Virtualus patrulis už keiksmažodžius „live“ transliacijoje skyrė 15 eurų baudą: susilaikykite nuo kvailysčių

Socialiniame tinkle „Facebook“ patruliuojantis policijos virtualus patrulis vienam tiesioginių transliacijų entuziastui už keiksmažodžius eteryje skyrė 15 eurų baudą, o vėliau socialinio tinklo naudotojams paaiškino, kas tai yra vieša erdvė ir kodėl neverta gadintis savo reputacijos „nesąmonėmis“.

 Virtualus patrulis už keiksmažodžius „live“ transliacijoje skyrė 15 eurų baudą.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Virtualus patrulis už keiksmažodžius „live“ transliacijoje skyrė 15 eurų baudą.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2021, 12:10 PM, atnaujinta Oct 26, 2021, 12:18 PM

„Prieš pradedant analizuoti, kas yra tas „Viešosios tvarkos pažeidimas internete“, reikia įsisąmoninti du dalykus: pirma, tai, kad viešoji erdvė, ar paprasčiau tariant – internetas, yra vieša vieta. Ir antra – už savo žodžius ir veiksmus visada tenka atsakyti. Yra toks teisinis terminas, kaip „Nedidelis viešosios tvarkos pažeidimas“, daugeliui dar žinomas „Smulkaus chuliganizmo“ pavadinimu. Tai necenzūriniai žodžiai ar gestai viešosiose vietose, įžeidžiamas kibimas prie žmonių, kiti tyčiniai veiksmai, kuriais siekiama pažeisti viešąją tvarką ir žmonių rimtį“, – savo įrašą pradeda virtualus patrulis.

Atsakomybė už nedidelį viešosios tvarkos pažeidimą numatyta Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 481 straipsnio 1 dalyje ir priklausomai nuo to, kiek sugebama prikrėsti kvailysčių, žmogus gali būti nubaustas nuo 30 iki 140 eurų bauda.

„Šiaip – labai „nešlovingas“ straipsnis. Kai žmogus negalvoja, ką daro, keikiasi internete, blevyzgoja, įžeidinėja ir žemina kitus, vėliau telieka tik gailėtis ir guostis savo sėbrams, kad buvo nubaustas ir turės sumokėti baudą. Bet ne pinigai čia svarbiausia. Reputacija svarbiau.

Prišnekėjus nesąmonių ir pridarius kvailysčių, „kietu bachūru“ Tave laikys tik tokie patys nepraustaburniai. Solidūs žmonės Tave laikys apgailėtinu, o Valstybės registre Tavo statusas bus – „Viešosios tvarkos pažeidėjas“. Banalus chuliganėlis ir tiek. Tau to reikia? O juk kada nors gali atsiras galimybė kažkur solidžiau įsidarbinti, gal darbdaviui reikės nepriekaištingos reputacijos žmogaus, o čia staiga nesąmonės internete ima ir užbraukia karjeros galimybes.

Gal kažkada kursi verslą, o verslo partneriai, pasidomėję Tavo reputaciją, ims ir nutars neturėti bendrų reiklų su ne visada prognozuojamu kompanionu. Gal norėsi tapti medžiotoju, notaru ar inkasatoriumi, o paaiškės, kad su reputacija problemos. Ir visa tai tik dėl kažkokio banalaus komentaro ar siužeto, kai tenorėjai tik pasirodyti.

Susigadinti reputaciją paprasta. Atgauti – neišpasakytai sudėtinga. Ir pabaigai grįžkim ten, nuo ko ir pradėjom. Internetas yra vieša erdvė ir geriau susilaikyti nuo kvailysčių nei po to gailėtis. Ar ne taip? Na, o apie ką kalbama vaizdo įraše – manome, kad ir taip viskas aišku“, – skelbia policijos virtualus patrulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.