Prokuroras prašo griežtesnių bausmių nuteistiesiems D. Bugavičiaus nužudymo byloje

Generalinė prokuratūra Apeliacinio teismo prašo ilgesnėmis laisvės atėmimo bausmės nubausti nuteistuosius kauniečio Deimanto Bugavičiaus nužudymo byloje.

 Prokuroras prašo griežtesnių bausmių nuteistiesiems D. Bugavičiaus nužudymo byloje.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Prokuroras prašo griežtesnių bausmių nuteistiesiems D. Bugavičiaus nužudymo byloje.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 9, 2021, 9:38 AM, atnaujinta Aug 9, 2021, 9:43 AM

Prokuratūra pateikė apeliacinį skundą dėl Kauno apygardos teismo nuosprendžio, kuriuo estai Hansas Erikas Ehvertas ir Arle Grabbis (Arlė Grabis) nuteisti kalėti po 16 metų. Lietuvis Ričardas Baika iš viso nuteistas kalėti 13 metų.

Valstybinį kaltinimą byloje palaikantis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Zdzilavas Tuliševskis BNS sakė, kad apeliaciniu skundu prašoma sugriežtinti bausmes visiems trims nuteistiesiems.

„Kokios prašiau per baigiamąsias kalbas, tokios prašau ir dabar. Tokia yra mano pozicija, atsižvelgiant į nusikaltimo sunkumą, bylos aplinkybes. Manau, tokios bausmės būtų teisingos“, – sakė Z. Tuliševskis.

Valstybės kaltintojas per baigiamąsias kalbas Kauno apygardos teisme siūlė A. Grabbį įkalinti 20 metų, H. E. Ehvertą nuteisti 19 metų, o R. Baiką – 17 metų.

Kauno apygardos teismas birželio 30 dieną H. E. Ehvertui ir A. Grabbiui skyrė po 16 metų. Lietuvis R. Baika iš viso kalės 13 metų.

27 metų D. Bugavičius savo vairuojamame automobilyje „Mercedes-Benz“ nušautas 2015-ųjų lapkričio 6-ąją Kaune.

Bylos duomenimis, nuteisti estai laukė jo prie namo Kaune, D. Bugavičiui atvykus, A. Grabbis išlipęs iš automobilio „Renault Megane“ ne mažiau 12 kartų šovė į D. Bugavičių iš dviejų pistoletų.

Nuosprendį paskelbęs teismas konstatavo, kad D. Bugavičius nužudytas itin žiauriai, visuotinai pavojingu būdu – nužudymui panaudota 12 devinto kalibro šovinių, į jį šauta iš artimo atstumo, viena kulka praskriejo pro mašinos viršų ir pataikė į daugiabučio namo lango stiklą.

Tuo metu automobilyje buvo D. Bugavičiaus gyvenimo draugė Vita Jakutienė, todėl, kaltintojų teigimu, D. Bugavičius nužudytas sukeliant pavojų tiek jai, tiek galimiems praeiviams. Taip pat sugadintas automobilis.

Pareigūnai teigė, kad pasišalinę iš nusikaltimo vietos, vyrai automobilį „Renault“ padegė, o R. Baika padėjo jiems pasišalinti iš Lietuvos. Teisėsaugos duomenimis, D. Bugavičius nužudytas nusikalstamo susivienijimo užsakymu, manant, kad jis kelia grėsmę prekybai narkotikais. Kauno apygardos teismas mano, kad šios aplinkybės nėra įrodytos.

Taip pat neįrodyta, kad R. Baika su keliais bendrais, kurių byla atskirta, aprūpino estus reikiamomis priemonėmis, taip pat įmontavo sekimo įrangą į D. Bugavičiaus automobilį.

Teismo vertinimu, įrodymų pritrūko ir konstatuoti, kad kaltinamieji dalyvauja nusikalstamame susivienijime.

Advokatai taip pat nesutinka su nuosprendžiu

Skundus Apeliaciniam teismui taip pat pateikė visų trijų nuteistųjų advokatai. Jie prašo panaikinti nuosprendį ir išteisinti jų klientus.

H. E. Ehvertą ginantis advokatas Laurynas Pakštaitis BNS sakė, kad byloje daug prielaidų, nenustatyti nusikaltimo motyvai.

„Keletas išvestinių įrodymų, kad kažkas kažką pažinojo, kažkur buvo nuvažiavę – prielaidų grandinė, kuri nenuveda iki galutinio įvertinimo. Manau, kad byloje trūksta tiesioginių įrodymų, o teismas padarė paviršutiniškas išvadas pagal policijos žvalgybinę informaciją. Yra daug abejonių, mes, kaip advokatai, turime ginti savo klientus teisinėmis priemonėmis“, – BNS sakė advokatas.

A. Grabbį ginanti advokatė Galia Kardanovskaja BNS teigė taip pat prašanti panaikinti klientui paskelbtą nuosprendį.

„Prašau išteisinti, jis nesusijęs su šiuo nusikaltimu“, – tvirtino advokatė.

R. Baikos gynėjas Gediminas Bukauskas atkreipė dėmesį, kad teismas nepatvirtino daugelio prokuratūros aplinkybių.

„Įrodymų kaip nebuvo, taip ir neatsirado“, – sakė jis.

Nuosprendį paskelbusi Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija pažymėjo, kad dalis prokuroro inkriminuoto kaltinimo teisme liko neįrodyta – esą R. Baika organizavo nužudymą, ėmėsi veiksmų, palengvinančių estų išvykimą iš Lietuvos, įgijo automobilį.

Teismo manymu, neįrodyta, kad nuteistieji dalyvauja nusikalstamo susivienijimo veikloje (tyrimas dar tik vyksta). Teisėjų vertinimu, neįrodytas ir nužudymo motyvas – nužudytojo D. Bugavičiaus ir vieno iš liudytojų keliama grėsmė ginkluoto nusikalstamo susivienijimo nusikalstamam verslui – neteisėtam disponavimui labai dideliais narkotinės medžiagos kiekiais.

Dėl nužudymo nuteisti estai savo gimtosios šalies teisėsaugai yra žinomi. Lietuvis teistas anksčiau nebuvo, bet taip pat žinomas teisėsaugai.

Bylos duomenimis, R. Baika ir dar vienas asmuo, vykdydami kitų asmenų nurodymus, kartu su į Lietuvą ir Kauno miestą periodiškai atvykstančiu H. E.Ehvertu atliko paruošiamuosius darbus, siekiant nustatyti D. Bugavičiaus gyvenamąją vietą, dienotvarkę, judėjimo maršrutus, naudojamas transporto priemones bei parinkti nužudymui tinkamą vietą.

Teismas nužudytojo D. Bugavičiaus mylimajai V. Jakutienei priteisė 70 tūkst. eurų neturtinės žalos, jos ir D. Bugavičiaus mažametei dukrai nuteistieji kas mėnesį turės mokėti po 175 eurus nuo jos gimimo, iki ji sulauks pilnametystės. Taip pat vaikui priteistas 50 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimas.

„Mama neteko sūnaus, V. Jakutienė mylimojo, o vaikas – tėvo, neabejotinai nužudymas sukėlė dvasinius išgyvenimus, neigiamai paveikė jų gyvenimą“, – sakė nuosprendį paskelbęs teisėjas Darius Kantaravičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.