Kaune – aliarmas dėl įtartino voko: viduje – milteliai su juodligės pavadinimu, siuntėju įvardinta Rusijos ambasada Gautas ir antras laiškas, evakuotas paštas

Kaune gautas nerimą keliantis pranešimas apie įtartinus miltelius su pavojingos infekcinės ligos, juodligės pavadinimu – ant voko parašyta, kad laiškas atėjo iš Rusijos ambasados Vilniuje.

 Kaune privačios bendrovės voką gavo laišką su įtartinais milteliais, ant kurių užrašytas juodligės pavadinimas. Siuntėju įvardinta Rusijos ambasada. <br> V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
 Kaune privačios bendrovės voką gavo laišką su įtartinais milteliais, ant kurių užrašytas juodligės pavadinimas. Siuntėju įvardinta Rusijos ambasada. <br> V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
 Kaune privačios bendrovės voką gavo laišką su įtartinais milteliais, ant kurių užrašytas juodligės pavadinimas. Siuntėju įvardinta Rusijos ambasada. <br>Kauno apskr. VPK nuotr.
 Kaune privačios bendrovės voką gavo laišką su įtartinais milteliais, ant kurių užrašytas juodligės pavadinimas. Siuntėju įvardinta Rusijos ambasada. <br>Kauno apskr. VPK nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 1, 2021, 10:09 AM, atnaujinta Jul 1, 2021, 4:43 PM

Įtartinas vokas buvo atsiųstas į Partizanų gatvėje veikiančią privačią įmonę.

Apie 8 val. 50 min. atidariusi voką, bendrovės direktorė išvyko paketėlius su milteliais, ant kurių buvo parašyta „Anthrax“. Tai – lotyniškas juodligės pavadinimas.

Įmonės vadovė nedelsdama surinko pagalbos tarnybų numerį baimindamasi, kad voke gali būti juodligės bakterijos. 

Ugniagesiai gelbėtojai atvažiavo paimti voko su specialiais apsaugos kostiumais.

„Ugniagesiai atvyko, įdėjo voką į vakuuminę pakuotę ir laukia policijos“, – apie 9 val. 20 min. naujienų portalui lrytas.lt pranešė Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė spaudai Džiuginta Vaitkevičienė.

Netrukus ugniagesių operacijų vadovas portalą informavo, kad vokas jau yra perduotas policijai.

Milteliai bus ištirti – gavus atsakymą paaiškės, ar jie iš tikrųjų kelia pavojų“, – pasakojo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Odeta Vaitkevičienė.

Laiškas su milteliais buvo nuvežtas į sostinėje esančią Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją. 

„Juodligė priklauso ypatingai pavojingų infekcijų grupei. Ši liga dar ir dabar registruojama visame pasaulyje. Juodligės sukėlėjai gali būti naudojami kaip biologinis ginklas.

Juodligė pasireiškia bendra intoksikacija, seroziniu, hemoraginiu odos uždegimu, limfmazgių, plaučių, žarnyno, smegenų dangalų uždegimu. Žmonėms dažniausiai pasireiškia odos pažeidimu, karbunkulu arba opa, padengta juodu kaip anglis šašu“, – teigiama Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro dokumente.

Papildyta 10 val. 35 min. Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovės spaudai O.Vaitkevičienės pranešimu: „Policijos pareigūnai informacijos apie įmonėje gautą voką su įtartinais milteliais sulaukė 9.18 val. Į įvykio vietą iškart buvo išsiųstos reaguojančios pajėgos.

Nuvykus paaiškėjo, kad įmonė turi atskirą įėjimą iš lauko, o šiandien vietoje dirbo tik 2 darbuotojai, kurie buvo išvesti į saugią aplinką (lauką).

Šiuo metu laukiama Kauno miesto savivaldybės civilinės saugos specialistų, kurie turėtų priimti sprendimą dėl tolimesnių veiksmų, susijusių su voku ir jo turiniu“.

Naujienų portalas lrytas.lt susisiekė su Lietuvos užsienio reikalų ministerija ir Rusijos ambasada Vilniuje. Šių institucijų atstovai pažadėjo šiek tiek vėliau pateikti komentarus. 

Portalui lrytas.lt pasiteiravus, ar URM kaip nors reaguos į šį atvejį, ministerijos Informacijos stebėjimo ir žiniasklaidos skyrius atsiuntė lakonišką atsakymą: "Užsienio reikalų ministerija siūlo kreiptis į teisėsaugos ir civilinės saugos institucijas, kurios atlieka tyrimą bei sulaukti oficialių šių įstaigų išvadų".

Gautas ir antras laiškas

12 val. 55 min. Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė Dž.Vaitkevičienė pateikė daugiau informacijos apie neįprastą įvykį.

Bendrovė „Aarsleft“ (užsiimanti statybomis – Red.) gavo laišką su neaiškios kilmės milteliais, galimai juodligės bakterija. Siųsta iš Rusijos Federacijos ambasados Vilniuje. Ugniagesiai su cheminiais apsaugos kostiumais įėjo į vidų, voką įdėjo į 2 plastikinius maišus ir užsandarinę išnešė į lauką, perdavė policijos pareigūnams tyrimui. Patalpos išmatuotos chemijos ir radiacijos prietaisais, pakitimų nenustatyta.

10.03 val. gauta papildoma informacija, kad pašto skyriuje yra dar vienas vokas, skirtas įmonei.

Ugniagesių pajėgos nuvyko į paštą (Krėvės pr. 97A), evakavo 5 klientus iš pastato, atliko matavimus ir patikrino laišką. Siuntėjas kitas. Laiškas atplėštas ir patikrintas, nepavojingas“, – teigiama pranešime.

13 val. 26 min. pranešta, jog minėtas laiškas su jame esančiomis medžiagomis nugabentas tyrimams į Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją Vilniuje.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl grasinimo nužudyti ar sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą arba žmogaus terorizavimo (LR BK 145 str. 2 d.).

Tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros Šeštojo skyriaus prokurorai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.