Į užsienį pasprukusi aferistė teismo neišvengė – po vienuolikos metų ji vėl atsidūrė už grotų

Dešimtmetį Šiaulių krašte siautėjusi, o po to dar tiek pat laiko užsienyje besislapsčiusi 66 Aldona Petrauskaitė bausmės už įvykdytas aferas neišvengė.

Vilniečiai,pensininkai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniečiai,pensininkai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Net ir savo artimuosius mulkinusi aferistė nuo teisingumo nepasislėpė ir pasprukusi į užsienį. <br> M.Astrausko asociatyvi nuotrauka
 Net ir savo artimuosius mulkinusi aferistė nuo teisingumo nepasislėpė ir pasprukusi į užsienį. <br> M.Astrausko asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 28, 2021, 8:37 AM, atnaujinta Oct 28, 2021, 11:28 PM

Šiemet gegužę Belgijoje sučiupta aštuonis kartus už sukčiavimą ir kitus nusikaltimus jau teista A.Petrauskaitė buvo parvežta į Lietuvą ir stojo prieš Šiaulių apylinkės teismą.

Neteisėtai prie giminaitės elektroninės bankininkystės prisijungdavusiai ir jos vardu paskolas ėmusiai A.Petrauskaitei teismas skyrė vienerių metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Ją subendrinus su dar anksčiau paskirta ir neatlikta bausme už grotų šiai aferistei teks praleisti dvejus metus ir 3 mėnesius.

Teismo spendimu A.Petrauskaitė turės padengti ir jos ekstradicijos išlaidas – sumokėti du tūkstančius eurų.

Nuosprendį aferistė išgirdo po įvykdytų nusikaltimų praėjus vienuolikai metų.

Svetimu vardu ėmė greituosius kreditus

Jai inkriminuotus nusikaltimus A.Petrauskaitė įvykdė 2009-2010 metais, kuomet persikraustė gyventi pas savo giminaitę.

Aferistė pasinaudojo giminaitės elektroninės bankininkystės rekvizitais. Prisijungusi prie banko ji giminaitės vardu ėmė paskolas.

Pati A.Petrauskaitė tiek per ikiteisminį tyrimą, tiek teisme tvirtino, kad nieko nusikalstamo nedarė – ji tik vieną kartą giminaitės paprašė, kad ši paimtų šimto litų kreditą, bet bankas tokio kredito giminaitei nedavė.

Teisme A.Petraukaitė iš pradžių neigė, kad gyveno giminaitės namuose ir naudojosi jos kompiuteriu, o vėliau parodymus pakeitė ir sakė, kad ten gyveno 7–8 mėnesius, prisėsdavo prie kompiuterio, kad galėtų susirašinėti ir kalbėtis su draugais pažinčių klube.

Nukentėjusioji teisme patvirtino, kad teta A.Petrauskaitė gyveno pas juos namuose ir nuolat naudodavosi kompiuteriu. Teta niekada neprašė, kad jai kas sukurtų elektroninį paštą, nes kompiuteriu išmoko naudotis pati.

Mulkino ir savo artimuosius

Nukentėjusiosios prisijungimo prie elektroninės bankininkystės duomenys buvo svetainėje, sekcijoje, matomoje vietoje.

Mergina savo banko kortelę buvo davusi tetai, kad ši jai nupirktų cigarečių, maisto į bendrabutį, išgrynintų pinigus. Tai A.Petrauskaitė padarydavo kartą per mėnesį, kai jos dukterėčia gaudavo stipendiją.

Išvykdama dirbti į užsienį savo banko kortelę, į kurią siųsdavo pinigus A.Petrauskaitei buvo palikusi ir jos sesuo.

Nusprendė kreiptis į policiją

Nukentėjusioji tvirtino buvusi naivi ir niekuomet netikrindavo savo banko sąskaitos išrašų. Ji pati greitųjų kreditų neimdavo, todėl nustebo, kai jai ėmė plaukti laiškai su raginimu grąžinti paimtus kreditus. Tuo metu šiuos kreditus paėmusi A.Petrauskaitė jau buvo spėjusi pasprukti į užsienį.

Merginai neliko nieko kito, kaip tik kreiptis į policiją.

Tyrimą pradėję pareigūnai nustatė, kad greitiesiems kreditams gauti buvo naudojami įvairūs elektroninio pašto adresai ir trys telefono numeriai.

Apkaltinamąjį nuosprendį priėmusi teisėja konstatavo, kad jai inkriminuotus nusikaltimus A.Petrauskaitė įvykdė sąmoningai, veikdama tiesiogine tyčia ir suprasdama atliekamų veiksmų esmę. Priimdamas nuosprendį teismas rėmėsi nuosekliais nukentėjusiosios ir liudytojų parodymais.

Pasiūlė JAV dolerius iškeisti į eurus

Senesnei kriminalistų kartai Bulyginienės pavarde žinoma A.Petrauskaitė į jų akiratį pateko prieš dvidešimt metų.

