunietis Lukas Dobravolskis. Per kratas pas šiuos vyrus buvo rasta daugiau kaip 53 kilogramai kanapių dervos, 6,5 kilogramo kanapių, 3,5 kilogramo ekstazio, 50 gramų kokaino, 40 gramų amfetamino.

Dar aptiktas Didžiojoje Britanijoje pavogtas motociklas, savadarbis šaunamasis ginklas, pneumatinis šautuvas, netikras vairuotojo pažymėjimas, įrankių ir priemonių narkotikams pakuoti.

Visų iš neteisėtos apyvartos paimtų narkotikų ir psichotropinių medžiagų kaina juodojoje rinkoje galėjo siekti apie 650 tūkst. eurų.

Š.Bružui Kauno apygardos teismas atseikėjo 4,5, o M.Dukai – 4 metus nelaisvės.

Kaltę neigusiam L.Dobravolskiui Lietuvos apeliacinis teismas skyrė 12 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Konfiskuotas ir nuteistųjų turtas, į kurį anksčiau buvo apribotos nuosavybės teisės.

Mikroautobuse – ekstazis

Suomiai leido S.Giniotį, kuriam Lietuvoje pateikti papildomi kaltinimai, išgabenti į gimtinę – čia jis teisiamas už kitus nusikaltimus.

Atvesdintas į Klaipėdos apygardos teismo salę S.Giniotis kaip įmanydamas slėpė veidą.

Kriminalistų žiniomis, S.Giniotis vertėsi mikroautobusais vežiodamas krovinius ir keleivius tarptautiniais maršrutais – buvo logistikos paslaugas teikusios transporto įmonės direktorius.

S.Giniotį Klaipėdoje stebėję pareigūnai viename Jūrininkų prospekte esančiame garaže atrado šimtą gramų psichotropinės medžiagos MDMA (ekstazio).

Kvaišalai laikyti kelionei parengtame mikroautobusas „Mercedes-Benz“, kurį nuomojosi baikerių klubas. Jame atrastas savadarbis pistoletas, pritaikytas šaudyti tikrais šoviniais.

Pareigūnai sustabdė gaują

Dalį gaujos narių pareigūnai sulaikė Kaune, kad jie su kvaišalais nesiblaškytų po Europą, o Suomijoje antrankiai uždėti bendrininkams.

„Kvaišalų platintojai, Helsinkyje laukę krovinio, apie tai nieko nežinojo“, – pasakojo Klaipėdos policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos vadovas Valdas Narutavičius.

Manoma, kad kvaišalams gabenti pritaikytu S.Giniočio mikroautobusu į Lietuvą iš viso buvo įvežta daugiau nei 62 kilogramai kelių rūšių narkotinių ir psichotropinių medžiagų.

S.Giniotis kaltinamas iki 2018 metų gegužės taręsis su R.Lomsargiu mikroautobusu iš Olandijos į Lietuvą pergabenti didelį kiekį kvaišalų.

Iš dalies kaltinimus pripažinęs S.Giniotis sakė žinojęs, kokios prekės nelegaliai gabenamos jo mikroautobusu, bet neigė padėjęs pjaustyti skyles, ertmėse įrenginėti slėptuves.

S.Giniočiui ir R.Lomsargiui gresia iki 15 metų nelaisvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio