Apeliacinis teismas kitų metų sausį skelbs verdiktą Neringos Venckienės byloje

Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį baigė nagrinėti buvusios teisėjos ir Seimo narės Neringos Venckienės bylą.

Apeliacinis teismas kitų metų sausį skelbs verdiktą Neringos Venckienės byloje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Apeliacinis teismas kitų metų sausį skelbs verdiktą Neringos Venckienės byloje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2021, 7:44 PM, atnaujinta Dec 6, 2021, 7:46 PM

Verdiktas bus skelbiamas po daugiau nei pusantro mėnesio – kitų metų sausio 21 dieną, BNS pranešė nuteistosios advokatas Danius Svirinavičius.

„Teismui reiktų atsiriboti nuo išankstinių nuostatų, anksčiau sudarytų dalies visuomenės ir žiniasklaidos apie kaltinamąją. Vaikas ne daiktas, ji negalėjo jo nunešti kaip lagamino“, – BNS sako advokatas.

Po Apeliacinio teismo verdikto nuosprendis įsiteisėja.

Liepos 8 dieną Panevėžio apygardos teismas N. Venckienę pripažino kalta ir nuteisė kalėti, tačiau, įskaičius suėmime išbūtą laiką, nusprendė, kad ji bausmę jau atliko. Jai taip pat priteista atlyginti 6,8 tūkst. eurų ekstradicijos iš JAV išlaidų.

Buvusi teisėja pripažinta kalta dėl pasipriešinimo pareigūnams, antstolio nurodymo nevykdymo ir smūgių sudavimo, už ką jai skirta subendrinta laisvės atėmimo metams ir devyniems mėnesiams bausmė.

Taip pat priteista neturtinė žala Laimutei Stankūnaitei, antstolei ir policijos pareigūnui, ieškinį dėl 50 tūkst. eurų neturtinės žalos L. Stankūnaitės dukrai teismas paliko nenagrinėtą.

L. Stankūnaitei N. Venckienė pagal pirmosios instancijos teismo sprendimą turi atlyginti 2,3 tūkst. turtinės ir 4 tūkst. eurų neturtinės žalos, antstolei – 3 tūkst. eurų neturtinės žalos, policijos pareigūnui – 500 eurų.

N. Venckienės advokatas D. Svirinavičius mano, kad nuosprendį jo ginamajai paskelbęs Panevėžio apygardos teismas buvo šališkas, tam tikros nuosprendžio dalys turi būti panaikintos ir byla grąžinta pirmosios instancijos teismui, o jeigu šie reikalavimai nebūtų patenkinti, bylą apskritai reiktų grąžinti prokurorui.

N. Venckienė savo apeliaciniame skunde teigia, kad jos procese buvo pažeista Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija, bylą išnagrinėjo šališkas teismas, jis nesirėmė teismų praktika, o kaltinamasis aktas buvo surašytas netinkamai.

Nuteistoji prašo ją išteisinti arba bylą nutraukti, atmesti visus civilinius ieškinius.

Prokuratūra su nuteistosios ir jos gynėjo skundais nesutinka ir prašo juos atmesti.

Buvusi teisėja buvo viena iš svarbiausių vadinamųjų Garliavos įvykių dalyvių.

N. Venckienė nuteista po to, kai 2012-ųjų gegužę, vykdydami teismo sprendimą pareigūnai iš jos šeimos namų paėmė mažametę dukterėčią ir perdavė mamai L. Stankūnaitei. Mažamečio vaiko perdavimas ir kiti veiksmai buvo filmuojami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.