Nusižudžiusios Šiaulių ligoninės gydytojos tragedijoje – naujas posūkis: tokį sprendimą priėmė pirmą kartą Įpareigojo išmokėti daugiau kaip 41 tūkst. eurų

Nusižudžiusios Respublikinės Šiaulių ligoninės (RŠL) gydytojos tragedijoje naujas posūkis: Šiaulių darbo ginčų komisija pripažino, kad anesteziologė reanimatologė Laura Šilinskytė iš darbo RŠL buvo atleista neteisėtai ir nepagrįstai. Tyrimą komisija pradėjo po šeimos kreipimosi.

 G.Šiupario nuotr.
 G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 28, 2021, 12:18 PM, atnaujinta Oct 29, 2021, 6:06 AM

Tyrimą komisija pradėjo po šeimos kreipimosi. Tai pirmas atvejis Lietuvos istorijoje, kai sprendimas dėl atleidimo iš darbo priimtas po žmogaus mirties.

Įpareigojo išmokėti kompensaciją

Sudėtingą ir daug atgarsio sulaukusią istoriją nagrinėjusi komisija ne tik tyrė šviesios atminties medikės atleidimo iš darbo aplinkybes, bet ir kompensacijų namiškiams klausimus.

Lrytas.lt portalo žurnalisto žiniomis, nutarta, kad ieškinį pateikusiam velionės gydytojos tėvui RŠL privalo išmokėti daugiau kaip 41 tūkstantį eurų. Tokia suma buvo įvertintos priverstinės pravaikštos ir kompensacija už neteisėtą atleidimą. Tiesa, dar buvo prašoma įpareigoti atlyginti ir neturtinę žalą, bet 50 tūkstančių eurų kompensacijos klausimas liko nenagrinėtas.

Bylą pralaimėjusi RŠL turi teisę per mėnesį šį sprendimą apskųsti teismui. Tikėtina, kad taip ir nutiks, nes neteisėto atleidimo faktas turėtų milžiniškos įtakos kituose ikiteisminiuose tyrimuose.

RŠL atstovai atsiribojo tyla – nuo komentarų susilaikė. Atsiųstame laiške pažymėta, kad turi teisę skųsti šį sprendimą, bet dar neapsisprendė, kaip pasielgs.

Kentė persekiojimą darbe

Dėl profesionalumo kolegų itin vertintos 36 metų L.Šilinskytės buvo pasigesta šių metų gegužės 8-ąją, kai
gydytoja anesteziologė – reanimatologė nepasirodė darbe Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikose.

Negyvos moters kūnas buvo rastas jos namuose. Čia pat į kelias krūvas buvo sudėliotos šūsnys dokumentų. Juose buvo ir užuominų bei faktų apie patiriamą persekiojimą, ir įrodymų apie kitų medikų nekompetenciją.

Tiek draugus, tiek namiškius pribloškė faktas, kad išvakarėse gydytoja buvo atleista iš RŠL. L.Šilinskytę artimai pažinojusiems aplinkiniams nekilo abejonių, kad drastiškas sprendimas priimtas dėl darbe patirto persekiojimo.

Tai liudijo ir paskutinis laiškas dviem aukštesnes pareigas užimantiems RŠL medikams. Jiems L.Šilinskytė parašė atleidžianti už patirtas skriaudas.

Apstulbino mesti kaltinimai

Kad L.Šilinskytė išvakarėse buvo atleista, staigmena tapo net broliui Artūrui, su kuriuo gydytoja artimai bendravo, atvirai dalindavosi ir rūpesčiais, ir džiaugsmais.

Nedidelę įmonę turintis verslininkas apstulbo, išgirdęs, kad sesuo kaltinta dokumentų klastojimu, tikrosios paciento būklės neatitinkančių įrašų padarymu. Mat istoriją apie iš mirties nagų ištrauktą Šiaulių milijonierių A.Šilinskis buvo girdėjęs iš sesers lūpų. Tą patį tiek jam, tiek Lrytas.lt žurnalistui paliudijo keli medikai.

Todėl šeima nusprendė ieškoti teisybės dėl tuometinio RŠL vadovo Remigijaus Mažeikos sprendimo atleisti gydytoją iš darbo.

Beje, šis vadovas ligoninėje jau nebedirba. Po nepalankių komisijos išvadų sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys atšaukė R.Mažeiką iš pareigų.

Pasiteisinimai komisijos neįtikino

Bylą ištyrusi Šiaulių darbo ginčų komisija pripažino, kad gydytojos R.Šilinskytės atleidimas prasilenkė su įstatymais. Mat medikė įrašą paciento ligos istorijoje kovo pabaigoje per budėjimą padarė tikėdama, kad diagnozė teisinga -  siekio klastoti nebuvo.

Be to, klaidą po pamainos pastebėjusi gydytoja informavo tiesioginį vadovą, kad ligos istorijoje atsirado du gydytojų įrašai. Bet šis tik nufotografavo ir nufilmavo tai, o pavaldinės prašymo ištrinti įrašą netenkino.

