Garsių deimantų namų įkūrėja kenčia nuo vagysčių: sunku patikėti, kas vyko šiais metais Į Lietuvą siunčiami deimantai tarsi išgaruoja

Dėžutė tuščia ar pilna? Kaskart su nerimu siuntinius priima juvelyrikos bendrovių Vilniuje darbuotojai. Per beveik metus dingo jau šešios brangakmenių siuntos.

„The Factory by Ribas“ įkūrėją D.Ribas stebina ir siuntėjai, ir Lietuvos policija.<br> Lrytas.lt koliažas nuotr.
„The Factory by Ribas“ įkūrėją D.Ribas stebina ir siuntėjai, ir Lietuvos policija.<br> Lrytas.lt koliažas nuotr.
„The Factory by Ribas“ įkūrėją D.Ribas stebina ir siuntėjai, ir Lietuvos policija.
„The Factory by Ribas“ įkūrėją D.Ribas stebina ir siuntėjai, ir Lietuvos policija.
„The Factory by Ribas“ įkūrėją D.Ribas stebina ir siuntėjai, ir Lietuvos policija.
„The Factory by Ribas“ įkūrėją D.Ribas stebina ir siuntėjai, ir Lietuvos policija.
„The Factory by Ribas“ įkūrėją D.Ribas stebina ir siuntėjai, ir Lietuvos policija.<br>Tomas Vyšniauskas
„The Factory by Ribas“ įkūrėją D.Ribas stebina ir siuntėjai, ir Lietuvos policija.<br>Tomas Vyšniauskas
„The Factory by Ribas“ įkūrėją D.Ribas stebina ir siuntėjai, ir Lietuvos policija.
„The Factory by Ribas“ įkūrėją D.Ribas stebina ir siuntėjai, ir Lietuvos policija.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 6, 2021, 10:07 PM, atnaujinta Dec 7, 2021, 9:06 AM

Tuščios naujos parduotuvės lentynos, laiku neįvykdyti klientų užsakymai ir šimtai tūkstančių eurų nuostolių. Tiek problemų Lietuvoje veikiančiai deimantų specialistų ir pardavėjų kompanijai pridarė vagys.

Ieškoti jų nebandė nei policija, nei tarptautinė siuntų gabenimo kompanija, įsipareigojusi įmonėms padėti tuomet, kai joms ir jų klientams to labiausiai reikia.

Toks šūkis skelbiamas siuntų gabenimo bendrovės „FedEx“ interneto puslapyje, tačiau tuomet, kai klientams labiausiai reikia, siuntos jų nepasiekia.

Šešios vagystės per metus

Vilniuje įsikūrę deimantų namai „The Factory by Ribas“ šią savaitę negavo 117 deimantų, kurių vertė – 23,3 tūkst. eurų.

Tačiau „The Factory by Ribas“ įkūrėja Dana Ribas teigė, jog tikroji jų patirta žala gerokai didesnė: „Kruopščiai atsirinkome deimantus kiekvienam juvelyrikos gaminiui, kuriuos klientai užsisakė Kalėdų dovanoms. Kol kiekvienam papuošalui pritaikysime naują, praeis gal trys mėnesiai.

Turėjome ir laisvųjų deimantų užsakymų, jei dabar klientams pasakysime, kad juos pavogė, kas tuo patikės?“

Tuo, kas vyko šiais metais, būtų sunku patikėti bet kam – nuo kovo mėnesio pavogta jau šešta „The Factory by Ribas“ ir „De Ribas Jewellery“ skirta deimantų ir aukso siunta. Net trys brangios siuntos viena po kitos dingo vasario ir kovo mėnesiais.

Aptemdė atidarymą

„Gegužės mėnesį atidarėme naują juvelyrikos parduotuvę Kaune.

Artėjo šios parduotuvės atidarymas, o mes neturėjome ko dėti į lentynas – deimantai buvo pavogti“, – pasakojo gemologė, vienintelė Baltijos šalyse Izraelio deimantų biržos narė D.Ribas. Po kiekvienos vagystės jos laukia kelios valandos pokalbių su policijos pareigūnais, kuriems tenka ilgai aiškinti, kaip keliavo krovinys ir kokia jo vertė.

Kad ir kiek truktų bendravimas su policija, po kiekvienos vagystės gaunamas toks pat atsakymas – ikiteisminis tyrimas nutrauktas, nes nusikaltimas galėjo būti padarytas ne Lietuvos teritorijoje.

„Po keliasdešimt tūkstančių eurų kainuojančios siuntos dingsta viena po kitos, bet niekam tai neįdomu, nors galva į sieną daužyk.

Kai kokiame kaime iš darželio vagys išrauna narcizus, policininkai ateina ir net tuščias duobutes suskaičiuoja, bet deimantų vagysčių netiria niekas“, – apmaudą liejo D.Ribas.

Nepasiekia tik Lietuvos

Pareigūnai guodžia, jog Vilniuje veikiančios juvelyrikos bendrovės jokių nuostolių nepatyrė, nes žalą atlygins draudimas. Bet už dingusį krovinį draudimas sumoka jį išsiuntusiai Izraelio kompanijai, o ne jos partneriams Lietuvoje.

