Libanietis kratosi seksualinio priekabiautojo etiketės: Šiaulių apygardos teismas nagrinės apeliaciją

Seksualinio skandalo išgarsintas Joniškio verslininkas Husseinas Ghazi Husseinas bando atsikratyti priekabiautojo etiketės.

Nuosprendis byloje paskelbtas paskutinę dieną - teisiamojo neišgelbėjo senatis.<br>G.Šiupario nuotraukų koliažas
Nuosprendis byloje paskelbtas paskutinę dieną - teisiamojo neišgelbėjo senatis.<br>G.Šiupario nuotraukų koliažas
H.Gh.Husseinas (dešinėje) teisme vis kartojo, kad netinkamai išverstas kaltinamasis aktas.<br>G.Šiupario nuotr.
H.Gh.Husseinas (dešinėje) teisme vis kartojo, kad netinkamai išverstas kaltinamasis aktas.<br>G.Šiupario nuotr.
Grupė šios kebabinės buvusių darbuotojų papasakojo skandalingų faktų apie darbdavio elgesį.<br>G.Šiupario nuotr.
Grupė šios kebabinės buvusių darbuotojų papasakojo skandalingų faktų apie darbdavio elgesį.<br>G.Šiupario nuotr.
H.Gh.Husseinas visą istoriją vadino nesąmone ir vienos buvusios pavaldinės kerštu.<br>G.Šiupario nuotr.
H.Gh.Husseinas visą istoriją vadino nesąmone ir vienos buvusios pavaldinės kerštu.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 24, 2021, 7:20 PM

Libano pilietis apskundė jam nepalankų Joniškio teismo sprendimą, tad dabar apeliacinį skundą ir šią bylą narplios Šiaulių apygardos teismo teisėjų kolegija.

Skundą priėmęs teismas pirmąjį posėdį ketina šaukti prieš Kalėdas – gruodžio 20-ąją.  Bylą nagrinėti numatyta žodine tvarka.

Siekia visiško išteisinimo

Apeliaciniame skunde pažymima, jog vadovaujantis nekaltumo prezumpcijos principu, pareiga įrodyti nusikaltimo padarymą tenka baudžiamąjį persekiojimą vykdančioms institucijoms.

Advokatė teigia, kad kaltinamasis savo nekaltumo įrodinėti neprivalo ir įrodymų naštos jam perkelti negalima.    

Be to, tikinama, kad byloje esančios abejonės privalo būti vertinamos kaltinamojo naudai. Pasak advokatės, bylą išnagrinėjęs pirmosios instancijos teismas padarė ir esminių baudžiamojo proceso pažeidimų, susijusių su kaltinamojo procesinių teisių užtikrinimu.

Apeliaciniame skunde prašoma panaikinti pirmosios instancijos teismo nuosprendį ir  H.Gh.Husseiną išteisinti visiškai.

Teisėjai abejonių nekilo

Bylą išnagrinėjusiai Joniškio teisėjai Vijoletai Kurtkienei nekilo abejonių dėl teisiamojo kaltės.  

Ji pažymėjo, kad byloje surinkti įrodymai patvirtino apie teisiamojo vulgarius veiksmus, pasiūlymus bei užuominas. Teismo įsitikinimu, vyras priekabiavo prie pagal tarnybą nuo jo priklausomų trijų nukentėjusiųjų, siekė su jomis seksualinio bendravimo ir pasitenkinimo.

Prieita išvados, jog kaltinamasis elgėsi tyčia, suvokdamas, jog tokie veiksmai nepageidaujami. Nutarta, kad H.Gh.Husseinas suvokė pavojingą nusikalstamų veikų pobūdį ir norėjo taip veikti – veikė tiesiogine tyčia.

Teismo įsitikinimu, nukentėjusiųjų   parodymus apie kaltinamojo atliktus seksualinio priekabiavimo prieš jas veiksmus patvirtina ir kitų byloje surinktų įrodymų – liudytojų parodymų, socialinio tinklo profilyje rastų nuotraukų – visuma.

Pavyko išvengti senaties

Nuosprendis Joniškio teisme buvo paskelbtas paskutinę dieną – šių metų spalio 1-ąją paskutiniam nusikalstamos veikos epizodui būtų sukakusi senatis.

Net ir prokuroras prašė dalį kaltinimų panaikinti dėl senaties. Tačiau teisėja V.Kurtkienė pažymėjo, jog senaties eiga už pirmą nusikalstamą veiką pradedama skaičiuoti nuo tos dienos, kurią buvo padarytas naujas tyčinis nusikaltimas ar baudžiamasis nusižengimas.

Tai reiškia, kad senaties laikas, praėjęs nuo pirmosios iki antrosios nusikalstamos veikos padarymo momento, anuliuojamas, o apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senatis už kiekvieną nusikalstamą veiką pradedama skaičiuoti iš naujo nuo antros nusikalstamos veikos padarymo momento.

Bylą išnagrinėjusi teisėja skyrė Libano piliečiui 6 tūkstančių eurų baudą, be to,  įpareigojo sumokėti 2910 eurų valstybei už nukentėjusiosioms skirtą antrinę teisinę pagalbą.

Papasakojo šokiruojančių faktų

Bylos duomenimis, nusikalstama veika prieš nukentėjusiąsias buvo vykdoma nuo 2015 m. lapkričio 9 d. iki 2018 m. spalio 1 d. Joniškyje veikiančioje kebabinėje „Alibaba“.

Surinkti įrodymai liudija, kad įmonės direktorius pasinaudojo nukentėjusiųjų darbuotojų tarnybiniu priklausomumu ir seksualiai priekabiaudamas vulgariais veiksmais siekė seksualinio bendravimo su nukentėjusiomis.