2002 metų spalio 3 dieną į policiją Šiauliuose kreipėsi didelės dalies santaupų netekusi 77 metų šiaulietė. Tūkstančio eurų netekusi pensininkė pasiguodė, kad prieš kelias savaites pas ją užėjusi moteris paklausė, ar nereikia malkų ir pasigyrė jų galinti parūpinti pigiai ir greitai.

Pasiūlymu susidomėjusi pensininkė atsakė, kad malkų gali reikėti jos dukrai.

Po kelių dienų vėl užsukusiai moteriai šiaulietė pasakė, kad malkų nereikia ir dukrai. Tačiau viešnia išeiti nesiskubino. Išsikalbėjusi su nepažįstamąja pensininkė prasitarė apie „Hansa-LTB“ banke JAV doleriais laikomas santaupas.

Tai išgirdusi atėjūnė šeimininkę ėmė gąsdinti, kad laikyti santaupas JAV doleriais yra nesaugu ir pasisiūlė juos iškeisti į eurus bei padėti į sąskaitą kitame banke.

Įtariamąją užfiksavo vaizdo stebėjimo kameros

Kai pensininkė iš sąskaitos paimtos JAV dolerius išsikeitė į 1tūkstantį 170 eurų, ją į kitą banką palydėjusi nepažįstamoji užpildė reikiamus dokumentus, o pensininkei teliko pasirašyti.

Išėjusi iš banko šiaulietė savo geradėją pasikvietė pas save į namus pietums, bet viešnia valgyti neliko ir paskubomis išėjo.

Likusi viena pensininkė sunerimo. Nuėjusi į banką ji sužinojo, kad sąskaitoje tėra tik 170 eurų, o tūkstantis eurų dingo.

Pensininkę apgavusią aferistę pareigūnai demaskavo peržiūrėję banke įrengtų vaizdo stebėjimo kamerų įrašus.

Kai įtariamosios nuotrauka buvo parodyta per vietinę televiziją, A.Petrauskaitė-Bulyginienė pati atėjo į policijos komisariatą ir prisipažino apgavusi pensininkę.

Pasisiūlė padėti pensininkui

Paaiškėjo, kad šios jau du kartus už sukčiavimą ir oficialaus dokumento suklastojimą teistos moters ieško ir Telšių policijos pareigūnai.

Apsimetusi „Sodros“ darbuotoja A.Petrauskaitė-Bulyginienė vienam telšiškiui pasisiūlė sutvarkyti dokumentus našlio pensijai gauti. Patikėjęs apsišaukėle pensininkas jai vieną kartą davė 900 litų (260 eurų), o kitą kartą – 1000 litų (290 eurų). Gavusi pinigus aferistė daugiau nebepasirodė.

Kai apgautas pensininkas kreipėsi į policiją, pareigūnai sulaikė A.Petrauskaitę-Bulyginienę. Sukčiavimu apkaltinta aferistė iki teismo buvo palikta laisvėje ir tuo pasinaudojusi ėmė slapstytis.

Apiplėšė neįgalią moterį

Iki 2009-ųjų vasaros dar penkis kartus už įvairias aferas nuteista A.Petrauskaitė-Bulyginienė į areštinę eilinį kartą pateko įtarta neįgalios 64 metų pakruojietės apiplėšimu.

Policijai pareiškimą parašiusi moteris pasiskundė, kad ją apiplėšė socialine darbuotoja prisistačiusi moteris.

Pareiškėja sakė, kad į namus pro neužrakintas duris užėjusi „socialinė darbuotoja“ jai iškart pasirodė įtartina, todėl pavarė ją lauk. Tačiau atėjūnė išeiti nesiskubino.

Neva pataisyti antklodės priėjusi neprašyta viešnia užčiuopė po pagalve padėtą piniginę, kurioje buvo 5 tūkstančiai 30 litų (1 tūkstantis 456 eurai).

Prisiminė mačiusi įtariamosios nuotrauką

Kad klastą įtarusi neįgali šeimininkė nesipriešintų, įsibrovėlė jai ant galvos uždėjo pagalvėlę, o kita ranka pagrobė piniginę ir paspruko.

Nusikaltėlę demaskuoti pareigūnams padėjo pati nukentėjusioji, kuris prasitarė, kad vagilės nuotrauką ji galėjo matyti per kažkurią kriminalinę televizijos laidą.

Pareigūnai iškart įtarė, kad neįgalią moterį apvogė įvairiomis aferomis jau pagarsėti spėjusi A.Petrauskaitė-Bulyginienė.

Už šiuos nusikaltimus nuteista aferistė nenurimo ir toliau.

Pasinaudojusi ją gyventi priėmusių giminaičių patiklumu ir jų vardu prisiėmusi greitųjų kreditų, A.Petrauskaitė-Bulygininienė 2010 metų pabaigoje paspruko į užsienį, tačiau dar po dešimties metų buvo sučiupta ir stojusi prieš teismą turėjo atsakyti už tai, ką padarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją