Psichiatrijos ligoninėje pacientą sumušusio sanitaro kaltę patvirtino jau antras teismas

Aukštesnės instancijos teismas paliko galioti apkaltinamąjį nuosprendį buvusiam Rokiškio psichiatrijos ligoninės sanitarui, smurtavusiam prieš ligoninėje gydomą pacientą. Nuteistajam teks atlyginti ir ligoniui padarytą žalą dėl nežymaus sveikatos sutrikdymo.

Psichiatrijos ligoninėje pacientą sumušusio sanitaro kaltę patvirtino jau antras teismas.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Psichiatrijos ligoninėje pacientą sumušusio sanitaro kaltę patvirtino jau antras teismas.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2021, 10:37 AM, atnaujinta Oct 25, 2021, 10:40 AM

Kaip rašoma prokuratūros pranešime, Rokiškyje gyvenantį 51 metų A.M. į teisiamųjų suolą atvedė 2019 metų sausį įvykęs incidentas Rokiškio psichiatrijos ligoninėje.

Gavus informacijos, kad ligoninės darbuotojas A.M. galimai smurtavo prieš ten gydomą pacientą, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. 

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad viename iš šios gydymo įstaigos skyrių sanitaru dirbęs A.M. tyčia, provokuodamas, palietė skyriuje gydomo vyro petį ir sudavė jam į veidą. Kai ligonis spyrė sanitarui į koją, šis dar kartą smogė vyrui į veidą, po to – į galvą. Po šių smūgių pacientas nugriuvo. Ekspertas vėliau nustatė, kad nukentėjusiajam padarytas nežymus sveikatos sutrikdymas.

Šis incidentas buvo nufilmuotas, nes ligoninėje yra įrengtos vaizdo stebėjimo kameros. Tačiau vaizdo įrašas netrukus buvo ištrintas, liko tik ligoninės direktoriaus įsakymu iš darbuotojų sudarytos vaizdo įrašo peržiūros komisijos surašytas vaizdo stebėjimo aktas. Šios komisijos nariai, apklausti tyrimą atliekančių pareigūnų, o vėliau ir teisme paneigė sanitaro teiginius, kad pacientas pirmas jį užpuolė, o A.M. jam kelis kartus smogė gindamasis.

Savigynos versija ikiteisminio tyrimo metu surinktais duomenimis buvo atmesta. Buvo konstatuota, kad A.M. savo veiksmais išprovokavo ligonio agresiją. Kadangi dirbo specializuotoje psichikos ligomis sergančių asmenų ligoninėje, sanitaras buvo supažindintas su saugos ir sveikatos instrukcija, kurioje nurodyta, kad bendraujant su agresyviai nusiteikusiais ligoniais reikia vengti konfliktų, agresijos, ramiai reaguoti į pacientų priešiškus veiksmus.

Šių metų gegužę išnagrinėję šią bylą, Panevėžio apylinkės teismo Rokiškio rūmai pripažino A.M. kaltu dėl nežymaus sveikatos sutrikdymo ligoniui. Nuteistajam skirta 9 mėnesių laisvės apribojimo bausmė bei baudžiamojo poveikio priemonė – 750 eurų dydžio įmoka į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą. Iš jo taip pat priteista 700 eurų ligonio patirtai neturtinei žalai atlyginti.

Nuteistasis apkaltinamąjį nuosprendį apskundė apeliacine tvarka Panevėžio apygardos teismui, prašydamas jį išteisinti. Tačiau išnagrinėjęs šią bylą, Panevėžio apygardos teismas apelianto skundą atmetė ir paliko galioti pirmos instancijos teismo nuosprendį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.