Kauniečiai – pakraupę: visą miestą terorizuoja agresyvios mažamečių gaujos, įžūlumas šokiruoja

„Vis tiek pavogsiu, nes gavau tokį užsakymą“, – įžūliai šaukė paauglys, sučiuptas, kai mėgino iš vaistinės pagrobti kraujospūdžio matuoklį. Tai tik vienas iš daugelio Kauną pastaruoju metu kraupinančios mažamečių gaujos nusikaltimų.

Šį rudenį Kaune susibūrusi jaunų vagišių trijulė pradėjo šiurpinti vaistinių, spaudos kioskų, parduotuvių darbuotojus.
Šį rudenį Kaune susibūrusi jaunų vagišių trijulė pradėjo šiurpinti vaistinių, spaudos kioskų, parduotuvių darbuotojus.
Alkoholis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Alkoholis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vaistinė.<br>D.Umbraso nuotr.
Vaistinė.<br>D.Umbraso nuotr.
Kasos aparatas.<br>T.Bauro nuotr.
Kasos aparatas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-10-22 18:03, atnaujinta 2021-10-23 23:03

Kaune įžūlių vagysčių gerokai padaugėjo rugsėjo pradžioje, kai šiame mieste ėmė siautėti du 13-mečiai. Vaikinai iš Šiaulių rajone esančio Gruzdžių socializacijos centro buvo pristatyti į laikinąją sostinę pasitikrinti sveikatos, tačiau pabėgo, kai buvo perduoti Kauno vaikų globos įstaigos atstovams. 

Prie šių dviejų vaikinų prisijungė dar vienas iš Kauno kilęs bendraamžis. Jis rugpjūčio 31 dieną buvo išleistas iš Vėliučionių socializacijos centro (Vilniaus r.).

Trijulė labiausiai pagarsėjo Šilainių rajone, bet juo toli gražu neapsiribojo. Jauni vagišiai ėmė šiurpinti vaistinių, spaudos kioskų, parduotuvių darbuotojus.

Jaunuoliai žino, kad dėl jauno amžiaus jiems negalima taikyti baudžiamosios atsakomybės, tad veikia itin atvirai: šluoja alkoholinius gėrimus, loterijos bilietus, kvepalus, saldumynus, iš kasos aparatų ir aukų dėžučių grobia pinigus.

Mieste siautėja ir daugiau paauglių gaujų, keliančių galvos skausmą Žaliakalnio, Dainavos, kitų rajonų prekybininkams ir policijos pareigūnams.

Nebeliko jokių stabdžių

Rugsėjo 6 dieną pabėgus dviem Gruzdžių socializacijos centro auklėtiniams, buvo paskelbta jų paieška. Bėgliai atsidūrė Kaune – mieste, iš kurio yra kilę ir į kurį buvo trumpam pristatyti patikrinti sveikatos. Anksčiau jie augo probleminėse šeimose, gyveno šio miesto vaikų globos namuose.

Šilainiuose jie susitiko 13-metį, kuris prieš savaitę buvo išleistas iš Vėliučionių ir apsigyveno pas globėjus.

Visi trys vaikinai socializacijos centruose atsidūrė dėl vagysčių ir kitų nuolatinių paklydimų – jiems buvo skirta vidutinio lygio priežiūra.

„Šie trys vaikinai ir anksčiau kėlė problemų, tačiau pastaruoju metu, regis, neliko jokių stabdžių. Juos jau gerai pažįsta Šilainių, Centro ir kitų rajonų prekybininkai, vaistininkai. Neatmetama, kad prie jų prisišliejo ir daugiau paauglių“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo teisėsaugos pareigūnai.

Kilo vagysčių lavina

Vagystės pasipylė iškart po paauglių pabėgimo. Rugsėjo 7 dieną buvo apvogta maisto parduotuvė Kalniečių gatvėje, rugsėjo 8-ąją vagišiai įsibrovė į prekybos centrą Kuršių gatvėje ir išnešė cigarečių, dar po kelių dienų patuštino Vilijampolės turgavietės kasą.

Rugsėjo 17 dieną jauni nusikaltėliai susišlavė daugiau nei 300 eurų vertės loterijos bilietų iš parduotuvės Kęstučio gatvėje. Dar per keturias dienas jie Marių gatvėje pagrobė televizorių, o Šiaurės prospekte iš kasos aparato pavogė 85 eurus.

Šilainiuose iš parduotuvės ilgapirščiai išnešė brangaus konjako butelį, nusiaubė kosmetikos parduotuves.

Bene smarkiausiai gauja siautėjo rugsėjo 28 dieną, kai miesto centre įsibrovė į keturias prekyvietes, – apvogė Laisvės alėjoje įsikūrusias vaistinę ir parduotuvę, S.Daukanto gatvėje iš kasos paėmė 80 eurų. Dar vienoje vaistinėje mažamečiai elgėsi chuliganiškai, plūdosi, grasino, bet nieko nepasisavino.

13-mečiai dažnai net nesistengdavo pernelyg slėptis – grobdavo prekes darbuotojų akivaizdoje, o paskui su laimikiu pasprukdavo.

Nors pareigūnai nustatė vagystes Laisvės alėjoje įvykdžiusį 13-metį, ir šiais, ir kitais atvejais ikiteisminiai tyrimai būdavo iškart nutraukti – už tai galima bausti tik sulaukus 14 metų.

Įstrigo tie patys veidai

Ne visus išvardintus nusikaltimus įvykdė šį trijulė, tačiau didelė dalis vagysčių greičiausiai yra jos darbas. Nusikaltimų grandinė nenutrūko ir spalį.

„Mūsų duomenimis, šie paaugliai vagiliauja dieną“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo Kauno Santakos policijos komisariato viršininkas Dainius Dobilas.

Gaujai tikriausiai priklauso ir daugiau nepilnamečių. Žmonės pasakojo Šilainiuose ir kituose rajonuose susidūrę su 3–6 paauglių grupėmis, kurių nariams iš pažiūros 10–15 metų. Daugeliui žmonių skirtingose vietose įsiminė keli tie patys vaikinai.

Dažniausiai ši trijulė ir kitos nepilnamečių gaujos elgiasi taip – įžengęs į prekybos salę vienas paauglys nukreipia apsaugininkų arba vaistininkų dėmesį, o kiti tuo metu tuština prekystalius, kasas, veržiasi į tarnybines patalpas. Paskui visi staigiai dingsta.

Pasak D.Dobilo, prieš keletą metų uždarius Kauno vaikų globos namus auklėtiniai buvo išskirstyti po savivaldybės butus: „Santakos komisariato, apimančio ir Šilainius, teritorijoje šių būstų yra daugiausia, todėl pas mus ir neramu.“

Griebiasi ir gudrybių

Apie pagarsėjusius tris paauglius gerai žino ir Gintarinės vaistinės tinklo atstovai, su kuriais šiomis dienomis teko bendrauti „Lietuvos rytui“.

„Gąsdinimų sulaukdavome vos ne kas dieną. Tai – tie patys vaikai“, – tvirtino Laisvės alėjoje dirbanti vaistininkė Giedrė.

Paaugliai įžūliai lenda prie kasos, todėl budrumo negalima prarasti nė akimirkai – tenka nuolat kviesti apsaugos darbuotojus.

Kartais jie griebiasi gudrybių – išsitraukia nemažą pluoštą smulkesnių banknotų ir prašo iškeisti į stambesnę kupiūrą.

Vagišiai laukia momento, kai vaistininkas atidarys kasą, kad galėtų ją ištuštinti ir pasprukti.

Pastaruoju metu vagysčių sumažėjo, nes trijulė buvo sulaikyta. Bet pranešama apie naujus atvejus, kuriuos galėjo įvykdyti jau kita nepilnamečių gauja.

Šaukė gavęs užsakymą

Gintarinės vaistinės ir kitų Kauno vaistinių darbuotojai perspėja vieni kitus saugotis grobio tykančių nepilnamečių.

Jaunų ilgapirščių bandymai apšvarinti vaistines praėjusį savaitgalį fiksuoti Žemaičių plente, Baltų prospekte, R.Kalantos gatvėje. Vaikams iš pažiūros – 12–14 metų.

„Vis tiek pavogsiu – turiu užsakymą“, – mėgindamas išplėšti kraujospūdžio aparatą ir pagrobti vitaminus iš Baltų prospekte įsikūrusios vaistinės personalui šaukė nepilnametis. Manoma, kad eidami vogti jie jau žino, kam parduos grobį.

