Mitingų pakerėtas buvęs „Vilniaus brigados“ smogikas primiršo keistą bylą

Kadaise garsios „Vilniaus brigados“ smogikas Tadeušas Vasilevskis vėl viešumoje pasirodė, kai sostinėje ėmė šmėžuoti protesto prieš valdžią mitinguose. Tam jis suranda laiko, bet neateina į teismą, kur nagrinėjama grumtynių dėl žemės byla.

 Buvęs „Vilniaus brigados“ smogikas T.Vasilevskis (kairėje) tapo aktyviu protesto mitingų prieš valdžią Vilniuje dalyviu.<br> Lrytas.lt koliažas
 Buvęs „Vilniaus brigados“ smogikas T.Vasilevskis (kairėje) tapo aktyviu protesto mitingų prieš valdžią Vilniuje dalyviu.<br> Lrytas.lt koliažas
T.Vasilevskis teisme dažniausiai būdavo kaltinamasis, o ne ieškovas.<br>R. Jurgaitis
T.Vasilevskis teisme dažniausiai būdavo kaltinamasis, o ne ieškovas.<br>R. Jurgaitis
T.Vasilevskis teisme dažniausiai būdavo kaltinamasis, o ne ieškovas.
T.Vasilevskis teisme dažniausiai būdavo kaltinamasis, o ne ieškovas.
Buvęs „Vilniaus brigados“ smogikas T.Vasilevskis (kairėje) tapo aktyviu protesto mitingų prieš valdžią Vilniuje dalyviu.<br>V.Aliesiaus nuotr.
Buvęs „Vilniaus brigados“ smogikas T.Vasilevskis (kairėje) tapo aktyviu protesto mitingų prieš valdžią Vilniuje dalyviu.<br>V.Aliesiaus nuotr.
Atgavęs giminaičiams priklausiusią žemę vilnietis bandė užsidirbti ją pardavęs, tačiau įklimpo į ilgą teismo procesą.
Atgavęs giminaičiams priklausiusią žemę vilnietis bandė užsidirbti ją pardavęs, tačiau įklimpo į ilgą teismo procesą.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 15, 2021, 6:01 PM, atnaujinta Oct 16, 2021, 9:43 AM

Byla, kurioje 56 metų T.Vasilevskis, pravarde Gibonas, gal pirmą kartą yra ne teisiamasis ir net ne atsakovas, o ieškovas, kelia nemažai abejonių.

Buvęs sostinės nusikaltėlių veidas bando įrodyti, kad kartu su partneriais vienam taurelės iš rankų nepaleidžiančiam asmeniui už sklypus Pilaitėje sumokėjo beveik 100 tūkstančių eurų. Tačiau šis tvirtina tokios sumos net sapnuose nematęs.

Įsigijo vertingą sklypą

Šios istorijos užuomazgos prasidėjo dar 2013 metais, kai Vladislavas K. susigrąžino sostinės Pilaitės rajone jo giminėms priklausiusią žemę.

Kai buvo sutvarkyti visi žemės grąžinimo dokumentai, kaimynai šį vyrą paprotino, kad dar galima pigiai iš valstybės nusipirkti gretimą sklypą.

Taip 2013 metais Vladislavas K. pasirašė sostinės Kriaučiūnų gatvėje esančio 70 arų valstybinės žemės sklypo pirkimo sutartį už 80 tūkstančių litų.

Padalijimas truko ilgai

Tuomet visais dokumentais rūpinosi Vladislavo K. kaimynas Janas Paškevičius. Jis apsiėmė ir savo lėšomis parengti dokumentus, reikalingus šiam sklypui padalinti į aštuonis mažesnius.

Darbas buvo ne iš lengviausių, nes tik po ketverių metų Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius pasirašė įsakymą dėl žemės sklypo pertvarkymo projekto patvirtinimo. Taip 70 arų sklypas buvo padalintas į aštuonis maždaug 9 arų dydžio plotus.

Dar po dvejų metų buvo baigti visi formalumai – Vladislavas K. tapo aštuonių sklypų, kurių dabartinė rinkos kaina yra apie 400 tūkstančių eurų, savininku.

Už šį darbą Vladislavas K. savo kaimynui J.Paškevičiui esą buvo pažadėjęs perleisti du sklypus.

Spėjo turtą areštuoti

Galbūt taip ir būtų atsitikę, bet tuomet pasipainiojo T.Vasilevskis su kompanija.

2019 metų kovą sklypų savininkas su šiuo veikėju ir dar trimis jo partneriais pasirašė preliminarias pirkimo ir pardavimo sutartis.

Pagal jas buvo sutarta, kad visų Vladislavo K. parduodamų sklypų kaina bus po 14 tūkstančių eurų už vieną. Pardavėjas pinigų priėmimo kvituose pasirašė, kad gavo visą sumą. O pagrindinės notarinės sutartys turėjo būti sudarytos ne vėliau kaip 2019-ųjų spalį.

Tačiau visas kortas sumaišė J.Paškevičius. Jo prašymu visi sklypai buvo areštuoti.

Kaltino sulaužius sutartį

Tuomet T.Vasilevskiui ir kompanijai teliko kreiptis į teismą.

Buvęs „Vilniaus brigados“ veikėjas ieškinyje įrodinėjo, kad preliminarios sutartys turi būti pripažintos pagrindinėmis. Tada jis taptų sklypo savininku.

T.Vasilevskis su savo partneriais tvirtino, kad buvo išsiuntę Vladislavui K. laiškus, kuriuose nurodė datą ir vietą, kur reikėtų sutartis pasirašyti notariškai.

„Tačiau Vladislavas K. ėmė vengti bet kokių kontaktų, nebeatsakinėjo į telefono skambučius, o tai rodo, kad atsakovas vengia įvykdyti preliminariomis sutartimis prisiimtą pareigą“, – savo ieškinyje teigė T.Vasilevskis.

Teigė pinigų negavęs

Sužinojęs, kad ši kompanija pateikė teismui ieškinį, J.Paškevičius buvo priblokštas.

Vyras susitiko su savo kaimynu ir iš jo išgirdo, kad būdamas apsvaigęs jis pasirašė kažkokius dokumentus, tačiau dievagojosi jokių pinigų negavęs.

„Man iškart kilo abejonių, kad Vladislavas K. iš tiesų gavo pinigus ir suprato, ką pasirašinėjo ant sutarčių. Pirmiausia jis nesupranta lietuvių kalbos ir lietuviškai neskaito.

Nors pinigų perdavimo faktą esą įrodo kvitai, Vladislavas K. niekada nėra tvarkęs buhalterinės apskaitos ir išrašinėjęs pinigų priėmimo kvitų. Apskritai jis yra niekur nedirbantis asmuo“, – teigė J.Paškevičius.

Teismo salėje nesirodo

Nors ši byla Vilniaus apygardos teisme nagrinėjama jau dveji metai, ginčas nedaug pasistūmėjo iš mirties taško.

Jau įvyko daugybė teismo posėdžių, tačiau T.Vasilevskis nė karto juose nepasirodė.

„Mes norėjome jį pamatyti teismo salėje, norėjome, kad būtų galimybė jį apklausti, tačiau teisėjas prašymo netenkino. Iš tiesų mes net nežinome, ar tai tas pats garsusis T.Vasilelvskis, ar tik jo bendrapavardis“, – sakė J.Paškevičiaus advokatas Jonas Kurlavičius.

Kriminalo požymių nemato

Advokatas įsitikinęs, kad Vladislavas K. buvo apgautas ir iš tiesų jokių pinigų negavo.

„Vladislavas K. yra socialiai pažeidžiamas. Matyt, į tokį ir buvo nusitaikyta. Tačiau įrodyti, kad buvo įvykdytas nusikaltimas, mažai galimybių. Tai galbūt būtų įmanoma, jei kvituose parašai būtų suklastoti. Tačiau parašai tikri“, – sakė J.Kurlavičius.

Už paslaugas nesumokėjo

Nors T.Vasilevskis nesirodo teismo posėdžiuose, juose aktyviai dalyvauja kartu su juo bendrą ieškinį parašęs žinomas nekilnojamojo turto brokeris, įmonės „Capital Klaipėda“ savininkas ir vadovas Artūras Fridmanas.

Tačiau jis nesidžiaugia pažintimi su T.Vasilevskiu ir taip pat jaučiasi jo apgautas: „Prieš dvejus metus bendroje draugų kompanijoje susipažinau su T.Vasilevskio žmona. Ji paprašė manęs parduoti butą. Tada teko bendrauti ir su T.Vasilevskiu. Nors butą pardaviau, jis už atliktus darbus taip ir neatsiskaitė.“

Apgautas ir ieškovas?

Brokeris teigė, kad tuo metu, kai pardavinėjo T.Vasilevskio butą, šis jam pasiūlė pirkti minėtą sklypą Pilaitėje iš Vladislavo K.

„Kaina buvo mažesnė nei rinkos, todėl įsigijau sklypą. Sumokėjau visą prašomą sumą, tačiau kol tvarkėme dokumentus, sklypas buvo areštuotas.

Buvau apgautas – dabar neturiu nei sklypo, nei pinigų. Žinau, kad su tokia pat situacija susidūrė kiti asmenys, kurie per T.Vasilevskį pirko žemės sklypus, tačiau jokių asmeninių santykių su jais neturiu“, – pasakojo A.Fridmanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.