Keturi nusikaltėliai iš Balkanų siautėjo visoje Lietuvoje: policija ilgai sekė jų pėdsakais

Keturi Balkanų šalių – Albanijos ir Šiaurės Makedonijos – gyventojai ieškoti grobio buvo atvažiavę į Lietuvą. Apvogę keliolika bendrovių jie iš pradžių atsidūrė už grotų, o dabar sėdo ir į teisiamųjų suolą.

Į teisiamųjų suolą sėdę A.Ramadani, N.Redjepi, J.Osmani ir K.Roci yra kaltinami vagystėmis visoje Lietuvoje.<br>Lrytas.lt koliažas
Į teisiamųjų suolą sėdę A.Ramadani, N.Redjepi, J.Osmani ir K.Roci yra kaltinami vagystėmis visoje Lietuvoje.<br>Lrytas.lt koliažas
Į teisiamųjų suolą sėdę A.Ramadani, N.Redjepi, J.Osmani ir K.Roci yra kaltinami vagystėmis visoje Lietuvoje.<br>D.Krasausko nuotr.
Į teisiamųjų suolą sėdę A.Ramadani, N.Redjepi, J.Osmani ir K.Roci yra kaltinami vagystėmis visoje Lietuvoje.<br>D.Krasausko nuotr.
Į teisiamųjų suolą sėdę A.Ramadani, N.Redjepi, J.Osmani ir K.Roci yra kaltinami vagystėmis visoje Lietuvoje.
Į teisiamųjų suolą sėdę A.Ramadani, N.Redjepi, J.Osmani ir K.Roci yra kaltinami vagystėmis visoje Lietuvoje.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 2, 2021, 4:01 PM

Panevėžio apylinkės teismas nagrinėja vagystėmis visoje Lietuvoje kaltinamų trijų Šiaurės Makedonijos ir vieno Albanijos piliečio bylą.

Į teismo rūmus 46 metų albanas Kujtimas Roci ir makedonai 42 metų Jasharas Osmani, 50-mečiai Astritas Ramadani bei Nedjmi Redjepi buvo atgabenti su antrankiais. Jie nuosprendžio laukia už grotų.

Užsieniečiai, veikę kaip organizuota nusikaltėlių grupuotė, kaltinami didelės vertės vagystėmis ir svetimo turto sugadinimu.

Iš viso byloje narpliojama 18 vagysčių, įvykdytų visoje Lietuvoje. Per naktinius įsilaužimus bendrovėms ir parduotuvėms padaryta žala siekia daugiau kaip 100 tūkst. eurų.

Šešios vagystės įvykdytos Panevėžio krašte – po tris Panevėžio apylinkėse ir Pasvalyje. Teisiami užsieniečiai parodymų dar nedavė ir žada tai padaryti po visų liudytojų apklausos.

Prireikė dviejų vertėjų

Kadangi nusikaltimai įvykdyti visoje šalyje, į apklausą teisme kviečiami nukentėjėliai ir liudytojai iš įvairių vietų. Du iš jų posėdyje dalyvavo nuotoliniu būdu.

Byla nagrinėjama lėtai, nes viską, kas šnekama per posėdžius, tenka versti.

Posėdyje dalyvauja du vertėjai – vienas verčia į anglų kalbą, kitas – į teisiamiesiems suprantamą kalbą.

Marijampolės policijos tyrėjas Dainius Zubas patvirtino, kad tiriant jų krašte įvykdytas vagystes buvo apklausti įkliuvę užsieniečiai.

Per apklausas buvo peržiūrimi apvogtose parduotuvėse esančių vaizdo kamerų įrašai.

Sugebėjo apgauti apsaugą

Į teismą atvykęs Panevėžio rajone, Liūdynės kaime, veikiančios bendrovės „Erteka“ direktorius Renatas Šulnius nurodė, kad tuo metu, kai buvo įvykdyta vagystė, jis įmonėje nedirbo.

Apie vagystės aplinkybes jis sužinojo iš darbuotojų. Taip pat teisme liudijo vienas apsaugos firmoje dirbantis vyras.

Per pertrauką liudytojas korespondentui tvirtino, kad tą naktį Liūdynėje buvo įsilaužta ne tik į „Erteką“, bet ir į netoliese esančią maisto prekių parduotuvę.

Iš pradžių prieš antrą valandą nakties suveikusi parduotuvės apsaugos signalizacija. Atskubėję apsaugos darbuotojai tąkart nieko įtartino nepastebėjo.

Durys ir langai buvo sveiki. Tik vėliau paaiškėjo, kad vagys į vidų pateko per kitos bendrovės, įsikūrusios tame pačiame pastate kaip ir parduotuvė, patalpas.

Palaukę, kol apsaugos ekipažas išvažiavo, nusikaltėliai įsibrovė į kitoje gatvės pusėje esančią bendrovę.

Apsaugos signalizacija aliarmo signalą pasiuntė apie trečią valandą nakties. Atskubėję apsaugininkai rado tiktai išplėštas patalpas.

Buvo pasidaliję vaidmenimis

Bylos duomenimis, nusikaltimus organizavo vyresnieji makedonai, kitus du pažįstamus vyrus pasitelkę kaip vykdytojus.

Jie veikė pasiskirstę vaidmenimis – vienas vairuodavo mašiną, kitas stebėdavo lauke, kad nebūtų užklupti, o likę du braudavosi į patalpas ir ieškodavo vertybių.

Nusikaltimams vykdyti užsieniečiai buvo įsigiję kirvių, kirtiklių, radijo stotelių, veidus slėpdavo užsimovę ant galvos moteriškas kojines ir kepures su snapeliais.

Slėptuvėse aptiko pinigų

Bylos duomenimis, teisiamieji Lietuvoje vagiliavo du kartus – 2018 metų lapkričio ir gruodžio mėnesiais ir 2019 metų rugsėjį.

Įsilaužymų maratonas baigėsi 2019 metų spalio pradžioje, kai pareigūnams pavyko sulaikyti įtariamuosius.

Per kratą jų nuomojamame bute Vilniuje įrengtose slaptavietėse rasta apie 37,5 tūkst. eurų.

Vagys šliaužiojo pažeme

Vagystės buvo įvykdytos įvairiose šalies vietose – Vilniuje, Panevėžyje, Alytuje, Kelmėje, Jurbarke, Vilkaviškyje, Pasvalyje ir kitur.

Beveik prieš dvejus metus Pasvalyje per vieną naktį buvo apvogti aludariai ir dvi „Senukų“ bei „Lytagros“ parduotuvės, įsikūrusios netoli viena kitos.

Vaizdo kameros užfiksavo, kad apvogti aludarių traukė trys vyrai, o parduotuvėse darbavosi tiktai du.

Po savaitės irgi vidury nakties nusikaltėliai įsibrovė į Panevėžio pakraštyje įsikūrusią statybinių ir ūkinių prekių parduotuvę „Bikuva“. Buvo pavogtas seifas su pinigais. Vaizdo kameros tąkart irgi užfiksavo du nusikaltėlius.

Taip pat ilgapirščiai pasidarbavo Panevėžio rajone, Liūdynės kaime. Ten jie įsibrovė į netoli viena kitos esančias parduotuvę ir bendrovę.

Nors parduotuvėse įrengtos apsaugos signalizacijos, vagims pavyko jas pergudrauti. Judesio davikliai užfiksuoja vaikštantį žmogų, todėl nusikaltėliai įsigudrindavo šliaužioti pažeme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį