Garsus krepšinio treneris Rūtenis Paulauskas po Kauno teismo kirčio ginklų nesudeda Skyrė 5 tūkst. eurų baudą

Kauno apylinkės teismas kirto garsiam krepšinio specialistui, buvusiam moterų, jaunimo (vaikinų iki 20 metų) ir kitų rinktinių vyriausiajam treneriui Rūteniui Paulauskui, pripažinęs jį kaltu baudžiamojoje byloje dėl ištrintos mokymo medžiagos iš Lietuvos sporto universiteto elektroninės sistemos.

Kauno apylinkės teismas pripažino, jog R.Paulauskas neteisėtai ištrynė mokyklo medžiagą iš Sporto universiteto elektroninės sistemos. <br> Lrytas.lt koliažas
Kauno apylinkės teismas pripažino, jog R.Paulauskas neteisėtai ištrynė mokyklo medžiagą iš Sporto universiteto elektroninės sistemos. <br> Lrytas.lt koliažas
Kauno apylinkės teismas pripažino, jog R.Paulauskas neteisėtai ištrynė mokyklo medžiagą iš Sporto universiteto elektroninės sistemos. <br> M.Patašiaus nuotr.
Kauno apylinkės teismas pripažino, jog R.Paulauskas neteisėtai ištrynė mokyklo medžiagą iš Sporto universiteto elektroninės sistemos. <br> M.Patašiaus nuotr.
Kauno apylinkės teismas pripažino, jog R.Paulauskas neteisėtai ištrynė mokyklo medžiagą iš Sporto universiteto elektroninės sistemos. <br> V.Balkūno nuotr. 
Kauno apylinkės teismas pripažino, jog R.Paulauskas neteisėtai ištrynė mokyklo medžiagą iš Sporto universiteto elektroninės sistemos. <br> V.Balkūno nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 8, 2021, 2:55 PM

Teisėjo Virginijaus Kalkausko nuomone, R.Paulauskas medžiagą pašalino neteisėtai, todėl padarė nusikalstamą veiką pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį „Neteisėtas poveikis elektroniniams duomenims“.

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius privalės sumokėti 5 tūkst. eurų baudą, be to, teismas pilnai patenkino Sporto universiteto pateiktą 2 tūkst. 168 eurų ieškinį dėl žalos atlyginimo.

Dar prieš nuosprendį LSU vadovybės kaltinimus absurdiškais pavadinęs R.Paulauskas pateikė skundą Kauno apygardos teismui, prašydamas jį išteisinti. Skundas buvo gautas praėjusią savaitę, o pirmas posėdis turėtų įvykti spalį.

50 metų R.Paulauskas anksčiau ėjo Sostinės krepšinio mokyklos direktoriaus pareigas.

Neigė pažeminęs dėstytojo vardą

„Baudžiamojoje byloje surinktais įrodymais nustatyta, kad R.Paulauskas neteisėtai pašalino, t. y. ištrynė universiteto nuosavybę – medžiagą studentams pagal patvirtintą modulio aprašą, su pateikta teorine medžiaga, seminarų užduotis, mokslinę literatūrą studentų mokymuisi, atsiskaitymų grafiką bei vertinimo metodiką. Dėl tokių jo veiksmų universitetui buvo padaryta žala. Į modulį įkelta paskaitų ir seminarų medžiaga yra universiteto nuosavybė“, – teigiama treneriui nepalankiame nuosprendyje.

„Medžiagą pašalinau, bet tai nebuvo universiteto nuosavybė. Nepadariau nieko nusikalstamo“, – teisme pareiškė R.Paulauskas, kurį aukštoji mokykla apkaltino R.Paulauską dėstytojo vardo pažeminimu ir jos autoriteto sumenkinimu.

Profesorius teigė nesuprantantis, kaip autorinės teisės gali pereiti darbovietei, į kurią jis kaip antraeilininkas atvykdavo skaityti paskaitų, o visą intelektinę produkciją yra sukūręs esi kitoje darbovietėje.

Mokslininkas tvirtino, jog daugybę metų kūręs intelektinį produktą jis norėtų laisva valia nuspręsti, kam ir kaip jį perduoti, apsaugoti savo paties ir savo partnerių autorines teises.

„Dėstytojo vardo aš nepažeminau, atvirkščiai, laikiausi aukščiausių etikos standartų“, – teismo posėdžio metu pareiškė R.Paulauskas.

Prokuratūra palaikė universitetą

Tuo tarpu prokuratūra, kaip ir buvę darbdaviai iš Sporto universiteto, laikėsi kitokios nuomonės.

„Koreguoti medžiagą jis turėjo teisę, tačiau ištrinti jos negalėjo“, – portalui lrytas.lt aiškino prokuroras D.Jačiauskas.

2019 metų spalį ir lapkritį LSU elektroninio mokymosi sistemoje R.Paulauskas du kartus prisijungė prie modulio apie krepšinio techniką ir taktiką, kurį pats ir dėstė.

Buvo ištrinta medžiaga apie krepšinio individualią ir komandinę taktiką, gynybos ir puolimo užduotis, šios sporto šakos analizę – joje buvo įrašyti teoriniai dalykai, seminarų užduotys, studentams skirta mokslinė literatūra, atsiskaitymų grafikai ir vertinimų metodika.

Puolimą pavadino absurdu

„Sporto universiteto puolimas yra absurdiškas“, – bendraudamas su lrytas.lt dar prieš verdiktą, kaltinimus kategoriškai atmetė R.Paulauskas.

Į LSU jis atėjo su savo medžiaga, kurią sudėjo į elektroninio mokymo platformą.

„Išeidamas visą medžiagą pasiėmiau. Tai ir visa istorija.

LSU tvirtino, kad tai – jų nuosavybė, grasino mane atleisti iš darbo, po to kreipėsi į teismą.

Tačiau tarp mūsų nebuvo jokio susitarimo, kad aš tą medžiagą paliksiu. Tai – mano intelektinė nuosavybė.

Šioje medžiagoje yra mano žodžiai, mintys, vaizdo įrašai, mokymo metodika. Viskas ateina iš dėstytojo. Aš prisidėjau ir prie paties modulio sukūrimo“ – tvirtino R.Paulauskas.

Liudijo ir R.Butautas

Nagrinėjant bylą, į teismo posėdį buvo iškviestas ir kitas garsus krepšinio treneris, Ramūnas Butautas.

„Kai atėjau dėstyti į Sporto universitetą, paskaitos vyko iškart po Naujųjų metų. Paskaitų medžiaga su R.Paulausku tuo metu jau buvo ištrinta. Šią medžiagą aš būčiau naudojęs ir pildęs savo paskaitose“, – pasakojo liudininku pripažintas R.Butautas.

Ankstesniuose posėdžiuose parodymus davė dar 5 liudytojai.

Kauno apylinkės teismas pripažino, jog dėl R.Paulausko „nusikalstamų veikų“ LSU patyrė daugiau nei 2 tūkst. eurų turtinę žalą, nes universiteto darbuotojai turėjo iš naujo rengti mokymo medžiagą, jiems teko papildomas krūvis, už kurį mokėjo ši aukštoji mokykla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.