Ligonį mušęs sanitaras bausmės neišvengė: šokiruojantį išpuolį atskleidė vaizdo įrašas

Panevėžio apygardos teisme atmestas buvusio Rokiškio psichiatrijos ligoninės sanitaro Algio Marganavičiaus, nuteisto už smurtą prieš pacientą, skundas. Palikta galioti 8 mėnesių laisvės apribojimo bausmė.

Palata.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Palata.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2021, 6:11 PM

Nuteistasis bandė įrodyti, kad jo veiksmai buvo būtinoji gintis. Skunde jis dėstė, kad nukentėjusysis pats pradėjo konfliktą ir dabar siekia jį apkaltinti.

A.Marganavičiaus teigimu, ligonis buvo agresyviai nusiteikęs, grasino, įžeidinėjo, sužeidė nosį ir suplėšė drabužius, todėl jis buvo priverstas gintis. Agresyvus ligonis esą kėlė grėsmę ne tik jam, bet ir visam ligoninės personalui.

Tačiau teisėjų kolegija atkreipė dėmesį į tai, kad A.Marganavičius net tris kartus keitė savo paaiškinimus. O tai kelia pagrįstų abejonių dėl nuteistojo pateikiamų versijų, be to, jos paneigtos byloje surinktais įrodymais. Nuosprendyje rašoma, kad A.Marganavičius smurtą panaudojo prieš psichikos liga sergantį ir ligoninėje gydomą vyrą. Dirbdamas sanitaru jis buvo susipažinęs su specialiosiomis darbo instrukcijomis ir turėjo žinoti, kad bendraujant su agresyviai nusiteikusiais ligoniais būtina vengti konfliktų, agresijos ir ramiai reaguoti į priešiškus pacientų veiksmus.

A.Marganavičius buvo nuteistas už tai, kad prieš 2 metus tyčia provokavo pacientą – paliesdamas petį, mostelėdamas ranka prieš pat veidą, o po to smogė jam į veidą. Išprovokuotas ligonis spyrė sanitarui į koją, tada tas dar kartą trenkė jam į veidą ir galvą. Po šių smūgių vyras parkrito ant grindų.

Tyrėjai nustatė, kad nukentėjusiajam buvo nežymiai sutrikdyta sveikata. Dėl lūžusios šaknies vyrui buvo išrautas dantis, jam teko kęsti skausmą. Todėl iš nuteistojo nukentėjusiajam priteista 700 eurų neturtinei žalai atlyginti.

2019 metų pradžioje Rokiškio psichiatrijos ligoninėje kilusias muštines matė tiek kiti pacientai, tiek personalo darbuotojai. Subėgę apsaugos darbuotojai abu vyrus išskyrė.

Sužinojusi, kad sanitaras buvo užpultas agresyvaus paciento, ligoninės administracija ėmėsi vidinio tyrimo. Buvo sudaryta komisija, peržiūrėti skyriuje esančių stebėjimo kamerų vaizdo įrašai.

Kaip vėliau teisme nurodė liudijusi viena darbuotoja, po peržiūros buvo akivaizdu, kad A.Marganavičiaus paaiškinimas skiriasi nuo to, kas užfiksuota vaizdo įraše. Sanitaras tikino, kad pacientas užpuolė jį pirmas, bet taip nebuvo.

Po kelių dienų medikas parašė kitą paaiškinimą, kuriame nurodė, kad pacientas jį provokavo, tad jam smogė gindamasis. Bylą nagrinėjant Rokiškio teisme sanitaras nurodė dar kitaip. Kad atsitrauktų nuo paciento, jis esą tik stumtelėjo delnu, tačiau šis griuvo ant nugaros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.