Šiauliuose nuteisti baltarusiškas kontrabandines cigaretes gabenę šalčininkiečiai

Šiaulių apygardos teismas piniginėmis baudomis ir laisvės atėmimo bausmėmis nubaudė keturis Šalčininkų rajono gyventojus, gabenusius baltarusiškas cigaretes.

Vyrus nubaudė piniginėmis baudomis ir laisvės atėmimo bausmėmis.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Vyrus nubaudė piniginėmis baudomis ir laisvės atėmimo bausmėmis.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2021, 5:13 PM

Pirmadienį teismo paskelbtu nuosprendžiu 25 metų A.J., 24 metų S.M., 26 metų P.P. ir 21 metų D.U. pripažinti kaltais dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis, pranešė teismas.

Už padarytą nusikaltimą teismas A.J. paskyrė laisvės atėmimą dvejiems metams. Ši bausmė subendrinta su anksčiau paskirtos neatliktos bausmės dalimi už kitą padarytą nusikaltimą.

Teismas nusprendė, kad po šio nuosprendžio įsiteisėjimo dalį paskirtos laisvės atėmimo bausmės – 9 mėnesius – A.J. turės atlikti nedelsiant, likusią neatliktos laisvės atėmimo bausmės dalį – 1 metus 3 mėnesius – atidėti 2 metams.

A.J. įpareigotas neišeiti iš namų nuo 22 valandos iki 6 valandos, jeigu tai nesusiję su darbu arba mokslu, neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

Kitiems trims jaunuoliams paskirtos piniginės baudos: S.M. 9,9 tūkst. eurų, P.P. – 7,9 tūkst. eurų, D.U. – 7,9 tūkst. eurų. Kiekvienas nuteistasis turės sumokėti per vienerius metus nuo nuosprendžio įsiteisėjimo. Automobilis „Peugeot Boxer“, kuris yra saugomas Pagėgių pasienio rinktinėje, nuosprendžiui įsiteisėjus bus konfiskuotas.

Bylos duomenimis, pernai spalio 23-osios ankstų rytą Šiaulių rajone, Pavenčių geležinkelio stoties prieigose iš traukinio, vykusio iš Lydos miesto Baltarusijoje į Klaipėdą, buvo išmėtytos dėžės su 14,5 tūkst. pakelių cigarečių „Fest“.

Kontrabandos vertė įskaitant privalomus sumokėti mokesčius – daugiau kaip 50 tūkst. eurų. Šios cigaretės buvo pažymėtos Baltarusijos banderolėmis.

Neilgai trukus 14 tūkst. pakelių cigarečių vyrai pakrovė į mikroautobusą „Peugeot Boxer“, kuris pajudėjo Kauno link.

Tačiau kontrabandinių cigarečių kroviniu vyrai džiaugėsi neilgai, Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių pasienio rinktinės pareigūnai gavo Kriminalinės žvalgybos skyriaus pranešimą apie Kauno link važiuojantį minėtą mikroautobusą.

Kontrabandinėmis cigaretėmis pakrautas automobilis ir jame važiavusiais D.U., P.P. ir S.M., Kryžkalnio apylinkėse pareigūnų buvo sustabdytas.

Maždaug tuo pačiu metu netoli minėtos Pavenčių geležinkelio stoties pasieniečiai sulaikė ir A.J.

Geležinkelio bėgiais ėjęs vyras pasieniečius pamatė ir puolė bėgti, bet netrukus buvo sulaikytas.

Čia pat rasta ir likusi dalis kontrabandos – 500 pakelių cigarečių „Fest“.

Per kratas pas vyrus buvo rastos juodos trikotažo kaukės, kaip netrukus paaiškėjo, jie šiomis kaukėmis dengė veidus tuo metu, kai perkrovė kontrabandą.

Asmenys, iš kurių buvo įsigytos kontrabandinės cigaretės, per ikiteisminį tyrimą nenustatyti. Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad vienas iš kaltinamųjų kontrabandą lydėjo važiuodamas traukiniu, kiti prisijungė numatytoje vietoje – Pavenčiuose.

Kaltinamieji iš pradžių savo kaltę neigė, tačiau teisme jie kaltais prisipažino ir teismui davė parodymus. Vyrai teigė, jog tiesiog susigundę pasiūlyta galimybe užsidirbti pinigų. Jie teigė galisi, kad įsivėlė į šį nusikaltimą, teismo prašė neskirti griežtų bausmių. Byla išnagrinėta sutrumpinta įrodymų tyrimo tvarka.

Du kaltinamieji jau anksčiau bausti už disponavimą kontrabandinėmis cigaretėmis, vienas iš jų valstybei dar skolingas 7 tūkstančius, kitas – 21 tūkstantį eurų.

Valstybės kaltintojas teismo prašė A.J. paskirti 2 metų 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, į šią bausmę įskaityta anksčiau paskirtos neatliktos bausmės dalis, S.M. – 1 metų laisvės atėmimo bausmę, kaltinamiesiems P.P. ir D.U. prokuroras teismo prašė paskirti 200 MGL (10000 eurų) dydžio baudas kiekvienam.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.