Studentės sugalvojo machinaciją su galimybių pasu: sesijai vos neteko ruoštis areštinėje

Svetimu galimybių pasu pasinaudojusi šiaulietė 51 metų Reda R. nemanė, kad dėl to kils tiek problemų.

 Galimybių paso neturinti šiaulietė nusprendė pasinaudoti draugės galimybių pasu. <br> V.Skaraičio asociatyvi nuotrauka
 Galimybių paso neturinti šiaulietė nusprendė pasinaudoti draugės galimybių pasu. <br> V.Skaraičio asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-07 17:29

Kolegijoje studijuojanti moteris buvo patraukta baudžiamojon atsakomybėn už dokumento panaudojimą neturint tam teisėto pagrindo. Įtariamąja tapusiai studentei grėsė bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Kadangi moteris kalta prisipažino ir sutiko su prokuroro jai pasiūlyta bausme, jai sėsti į teisiamųjų suolą neprireikė – ikiteisminis tyrimas buvo baigtas baudžiamuoju įsakymu, kurį patvirtino Šiaulių apylinkės teismas.

Galimybių paso neturinti Reda R. nukentėjo ne tik pati, bet ir pridarė nemalonumų, jai savo galimybių paso kopiją padariusiai kolegei 49 metų Eglei S.

Ši moteris sulaukė bausmės už bendrininkavimą.

Pasinaudojo svetimu dokumentu

Kolegijoje studijuojant Reda R. įkliuvo spalio 27-ąją, kai į čia vykusią baigiamojo darbo konsultaciją atėjo nešina savo draugės Eglės S. galimybių paso kopija.

Ją parodžiusi moteris buvo įleista į kolegiją.

Yla iš maišo išlindo, kai netrukus į kolegiją atėjusi Eglė S. parodė savo galimybių pasą, o jį patikrinusi moteris prisiminė neseniai mačiusi tokį pat dokumentą.

Apie apgavystę buvo pranešta kolegijos vadovybei, o ši savo ruožtu iškvietė policiją.

Nespėjo pasidaryti testo

Baudžiamojon atsakomybėn patraukta Reda R. kalta prisipažino.

Moteris tvirtino nesanti ativaksere, bet nusprendė kol kas nesiskiepyti, o kas dešimt dienų testuotis, ar neserga koronavirusu.

Galimybių paso neturinti Reda R. jo ir nepasigesdavo, nes jį praktiškai atstodavo 10 dienų galiojantys testo rezultatai.

Tačiau užgriuvus asmeninėms bėdoms moteris nespėjo pasidaryti eilinio testo, o čia lyg tyčia prireikė eiti į kolegiją dėl baigiamojo darbo konsultacijos.

Jautėsi esanti sveika

Svarbaus vizito praleisti nenorėjusi Reda R. kreipėsi pagalbos į savo draugę Eglę S., su kuria kartu studijuoja.

Reda R. paprašė draugės, kad ši atspausdintų savo galimybių pasą, kuriuo pasinaudojusi ir pateko į kolegiją.

Tyrėjams Reda R. tvirtino, kad jautėsi sveika, todėl nemanė, kad užėjusi į kolegiją be galimybių paso ar testo rezultatų ji sukels grėsmę kitiems studentams bei dėstytojams.

Apgailestavo, kad įvėlė draugę

Šiaulietė tikino, kas svetimu galimybių pasu ji ketino pasinaudoti tik tą kartą, o po to vėl būtų pasidariusio Covid-19 testą.

Reda R. ne tik nuoširdžiai gailėjosi dėl savo poelgio, bet ir apgailestavo, kad į visa tai įvėlė savo draugę.

Įtariamąja dėl bendrininkavimo Eglė S. taip pat prisipažino kalta ir gailėjosi.

Bausmės vykdymą atidėjo

Abi moterys sutiko, kad ikiteisminis tyrimas būtų baigtas baudžiamuoju įsakymu ir prašė joms skurti arešto bausmę, nes baudai pinigų neturi.

Prokurorės pareiškimą proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu patvirtinęs Šiaulių apylinkės teismas kalta dėl dokumento panaudojimo neturint tam teisėto pagrindo pripažintai Redai Redai R. skyrė 30 parų arešto.

Šią bausmę sumažinus trečdaliu šiaulietei areštinėje būtų tekę praleisti 20 dienų, tačiau teismas nusprendė bausmės vykdymą atidėti pusmečiui.

Per bausmės atidėjimo laikotarpį Reda R. nuo 23 iki 6 valandos privalės būti namuose bei dalyvauti elgesio pataisos programoje.

Gali prašyti bylos nagrinėjimo teisme

Kalta dėl bendrininkavimo įvykdant nusikaltimą pripažintai Eglei S. buvo skirta 24 parų arešto bausmė, kuri taip pat buvo sumažinta trečdaliu.

Likusios 16 parų arešto bausmė vykdymą teismas Eglei S. atidėjo šešiems mėnesiams ir įpareigojo šiaulietę per bausmės atidėjimo laikotarpį nuo 23 iki 6 valandos būti namuose bei dalyvauti elgesio pataisos programoje.

Jei Reda R. ar Eglė S. nesutiks su teismo baudžiamuoju įsakymu joms skirta skirta bausme ar jos dydžiu, abi turi teisę per 14 dienų kreiptis į teismą ir prašyti surengti bylos nagrinėjimą teisme.

Teismas, išnagrinėjęs bylą gali paskirti kitos rūšies ar dydžio bausmę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.