Namine degtine talkininkams atsilygindavęs pensininkas iš Šiaulių rajono teisme raudo iš gėdos

Prieš Šiaulių apylinkės teismą stojęs Šiaulių rajono gyventojas 68 metų Albertas G. raudo iš gėdos, kad jo žodžiais tariant sulaukus tokio amžiaus tenka sėsti į teisimųjų suolą, nors kaime apie jį niekas nėra pasakęs blogo žodžio.

 Pensininkas jam namų ūkio darbus nudirbti padėdavusiems talkininkams atsilygindavo namine degtine.<br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
 Pensininkas jam namų ūkio darbus nudirbti padėdavusiems talkininkams atsilygindavo namine degtine.<br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2021, 4:40 PM

Prieš teismą šis anksčiau jokių problemų su teisėsauga neturėjęs pensininkas stojo po to, kai kratą jo sodyboje atlikę policininkai rado aparatą naminei degtinei gaminti, 94 litrus jau išvarytos 40,0–86,8 proc. stiprumo naminės degtinės ir 360 litrų raugo.

Neslapukavo nei per tyrimą, nei teisme

Kadangi pats daugiau nei dvidešimt metų nė lašo alkoholio į burną neimantis Albertas G. sakė, kad naminę degtine atsilygindavo jam ūkyje talkinusiems žmonėms, jis buvo apkaltintas ne tik netesėtu naminių stiprių alkoholinių gėrimų gamyba bet ir jų realizavimu. O kadangi pensininko sodyboje buvo rasta daugiau nei penkiasdešimt litrų naminės degtinės, jam grėsė bauda arba laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Prieš teismą stojęs Albertas G. sakė manęs, kad naminės degtinės realizavimas yra jos pardavimas. Jis gi namine degtine neprekiavo, jokių tai patvirtinančių duomenų policijos pareigūnai negavo.

Pensininkas teisme sakė, kad naminę degtine jis atsilygindavo talkininkams už jo sodyboje nudirbtus darbus, duodavo jos ir kaip vaistų kūno įtrynimui. Kad toks jo elgesys gali būti traktuojamas kaip naminės degtinės realizavimas, Albertas G. sakė supratęs tik teisme, tačiau dėl tokio jam pareikšto kaltinimo neprieštaravo.

Pinigais talkininkams atsilyginti neišgalėdavo

Pas jį kratos į sodybą daryti atvykusiems policijos pareigūnams pats ir naminės degtinės aparatą, ir vietą, kur laikė jau išvarytą degtinę, parodęs pensininkas neslapukavo ir teisme.

Per teismo posėdį Albertas G. sakė, kad pensininko gyvenimas ne toks lengvas. Jis gauna vos 232 eurų pensiją ir kartu su žmona prižiūri bei rūpinasi jo namuose gyvenančia 97 metų motina.

Pasak kaltinamojo jis gyvena ūkiškai, o kadangi norisi ir pavalgyti, tai reikia ir tuos kelis gyvulius prižiūrėti, mėšlą išmėžti, malkomis žiemai pasirūpinti, o sveikatos jau nebėra tiek kiek buvę, todėl jau reikia pagalbos.

Gaudamas nedidelę pensiją Albertas G. sakė negalėjęs už pagalbą talkininkams atsilyginti pinigais, todėl ėmęs varyti naminę degtinę ir ja atsidėkoti už pagalbą tvarkantis sodyboje.

Degtinės talkininkai gaudavo tik už darbą

Byloje liudytojais apklausti Alberto G. talkininkai patvirtino gaudavę naminės degtinės už atliktus darbus.

Vienas liudytojas sakė, kad Albertui G padėdavo nudirbti ūkio darbus: tvarte yra mėžęs mėšlą, genėjęs, balinęs medžius, vežęs šieną, kirpęs avis.

Už tai visada po darbo jis gaudavęs „fleškikę“ (200 gramų) naminės degtinės. Jei talkininkauti ateidavo su draugu, tai, pasak liudytojo, tiek pat naminės už darbą gaudavo ir draugas.

Šis liudytojas taip pat sakė, kad jei nebūdavo darbo, tai iš Alberto G. jis naminės degtinės jis negaudavo, nors ne kartą buvo prašęs.

Bausmės vykdymą atidėjo

Kitas liudytojas sakė, kad šiam pensininkui su draugu padėjo nukirpti avis ir už tai gavo pusę litro naminės degtinės, užkandos ir po pakelį ne kontrabandinių, o parduotuvėje pirktų cigarečių.

Policijai Albertą G. įskundė vieno jo talkininko motina, kuri pranešė, kad po talkos jos sūnus į namus grįžta nešinas namine degtine, kurią čia geria.

Kadangi kaltinamasis Albertas G. kaltu prisipažino visiškai, ši byla teisme buvo išnagrinėta supaprastinto proceso tvarka.

Kaltu dėl jam inkriminuoto nusikaltimo pripažintam Albertui G teismas skyrė pusės metų laisvės atėmimo bausmę, kurią sumažino vienu trečdaliu, o šios likusios keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmės vykdymą atidėjo vieneriems metams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.