Negana to, pastebėjęs, jog įrašo neliko, tas pats medikas kreipėsi į RŠL vadovybę. Beje, skundą dėl L.Šilinskytės šis gydytojas rašė nebe pirmą kartą.

Faktų visumą įvertinusi Darbo ginčų komisija atmetė RŠL atstovų pasiteisinimus. Nuspręsta, kad vieno lapo išplėšimas iš ligos istorijos ir įrašo elektroninėje versijoje pašalinimas negali būti laikomas dokumentų klastojimu – tai tik smulkus pažeidimas.

Pažymėta, kad taip greičiausiai siekta ne pakenkti, o padėti pacientui. Atkreiptas dėmesys, kad medikės padarytas smulkus pažeidimas nesukėlė neigiamų pasekmių, jį buvo galima nesunkiai atitaisyti.

Laukia ekspertų išvadų

Generalinė prokuratūra pavedė ištirti šią istoriją ir tyrimo kontrolę dėl nešališkumo patikėjo Panevėžio apygardos prokuratūrai.

Prokuratūros atstovė Rasa Stundžienė patvirtino, kad ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto laisvės atėmimo ir privedimo prie savižudybės tebeatliekamas. Šiame tyrime specialiaisiais liudytojais apklausti du asmenys, bet įtarimai dar nepareikšti.

Pareigūnai laukia deontologinės ekspertizės išvadų, bet jos bus pateiktos ne anksčiau kaip kitų metų pirmąjį ketvirtį.

Gedintys artimieji siekia teisingumo

Pasak medikės brolio Artūro Šilinskio, šeima siekia bent po mirties atskleisti tiesą.

„Sesers, dukters niekas mūsų šeimai nebesugrąžins. Bet mums svarbu, kad nepagrįstai mesti kaltinimai buvo paneigti. Sesuo buvo iš darbo atleista neturint tam jokio pagrindo, vien siekiant ją sugniuždyti, nes tai buvo žmogus neabejingas neteisybei, griežtas pažeidimams. Ji buvo rūpestinga, atsakinga medikė, nepaprasto altruizmo pavyzdys, kiekvieną pacientą gydydavo taip, lyg tai būtų artimasis. O situacija darbe privedė prie tokių tragiškų pasekmių. Mes kovosime ir toliau, nes sesuo Šiaulių ligoninėje iš vadovų patyrė mobingą, diskriminacinį elgesį. Darome tai ir dėl jos atminimo, ir dėl visos medikų bendruomenės, kad tokios situacijos nesikartotų ateityje,“ – sakė šviesaus atminimo L. Šilinskytės brolis.

Velionės brolis itin šiltai atsiliepė ir dėkojo tai gausiai medikų bendruomenės daliai, kuri po sesers mirties suteikė šeimai daug palaikymo.

Toks sprendimas – pirmasis

Komisija išanalizavusi pateiktą medžiagą nusprendė, kad medikės atleidimas dėl neva šiurkštaus pažeidimo neturėjo teisinio ar faktinio pagrindo. Komisija pripažino, kad jokio dokumentų klastojimo, kuriuo Šiaulių ligoninė kaltino medikę, nebuvo. Komisija nurodė medikės atleidimo priežastimi laikyti Darbo ginčų komisijos sprendimą.

Nukentėjusiai pusei atstovaujantys advokatai iš profesinės bendrijos „Averus“ akcentavo, kad ši byla yra išskirtinė ir šalies mastu.

„Ši byla, mano žiniomis, yra pirmoji šalies istorijoje, kai neteisėto atleidimo iš darbo faktas pripažintas po medikės mirties. Kol kas tai yra vienintelis toks atvejis Lietuvoje. Net ir po mirties išlieka svarbus šios aplinkybės pripažinimas, kadangi tai turi įtakos ne tik jaunos gydytojos reputacijai, jos artimiesiems, bet ir visai medikų bendruomenei, jis rodo, kad jų interesai yra ginami“, – sakė advokatas Marius Barisevičius.

Atleisti nebuvo pagrindo

Darbo teisės ekspertė advokatė Jurgita Venckutė pažymėjo, kad Darbo ginčų komisija atidžiai išanalizavo darbdavio, t.y. Šiaulių ligoninės, atliktą tyrimą ir dokumentus. Komisija įvertino, kad darbo sutarties nutraukimui nebuvo reikalingų prielaidų.

„Darbdavys šiuo atveju neįdėjo pastangų deramai ištirti situacijos, neatliko išsamaus tyrimo ir padarė ydingą išvadą dėl neva šiurkštaus pažeidimo darbe. Paaiškėjo, kad ligoninėje stigo sistemos ir organizacinės struktūros, o elgesys su minėta darbuotoja buvo diskriminacinis ir šališkas“, – akcentavo J. Venckutė.

Sprendimas dar gali būti skundžiamas. Medikės šeima žada kovoti toliau, Prokuratūroje yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl privedimo prie savižudybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.