Teismas nustatė, kad libanietis ne kartą kišo rankas po rūbais ir lietė vienos nukentėjusiosios kūną, siuntė į jos mobiliojo ryšio telefoną vaizdus su nuogomis moterimis ir ne mažiau kaip du kartus rodė savo lyties organą ir klausė: „Ar norėtum paragauti?“

Kita pavaldinė skundėsi, kad vadovas grabaliojo jos kojas, kišo rankas už kelnių ir rūbų bei lietė nuogą kūną, kebabinėje įrengta kamera nufotografavo ir atsiuntė į telefoną jos sėdynės atvaizdą.

Trečiai nukentėjusiajai kaltinamasis pasakojo apie savo lytinį organą, tąsė moterį už kelnių, kišo ranką ir bandė tikrinti, kokius kokius apatinius vilki. Moteris guodėsi, kad vadovas laidė užuominas apie lytinius santykius – neva taip darbuotojai pagerėtų sveikata. Joniškietė iš verslininko taip pat gavo ta pačia kamera nufotografuotų savo sėdmenų fotonuotraukų.

Visą laiką kratėsi kaltės

Buvusį darbdavį buvo apskundusios ir daugiau moterų, bet dalis atsiėmė liudijimus, o kai kuriems epizodams jau buvo sukakusi senatis. Tad teisme liudijo tik pusė – trys iš šešių pirminį skundą pasirašiusių moterų.

Libano pilietis per ikiteisminį tyrimą ir teisme kaltę neigė. Jis tyrėjai aiškino, kad su darbuotojomis elgdavosi kaip su šeimos draugėmis, kartu švęsdavo šventes. Pasak H.Gh.Husseino, viena nukentėjusiųjų sukurstė kitas darbuotojas – kerštavo, nes nepavyko išskirti jį su žmona, tapti jo drauge bei verslo partnere.

Verslininką gynusi advokatė aiškino, kad vyriškis nemoka lietuvių kalbos, todėl pastabas darbuotojoms dėl netinkamo darbo ar netinkamos aprangos išreikšdavo siųsdamas į darbinį telefoną nuotraukas arba baksnodamas pirštu.

Pasak advokatės, kaltinamasis atvykęs iš šalies, kurioje nėra žiemos, todėl sušalusių rankų pakišimas po drabužiais pasišildyti neturėtų būti laikomas seksualiniu priekabiavimu.

Ji kritikavo nukentėjusiųjų duotus parodymus, vadino juos nenuosekliais, chaotiškais, todėl teismo paprašė jais nesiremti. Tiesa, teismas atmetė šiuos priekaištus, o apklaustųjų parodymus įvertino kaip nuoseklius ir nekeliančius abejonių.

Sugaišino net 15 mėnesių

Nuo pat pradžių kilo įtarimų, kad bylos nagrinėjimas strigs, mat puikiai lietuviškai kalbantis teisiamasis panoro į arabų kalbą išversto kaltinamojo akto.

Šio noro nepaisyti nevalia, todėl teisėja buvo priversta tenkinti prašymą. Bet tai tebuvo pradžia, mat teisiamasis pareiškė, kad išversta prastai, todėl reikia naujo vertimo.

Antrasis vertimas taip pat buvo kritikuojamas, bet tada trūko prokuratūros kantrybė. Sprendimas buvo apskųstas aukštesnės instancijos teismui, o šis pripažino, kad vertimo galimi trūkumai – ne kliūtis nagrinėti bylą.

Tačiau nuo pirmojo bandymo atversti bylą prabėgo net 15 tūpčiojimo mėnesių.

Byla - nesibaigiančiame kliūčių ruože

Praėjusių metų pabaigoje atsirado nauja priežastis, dėl kurios buvo sustabdytas bylos nagrinėjimas. Teisiamasis ūmai susirgo ir iki pat šių metų balandžio 20 dienos nedalyvavo devyniuose posėdžiuose iš eilės.

Tiesa, teismui buvo pateiktos medikų pažymos apie teisiamojo ligą.

Bylą nagrinėti iš esmės pavyko pradėti tiktai šių metų gegužę. Išklausęs kaltinamąjį aktą H.Gh.Husseinas patvirtino, kad kaltės nepripažįsta, ir paprašė duoti parodymus paskutinis.

Liudytojų apklausa strigo kone visą vasarą, nes ne visi atvyko į teismą.

Libanietis įstrigo gimtinėje

Galiausiai bylos nagrinėjimą teko sustabdyti, nes rugpjūčio pradžioje surengtame posėdyje nebepasirodė pats teisiamasis. Paaiškėjo, kad jis dėl motinos ligos skubiai išvyko į gimtąjį Libaną.

H.Gh.Husseinas nepasirodė ir kitame teismo posėdyje, todėl teisėja V.Kurtkienė skyrė 500 eurų baudą ir patenkino prokuroro prašymą skelbti paiešką.

Teismas vėliau patenkino advokatės prašymą leisti teisiamajam prisijungti nuotoliniu būdu, nes Libane neva pablogėjo jo paties sveikata ir sutriko oro uosto darbas.

Tačiau po to vykusiame posėdyje H.Gh.Husseinas taip ir neprisijungė, todėl teisėja nutarė bylą nagrinėti jam nedalyvaujant, o paiešką nutraukė.

Libano piliečiui oficialiai nebuvo uždrausta išvykti iš Lietuvos, nepritaikytos laikinosios apsaugos priemonės, nes iki tol jų nereikėjo. Teisiamasis iki ligos elgėsi pavyzdingai, lankė posėdžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.