Liaupsintos prestižinės ugdymo įstaigos Klaipėdoje vadovė neišsisuko nuo teisingumo

Klaipėdos licėjaus direktorė Regina Kontautienė neišvengė bausmės – Lietuvos apeliacinis teismas (LAT) ją pripažino kalta ir nepakeitė anksčiau skirtos lygtinės pustrečių metų laisvės atėmimo bausmės.

Advokatas G.Danėlius mėgino įrodyti, kad R.Kontautienė svetimo turto nepasisavino, nors jos vadovaujamas licėjus naudojasi valstybės lėšomis.<br>G.Pilaičio nuotr.
Advokatas G.Danėlius mėgino įrodyti, kad R.Kontautienė svetimo turto nepasisavino, nors jos vadovaujamas licėjus naudojasi valstybės lėšomis.<br>G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos licėjaus vadovė R.Kontautienė.
Klaipėdos licėjaus vadovė R.Kontautienė.
Advokatas G.Danėlius mėgino įrodyti, kad R.Kontautienė svetimo turto nepasisavino.<br>G.Pilaičio nuotr.
Advokatas G.Danėlius mėgino įrodyti, kad R.Kontautienė svetimo turto nepasisavino.<br>G.Pilaičio nuotr.
Valstybės kaltinimą palaikė prokuroras A.Velutis.<br>G.Pilaičio nuotr.
Valstybės kaltinimą palaikė prokuroras A.Velutis.<br>G.Pilaičio nuotr.
R.Kontautienė kaltinimų nepripažino.<br>G.Pilaičio nuotr.
R.Kontautienė kaltinimų nepripažino.<br>G.Pilaičio nuotr.
 Klaipėdos licėjus.
 Klaipėdos licėjus.
 Klaipėdos licėjus.
 Klaipėdos licėjus.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Nov 10, 2021, 7:17 PM, atnaujinta Nov 11, 2021, 2:53 AM

Prieš ketverius metus R.Kontautienės veikla susidomėjusi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atskleidė, kad ji licėjaus lėšas naudojo savo gerovei, – įsigijo baldų, įrangos, remontavo savo butus.

Dėl to valstybė ir Klaipėdos licėjus patyrė beveik 30 tūkst. eurų žalą.

„R.Kontautienė, kaip valstybės tarnautojui prilygintas asmuo, siekė turtinės ir kitokios asmeninės naudos, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, pasisavino ir iššvaistė didelės vertės svetimą turtą, apgaulingai tvarkė buhalteriją, klastojo dokumentus“, – skelbiama LAT nutartyje.

Viešosios įstaigos vadovė išteisinta tik dėl vieno kaltinimo – sukčiavimo.

Klaipėdos licėjaus steigėją ir direktorę R.Kontautienę 2017 metų spalio 17-ąją sulaikė STT agentai. Jos darbo kabinete ir namuose buvo atliktos kratos, paimti dokumentai.

Jos vadovaujama ugdymo įstaiga buvo įsigijusi virtuvės baldų komplektą, brangios santechnikos. Šis apie 4000 eurų kainavęs turtas kažkodėl atsidūrė R.Kontautienės brolio bute.

Be to, licėjaus vadovė mokymo įstaigos lėšomis tvarkė Klaipėdoje ir Neringoje įsigytus savo butus. R.Kontautienės brolis irgi įsigijo naują būstą uostamiestyje šalia sesers.

Vykstant ikiteisminiam tyrimui R.Kontautienė buvo nušalinta nuo pareigų penkiems mėnesiams, o kai grįžo į darbą, jai buvo skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Tyrėjai konstatavo, kad piktnaudžiaudama tarnybine padėtimi R.Kontautienė neteisėtai naudojo licėjaus lėšas, – remontavo jai priklausančius butus, pirko baldus, kitus daiktus.

R.Kontautienės aiškinimai, esą jos negalima prilyginti valstybės tarnautojai, atmesti – licėjus teikia viešąsias švietimo paslaugas: valstybės įgaliotas išduoda vidurinės mokyklos baigimo atestatus, pradinio ir pagrindinio išsilavinimo, mokymosi pasiekimų pažymėjimus.

Be to, privatūs licėjai išlaikomi ne vien iš moksleivių tėvų mokesčių ir rėmėjų pinigų – valstybė tokioms švietimo įstaigoms dar skiria tikslinių mokinio krepšelio lėšų.

R.Kontautienės kalbos apie butų pedagogams įgijimą pagal tarptautines bakalaureato programas, jų remontą įvertintos kaip gynybos versija – paraiškų dar nebuvo, apie būstus nekalbėta.

Klaipėdos apygardos teisėjas Savinijus Katauskas, pažymėjęs, kad privatus licėjus naudojasi ir valstybės lėšomis, R.Kontautienę pripažino kalta, skyrė jai laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymas atidėtas dvejiems metams.

Prieš teismo nuosprendį – liaupsės

Klaipėdos licėjus – didžiausia uostamiestyje privati bendrojo ir ikimokyklinio auklėjimo įstaiga, ją lanko apie 600 moksleivių. Joje mokosi daugelio žinomų klaipėdiečių vaikai.

Dar neišklausiusi apygardos teismo sprendimo R.Kontautienė paminėjo savo gyvenimo sukaktį mokinių, kolegų, dvasininkų, šeimos narių, valdžios įstaigų atstovų, „Rotary“ bendražygių būryje. Šventei pasirinkta tema: „Mokykla, diegianti mokiniams aukštas vertybes“.

Kviestinių svečių vakaronėje daugiavaikis Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, kurio atžalos lankė R.Kontautienės licėjų, negailėjo komplimentų privačios ugdymo įstaigos vadovei.

„Klaipėdos licėjus – švyturys, kuriame įtikinamiausiai išsiskleidusi miesto vėliava. Dėkoju likimui, kad R.Kontautienės sumanymai ir darbai įgyvendinami“, – kaltinamajai nusilenkė meras.

R.Kontautienei įteiktas buvusio švietimo, mokslo ir sporto ministro Algirdo Monkevičiaus padėkos raštas už ilgametį nuoširdų ir kūrybingą vadybinį darbą, ateities mokyklos kūrimą.

Mokinių choras licėjaus direktorę pasveikino daina „Tikiu“. Dėkodama visiems už dėmesį sukaktuvininkė ištarė: „Kai geri vandenį, prisimink šaltinį. Ačiū, kad esate mano šaltinis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.