Pramonės prospekte esančioje vaistinėje vienam paaugliui paprašius medicininės kaukės kitas pasislėpė už lentynos – kai nusipirkęs kaukę mažametis išėjo, jo sėbras liko laukti, kol vaistininkė išeis į tarnybines patalpas.

Susibūrė nauja grupuotė?

Šioms vagystėms buvo užkirstas kelias, tačiau vaistinių atstovams agresyvių paauglių siautėjimas kelia daug nerimo.

Pastarieji atvejai vaistinėse buvo užfiksuoti jau po trijulės sulaikymo – Šilainių komisariato vadovas D.Dobilas pranešė „Lietuvos rytui“, kad iš Šiaulių ir Vilniaus rajonų socializacijos įstaigų pasprukę vaikinai Kaune buvo sučiupti daugiau nei prieš savaitę.

Abu bėgliai jau grąžinti į Šiaulių rajone esantį socializacijos centrą, o ar tokią pat priemonę taikyti jų bendrininkui, šiuo metu dar svarstoma.

Iš pastarųjų įvykių galima spręsti, kad mieste susibūrė nauja įžūlių jaunų ilgapirščių grupuotė.

Į viską nusispjauti

„Mačiau 3–4 paauglius Šarkuvos gatvėje esančioje parduotuvėje „Maxima“, taip pat prie netoli esančios turgavietės. Jie elgėsi įtartinai, įžūliai, keikėsi, apžiūrinėjo prekes, tarsi svarstytų, ką būtų galima nugvelbti.

Kas tie vaikinai, nežinia, bet pasitikėjimo jie tikrai nekelia. Nenorėčiau su tokiais susidurti“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo Šilainių bendruomenės centro „Atgaiva“ pirmininkė Gražina Plytnikienė.

Netgi ir sučiupti su įkalčiais paaugliai toliau daro nusikaltimus – jie puikiai žino, kad iki 14 metų negali būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Dauguma jų yra augę asocialiose šeimose, nepaiso jokių pamokymų, nekreipia dėmesio į policijos pareigūnų, pedagogų, socialinių darbuotojų raginimus liautis.

„Pavyzdžiui, tiems trims paaugliams, su kurias teko daug kartų kalbėti, į viską nusispjauti. Jie nejaučia jokio apgailestavimo ir jokios baimės“, – kalbėjo D.Dobilas.

Svertai – menki

Sulaikę nusikaltimus darančius mažamečius policijos pareigūnai turi nedaug svertų – sugrąžinti juos tėvams, globėjams arba pristatyti į socializacijos centrą, jei iš ten pabėgo.

Paaiškėjus vagystėmis, plėšimais, chuliganizmu užsiimančių paauglių amžiui ikiteisminiai tyrimai nutraukiami.

Dauguma jų su tėvais negyvena, tad nelieka galimybės taikyti administracinio poveikio priemonės už vaikų nepriežiūrą.

Tačiau susidūrus su mažaisiais nusikaltėliais D.Dobilas patarė visada kreiptis į policiją, nenumoti ranka net jei jie tik kėsinosi ką nors pavogti ar užpulti.

Apie kiekvieną tokį atvejį pranešama vietos savivaldybės administracijai, o susikaupus didesniam jų skaičiui Vaiko gerovės komisija sprendžia dėl priemonių taikymo – minimalios ar vidutinės priežiūros skyrimo.

Iš pradžių įpareigojama lankytis pas specialistus, dienos centruose, neformaliojo švietimo programose, bet jei mažametis nesitaiso, skiriamos griežtesnės priemonės – jis apgyvendinamas socializacijos centre.

Tiesa, pasitaiko atvejų, kai griežčiausia priemonė vaikams iki 14 metų skiriama tik sulaukus ne mažiau kaip dešimties policijos pranešimų apie jų įvykdytus nusikaltimus ir nusižengimus.

Viena paklausiausių prekių – alkoholis

Odeta Vaitkevičienė

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja

„Šių metų rugsėjį Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate registruoti 87 teisės pažeidimai, kuriuos įvykdė nepilnamečiai. Iš šių pažeidimų – 35 nusikalstamos veikos ir 52 administraciniai nusižengimai. 39 teisės pažeidimus įvykdė vaikai, kuriems nėra 14 metų.

Daugeliu atvejų nepilnamečiai teisės pažeidimus vykdo vieni, būdami neapsvaigę nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų. Tai dažniausiai vyksta dieną viešose vietose – gatvėse, prekybos centruose ir kt.

Analizuojant duomenis dėl nepilnamečių įvykdytų teisės pažeidimų tiek pagal tyrimo įstaigą, tiek ir pagal nepilnamečių gyvenamąją vietą daugiausia jų fiksuojama Santakos policijos komisariato teritorijoje.

Dominuojančios nepilnamečių asmenų daromos nusikalstamos veikos – vagystės, fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas, turto sugadinimas ar sunaikinimas.

Dažniausi administraciniai nusižengimai – smulkios vagystės, sukčiavimai, alkoholinių gėrimų vartojimas ar turėjimas, įvairūs Kelių eismo taisyklių pažeidimai.

Dažniausiai vagiamos prekės – alkoholiniai gėrimai, saldumynai, loterijos bilietai, kvepalai. Pavieniais atvejais registruotos pinigų vagystės iš kasos aparatų ir pinigų vagystės iš pirkėjų.

Nepilnamečiai, kurie vykdo vagystes iš prekybos centrų, dažniausiai yra identifikuojami, žinomi policijai.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos informacijos analizės skyriuje nuolat atliekama nuotolinė stebėsena ir analizuojami duomenys apie nepilnamečių asmenų padarytus teisės pažeidimus, nustatant nepilnamečių susibūrimo vietas, nepilnamečių grupių daromus teisės pažeidimus, nepilnamečių daromų pažeidimų pobūdį, laiką ir tendencijas.

Pareigūnai lankosi nepilnamečių asmenų, kurie pakartotinai padarė teisės pažeidimus, šeimose. Siekiama išsiaiškinti, kokie socialiniai veiksniai pastūmėjo vaiką nusikalsti, kalbamasi su tėvais ar globėjais“.

Susidūrė su cinišku elgesiu

Irena Tėvelienė, „Gintarinės vaistinės“ rinkodaros vadovė

„Rugsėjo ir spalio mėnesiai tikrai buvo neramūs Kaune įsikūrusių „Gintarinės vaistinės“ vaistinių darbuotojams dėl pasipylusios naktinių vagysčių bangos ir pavienių vaikų bei jų grupelių intervencijų į vaistines. Įvardinti vieno konkretaus rajono negalėtume, nes tai vyko visame Kauno mieste.

Nesenai policija informavo, kad sulaikė asmenį, kuris prisipažįsta įvykdęs kelias dešimtis vaistinių vagysčių Kaune ir kituose Lietuvos miestuose, tad stambesnio mąsto naktinės vagystės kaip ir baigėsi.

Tikimės, kad dirbant visoms institucijoms pavyks išspręsti ir vaikų išpuolių vaistinėse problemą. Tai daugiau yra smulkus chuliganizmas nei rimtos vagystės, deja dėl šių išpuolių turėjome atsisakyti turėtų aukų dėžučių vaistinėse, nes į jas taikydavosi vaikai. Dar nemaloniau, kad vaikai vykdo psichologinį smurtą prieš darbuotojus, grasina. Dėl to mūsų vaistinių darbuotojai nesijaučia saugūs darbo vietoje, jie patiria stresą, o mums labai svarbu, kad vaistininkas savo darbo vietoje jaustųsi saugus ir galėtų koncentruotis į savo misiją – rūpintis pacientų sveikata.

Apie įvykius pranešėme policijai ir Kauno miesto savivaldybės administracijai, nes vaikų nusikalstamam elgesiui įvertinti policijos specialistų kompetencijos neužtenka. Tyrimai pradėti laukiame rezultatų, taip pat paprašėme atsakingų institucijų imtis visų įmanomų veiksmų, kad apsaugoti darbuotojus nuo neadekvataus vaikų elgesio.

Mes ėmėmės visų saugumo priemonių: visas vaistines saugo saugos tarnybos, vaistinėse yra pavojaus mygtukai, rekomendavome darbuotojams pamačius įtartinas vaikų grupes nieko nelaukiant kviesti saugos tarnybas.

Kituose miestuose taip pat pasitaiko vagysčių, tačiau su tokiu cinišku ir nevaldomu nepilnamečių elgesiu susiduriame išskirtinai tik Kauno mieste. Suprantame, kad policijai ir vaikų teisių tarnybai susitvarkyti su tėvų neprižiūrimais vaikais, kurių amžius nesiekia 14 metų yra tikrai sudėtinga ir reikia kompleksinių visų institucijų sprendimų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.