Po Kauną sukrėtusio 18-metės išžaginimo ir nužudymo atėjo atpildo metas: sučiuptas nuožmumu garsėjantis „kamuolinis“

Kraupaus nusikaltimo neištrynė nei laikas, nei smarkiai apdulkėję bylos puslapiai. Praėjus beveik 20 metų teisėsaugos pareigūnams pavyko išaiškinti Kauną sukrėtusią žmogžudystę – ypatingai žiauriu 18-metės kasininkės Vilmos D. nužudymu įtariamas „Kamuolinių“ gaujos narys 41 metų Jonas Snieška įkliuvo Jungtinėje Karalystėje, kurioje jis slapstėsi nuo pat 2002-ųjų.

 Anglijoje sulaikytas Kamuolinių gaujos narys Jonas Snieška, įtariamas 18-metės nužudymu prieš 20 metų.<br>Lrytas.lt koliažas
 Anglijoje sulaikytas Kamuolinių gaujos narys Jonas Snieška, įtariamas 18-metės nužudymu prieš 20 metų.<br>Lrytas.lt koliažas
 Anglijoje sulaikytas Kamuolinių gaujos narys Jonas Snieška, įtariamas 18-metės nužudymu prieš 20 metų.<br> Policijos nuotr.
 Anglijoje sulaikytas Kamuolinių gaujos narys Jonas Snieška, įtariamas 18-metės nužudymu prieš 20 metų.<br> Policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 19, 2021, 1:14 PM, atnaujinta Aug 19, 2021, 5:09 PM

Mergina prie savo namų V.Krėvės prospekte buvo išžaginta ir mirtinai sudaužyta 2002 metų vasario 11-osios vakarą – jai buvo sulaužytas žandikaulis, skruostikauliai, galva nusėta žaizdomis.

Sadistas ją paliko prie daugiabučio išrengtą – sudarkytas kūnas šokiravo ir patyrusius policijos pareigūnus.

Po nepilnų trijų parų, vasario 14-osios rytą Vilma D. mirė ligoninėje, taip ir neatgavusi sąmonės.

Su savo mama Onute D. gyvenusi mergina buvo užpulta maždaug už 200 metrų nuo savo namų, prie V.Krėvės prospekto 26-uoju numeriu pažymėto daugiabučio.

Vilma su žudiku susidūrė prieš vidurnaktį, išėjusi iš savo draugo Virginijaus nuomojamo buto Taikos prospekte.

Viena pagrindinių versijų – kerštas

Suaugusiųjų mokymo centro vienuoliktokė Vilma dirbo kasininke Taikos prospekte veikusiame prekybos centre „Rimi Dainava“.

Nuo draugo būsto iki namų 18-metę skyrė maždaug pusė kilometro.

Pareigūnai nustatė žmogžudyste įtariamus „Aguoninių“ gaujos vadeivą Klaidą Kanarską ir jo draugą „kamuolinį“ J.Sniešką – pastarasis pasislėpė užsienyje, o K.Kanarskas pareigūnų nuostabai buvo išteisintas ir paleistas į laisvę iš teismo salės.

Viena pagrindinių tyrėjų versijų buvo kerštas.

Pareigūnams pavyko išsiaiškinti, jog K.Kanarskis ir Vilma D. buvo pažįstami.

Nusikaltimo dieną K.Kanarskis skambino merginai, kuri, nežinodama, kad bendrauja su mafiozu, anskčiau buvo palikusi numerį jai parduotuvėje asistavusiam „aguoninių“ lyderiui.

Neatmetama, jog vėliau mergina atstūmė K.Kanarskį, o pastarasis dėl to įniršo.

K.Kanarskis buvo sučiuptas, bet teismas patikėjo juo, o ne įkalčius prieš jį rinkusiais pareigūnais. Teisėjų nuomone, surinkta buvo surinkta nepakankamai.

Byloje liko vienintelis įtariamasis – J.Snieška, kuris užsienyje ne tik pasikeitė pavardę, bet ir sukūrė šeimą.

Girdėjo merginos dejones

Praėjus 5 dienoms nuo dukters mirties Onutė D. bendravo su V.Krėvės prospekto 26-ojo namo gyventoja. Moteris tuo metu gyveno pirmame aukšte, šalia namo kampinės sienos, prie kurio buvo rasta Vilma.

2002 metų vasario 11-ąją, prieš vidurnaktį ši liudininkė išgirdo merginos dejones ir smūgius – tarsi kas daužytų kūną į daugiabučio sieną.

Atidariusi langą, ji nematė Vilmos, bet išvydo lauke prie namo vaikščiojantį apie 20 metų jaunuolį, kuris ją nuramino: „Nebijokite, mes savi“.

Paskui jis pasišalino. Netrukus to paties namo gyventojai aptiko gulinčią Vilmą.

Žmonės matė įtartinus vaikinus, einančius parduotuvės link.

Kita vietos gyventoja pro langą pastebėjo du užsidengusius veidus jaunuolius. Jie vaikštinėjo prie 26-ojo namo, vienas buvo aukštesnis.

Pavyko aptikti bėglio pėdsakus

Ilgą laiką J.Snieškos paieškos buvo bevaisės.

2018 metais per didelio masto operaciją Lietuvos kriminalinės policijos pareigūnai sulaikė 19 „kamuolinių“, tarp jų Giedrių Janonį, kitus gaujos vadeivas, kurie šiuo metu yra teisiami.

Narpliojant didžiulę grupuotės nusikaltimų – nužudymų, sunkių sužalojimų, narkotikų platinimo, ginklų kontrabandos pynę, pareigūnai iš naujo atvertė Vilmos D. išžaginimo ir nužudymo bylą.

Pavyko atskleisti naujų detalių, įrodančių J.Snieškos kaltę šioje byloje.

Kruopščiai renkant informaciją apie „kamuolinį“, buvo nustatyta jo slapstymosi vieta Jungtinėje Karalystėje – Lietuvos kriminalistų triūsas užtruko maždaug dvejus metus.

Bendromis britų ir lietuvių teisėsaugos pastangomis bėglys trečiadienį buvo sučiuptas.

Netrukus turėtų būti pradėta jo perdavimo Lietuvai procedūra.

J.Snieškai už ypatingai žiaurius nusikaltimus, merginos išprievartavimą ir nužudymą kankinant, gresia kalėjimas iki gyvos galvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.