Konfliktas dėl nenupjautos žolės baigėsi tragedija: kaimynas mirė reanimacijoje

Dviejų kaimiečių kivirčas dėl nenupjautos žolės baigėsi tragiškai. Pakako vieno smūgio, kad nelaimėlis patirtų mirtiną sužalojimą.

Teismas nepatikėjo teisiamojo versija - nuspręsta, kad tragiškas pasekmes sukėlęs smūgis buvo suduotas.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Teismas nepatikėjo teisiamojo versija - nuspręsta, kad tragiškas pasekmes sukėlęs smūgis buvo suduotas.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2021, 11:27 AM, atnaujinta Nov 17, 2021, 11:31 AM

Tragiškai pasibaigęs konfliktas praėjusių metų liepos 26-ąją, per Onines, įvyko Žarėnų (Šiaulių r.) kaime.

Žarėniškis 32 metų Airidas Gaidamavičius susitarė su netoliese gyvenančiu vyriškiu, kad šis už atlygį nupjaus žolę. Išgerti mėgstančio kaimiečio įkainis nebuvo didelis – už paslaugą jam buvo nupirkti du buteliai stipraus alaus.

Šienpjovys atlygį paėmė, bet darbo neatliko. Todėl tą pačią dieną sulaukė  nepatenkinto užsakovo apsilankymo. Šis atėjo į daugiabutį ir ėmė reikšti pretenzijas dėl nenupjautos žolės.

Teisme liudijęs konfliktą matęs žarėniškis patvirtino, kad A.Gaidamavičius vieną kartą trinktelėjo apgirtusiam vyriškiui į veidą. Smūgį gavęs nelaimėlis susverdėjo, krito aukštielninkas ir pakaušiu trinktelėjo į kaimynės buto durų staktą.

Liudytojas sakė, kad nukentėjusysis suaimanavo iš skausmo ir susiėmė už galvos. Panašiai aplinkybes papasakojo dalį kivirčo mačiusi moteris, kuris išskyrė susikibusius vyrus, o svečią išvarė iš laiptinės.

Nukentėjusysis tą vakarą į medikus nesikreipė. Eidamas miegoti vyriškis savo motinai prasitarė, kad „anie mane mušė, todėl rytoj atkeršysiu.“ Rytą moteris pamatė, kad sūnui labai prastai, todėl iškvietė greitosios medikus, bet buvo vėlu.

Į Respublikinę Šiaulių ligoninę nugabentas sumuštasis išgyveno dvi paras. Teismo medicinos ekspertai patvirtino, kad vyriškis mirė nuo galvos smegenų traumos komplikacijų – nuo vienintelio smūgio smegenyse po kietuoju dangalu išsiliejo kraujas.     

Už neatsargų gyvybės atėmimą prieš teismą stojęs A.Gaidamavičius kiek kitaip pasakojo aplinkybes. Vyriškis neneigė samdęs kaimyną žolei nupjauti, prisipažino pykęs dėl neatlikto darbo, bet sakė nemušęs.

Pasak teisiamojo, jokio fizinio smurto nebuvo, tik piktas pokalbis. O po pasikalbėjimo jis neva dar įpylė kelias stiklines alaus, nes buvo nusipirkęs porą butelių ir sau.

Bylą nagrinėjęs teisėjas Mantas Liesis pažymėjo, kad pagrindinio liudytojo parodymai nesukėlė abejonių, nes jie derėjo su kitais pasakojimais. Iš dalies jo versiją patvirtino ir vyriškius išskyrusios moters liudijimas.

Prieita išvados, kad vienintelis smūgis sukėlė tragiškas pasekmes. Teisėjas pažymėjo, kad prieš suduodamas teisiamasis puikiai suprato, jog galva – lengvai pažeidžiama kūno vieta, todėl privalėjo numatyti ir galimas tragiškas pasekmes.

Už neatsargų gyvybės atėmimą baudžiama areštu arba laisvės atėmimu iki 4 metų. A.Gaidamavičiui paskirta 2 metų laisvės atėmimo bausmė, o jos vykdymas atidėtas tam pačiam laikotarpiui.

Mirusiojo šeimai priteista daugiau kaip 800 eurų turtinė ir 10 tūkstančių eurų neturtinė žala. Be to, nuteistasis įpareigotas atlyginti ir gydymo kaštus – patenkintas beveik 1,5 tūkstančio eurų Valstybinės ligonių kasos ieškinys.

Tiesa, šis nuosprendis – dar ne galutinis, jį galima apskųsti aukštesnės instancijos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.