Teismas išgirdo keistą buvusio užkardos vado iš Šilutės prašymą, bet jo nepatenkino

Buvusiam Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) darbuotojui Vytautui Didžiūnaičiui nepavyko sėsti už grotų. Teismas atmetė jo neįprastą prašymą anksčiau paskirtą piniginę baudą pakeisti laisvės atėmimu.

Buvęs Pagėgių pasienio rinktinės užkardos vadas V.Didžiūnaitis neišsisuko nuo baudos.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Buvęs Pagėgių pasienio rinktinės užkardos vadas V.Didžiūnaitis neišsisuko nuo baudos.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Buvęs Pagėgių pasienio rinktinės užkardos vadas V.Didžiūnaitis neišsisuko nuo baudos.<br>G.Pilaičio nuotr.
Buvęs Pagėgių pasienio rinktinės užkardos vadas V.Didžiūnaitis neišsisuko nuo baudos.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 28, 2021, 10:38 PM

Buvęs Pagėgių pasieniečių rinktinės Plaškių užkardos vadas majoras V.Didžiūnaitis su dviem pavaldiniais įkliuvo prieš trejus metus, kai pasklido kalbos, kad jie suleido nagus į valstybės turtą.

Siekdamas asmeninės naudos 61 metų V.Didžiūnaitis savindavosi pasienio užkardai skirtus degalus, klastojo apskaitos dokumentus – į juos būdavo įrašomi melagingi duomenys.

Aštuonis kartus suklastoti dokumentai, kad užkardos kateriai, saugodami valstybės sieną, neva plaukiojo Nemune. Bendrininkai degalus pasiimdavo ir naudojo juos savo reikmėms.

VSAT Imuniteto tarnyba nustatė, kad V.Didžiūnaičio paprašyti užkardos mechanikai remontuodavo jo automobilį.

Majoras apkaltintas piktnaudžiavimu tarnyba, svetimo turto pasisavinimu, klastotėmis, bendrininkavimu organizuojant nusikalstamą grupę.

Tyrimo medžiaga sugulė į 16 tomų.

Benzinas – tik žoliapjovei?

Ketvirtį amžiaus VSAT sistemoje dirbęs V.Didžiūnaitis – išsituokęs, gyveno Šilutėje jam skirtame tarnybiniame bute, tad nugvelbto benzino aptikta ir ten.

„Degalus naudojau valdiška žoliapjove šienaudamas savo kiemo veją“, – teisme aiškino kaltinimus pripažinęs, už pavyzdingą tarnybą daugiau kaip 30 kartų skatintas VSAT senbuvis.

Nesąžiningų Plaškių užkardos pasieniečių finansinė žala valstybei siekia 361 eurą. Nelaukdamas teismo nuosprendžio Plaškių užkardos vadas atlygino nuostolius.

Nušalintas nuo pareigų V.Didžiūnaitis po devynių mėnesių pats pasiprašė atleidžiamas iš tarnybos.

Pasieniečių teismo procesas baigėsi baudžiamuoju įsakymu.

Visiems skirtos palyginti švelnios bausmės – daugiau kaip 6 tūkst. eurų piniginės baudos.

Tačiau V.Didžiūnaičiui ir tokia bausmė sunkiai pakeliama. Savo apeliaciniame skunde Klaipėdos apygardos teismui jis dar kartą pripažino visus kaltinimus ir prašė pakeisti bausmę.

Pareigūno pensiją prašvilpė

„Negaliu sumokėti baudos – santaupos ištirpo, jokių pajamų negaunu, nežinau, kaip ir kur jų prasimanyti, už nuomojamą butą kiekvieną mėnesį tenka mokėti 250 eurų.

Dėl sveikatos būklės sunkaus fizinio darbo dirbti negaliu. Saugos tarnyboms teisti asmenys nereikalingi, tiktai sesuo padeda pragyventi“, – guodėsi pareigūno pensiją prašvilpęs pasienietis.

V.Didžiūnaitis pareiškė būsiąs patenkintas bet kokiu kitokiu teismo sprendimu, pasirengęs atlikti bet kokią kitą jam paskirtą, netgi ir laisvės atėmimo bausmę.

Tokia anksčiau neteista šilutiškio iniciatyva suglumino proceso dalyvius – už korupcinius nusikaltimus pareigūnams numatyta reali laisvės atėmimo bausmė iki septynerių metų.

Stojęs prieš Klaipėdos apygardos teismą V.Didžiūnaitis tikėjosi, kad, įvertinus ankstesnius nuopelnus, jam laisvė tik laikinai bus apribota, šiek tiek baiminosi elektroninės apykojės.

Baudą sumokės dalimis

Nuosprendis sudaužė viltis. Tyčinių nusikaltimų iniciatoriumi įvardytam šilutiškiui bausmė nepakeista, tik prailgintas baudos mokėjimo terminas – leista atsiskaityti per pustrečių metų.

„V.Didžiūnaitis, pasitelkęs pavaldinius, organizavo nusikalstamą veiklą, jo veiksmai buvo pavojingesni. Negalima vado bausti švelniau nei jo neteisėtus nurodymus vykdžiusius kitus kaltinamuosius“, – bausmės skyrimo motyvus paaiškino teisėjas Dalius Jocius.

Vadovaudamas Pagėgių pasienio rinktinės užkardai V.Didžiūnaitis pastaraisiais metais gaudavo iki 1200 eurų padidintą mėnesio algą.

D.Jocius nepatikėjo, kad visos buvusio pasieniečio santaupos ir turtas išgaravo kaip kamparas: „Manau, jis gali sumokėti dalimis išskirstytą piniginę baudą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.