Izraelio deimantų biržos narė D.Ribas teigė, jog kasdien iš šios šalies į įvairias valstybes išsiunčiama po 7–10 brangių siuntų, per metus – apie 3,5 tūkstančio, bet niekas nėra girdėjęs, kad jos būtų dingusios.

Brangakmeniai ir auksas iškrapštomi tik iš Lietuvai skirtų siuntų dėžučių. Nors visos siuntos registruojamos ir sveriamos muitinėje, dėl dingusių daiktų ši institucija neprisiima jokios atsakomybės.

Sumokėjo už vagis

Skundą dėl kovo mėnesį muitinėje deklaruotos, bet dingusios siuntos pateikę deimantų pardavėjai sulaukė netikėto atsakymo: „Atsižvelgiant į tai, kad prekės išleistos į apyvartą be nustatytų trūkumų ir kitokių pažeidimų, muitinė neturi pagrindo grąžinti importo muito mokesčio.“

„Muitinei nesvarbu, ar gautas prekes į apyvartą išleidome mes, ar tai padarė vagys, ir ar tikrai tai buvo Lietuvos teritorijoje, mes už juos dar turėjome sumokėti kelių šimtų eurų muito mokestį“, – stebėjosi D.Ribas.

Jokio atsakymo ir net atsiprašymo „The Factory Diamonds and Jewellery by Ribas“ nėra sulaukę ir iš siuntų gabenimo kompanijos „FeDex“, tačiau jau žino, kad jų skambutis nežada nieko gero.

Nusiuntė tiesiai į sandėlį

„Gal galite atvažiuoti ir apžiūrėti siuntą – dėžutė įtartina“, – pastebėję praplėštą ir vėl užklijuotą siuntinį į Deimantų namus skambina šios kompanijos darbuotojai.

Taip buvo ir šią savaitę. Į jų biurą Vilniuje, Dariaus ir Girėno gatvėje, nuvykusi bendrovės komercijos direktorė gavo apgadintą pakuotę, kurios viduje nebuvo 117 deimantų.

Tai sužinojusi D.Ribas stebėjosi, kad saugiai siuntas turinti pristatyti tarptautinė įmonė į jų apsaugą nekreipia dėmesio, – į „FeDex“ biurą nuvykusi komercijos direktorė buvo nusiųsta tiesiai į sandėlį, o siuntą darbuotojai jai atidavė nepaprašę jokių dokumentų.

Paklydo aukso maišai

Dar keisčiau prieš kelis mėnesius baigėsi kitos darbuotojos apsilankymas „FeDex“ būstinėje. Pasiimti siuntos nuvyko neseniai dirbti pradėjusi moteris, kuri net nenutuokė, kokio dydžio ji turi būti.

Grįžusi į bendrovės biurą Vilniaus senamiestyje ji paprašė kolegų, kad padėtų krovinį įnešti į vidų. Jie tai palaikė pokštu – juk deimantai telpa į mažytę dėžutę.

Tačiau automobilyje gulėjo du sunkiai pakeliami maišai, kuriuose, kaip paaiškėjo, buvo maždaug šeši kilogramai aukso.

„Vietoj kelias dešimtis tūkstančių eurų kainuojančių deimantų mes gavome kelių milijonų eurų vertės aukso krovinį“, – komišką filmą primenančią istoriją pasakojo D.Ribas.

Iš krovinio dokumentų paaiškėjo, jog maišai su auksu net neturėjo atsidurti Lietuvoje, – jie buvo siunčiami iš Italijos į Vokietiją.

Apie tai išgirdę „FeDex“ darbuotojai net neatrodė nustebę – paimti paklydusio aukso netrukus atsiuntė kurjerį.

„Su kelių milijonų eurų vertės kroviniu jie elgėsi lyg su maišu bulvių“, – stebėjosi D.Ribas, ne kartą pati susidūrusi su šios kompanijos atstovų abejingumu.

Vėlavo pagaminti žiedą

Sulaukę skundo dėl pavogtos siuntos „FeDex“ darbuotojai duoda vienas kito telefono numerius, kol galiausiai į nukentėjusiųjų skambučius niekas nebeatsiliepia.

Šią savaitę iš Izraelio keliavusi ir dingusi siunta – viena mažiausių. Anksčiau yra pavogtos gerokai didesnės siuntos, kurios į Lietuvą keliavo iš Izraelio, Indijos ir Prancūzijos.

Kovo pradžioje „FeDex“ kurjeris apiplyšusią popierinę dėžę atnešė ir aukso bei deimantų laukusiam „De Ribas Jewellery“ įkūrėjui Patrikui Ribui. Metalinės dėžutės, į kurią turėjo būti sudėti brangakmeniai ir aukso papuošalai, jos viduje nebuvo, o kurjeris nieko paaiškinti negalėjo.

Dėl dingusios siuntos juvelyrikos bendrovė patyrė ne tik kelių dešimčių tūkstančių eurų nuostolių – atsirado sunkumų ir vykdant klientų užsakymus.

„De Ribas Jewellery“ vienai klientei už 8000 eurų turėjo pagaminti baltojo aukso žiedą su deimantu, tačiau šiam papuošalui skirtas deimantas jų taip ir nepasiekė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.