Garsaus kontrabandininko Karbonado neišgelbėjo net ir labai įtakingos pažintys teisėsaugoje

200 metrų. Toks atstumas, kurį nuvažiavo cigarečių prikrautas vilkikas, lėmė, kad garsiam kontrabandininkui Artūrui Tamulioniui, pravarde Karbonadas, būtų priteistas beveik pusės milijono eurų ieškinys.

A.Tamulionis išvengė baudžiamosios atsakomybės, bet turės atverti piniginę.<br> lrytas.lt montažas.
A.Tamulionis išvengė baudžiamosios atsakomybės, bet turės atverti piniginę.<br> lrytas.lt montažas.
A.Tamulionis išvengė baudžiamosios atsakomybės, bet turės atverti piniginę.
A.Tamulionis išvengė baudžiamosios atsakomybės, bet turės atverti piniginę.
Kontrabanda, dėl kurios užvirė ilgas teismų procesas, slėpta tarp briketų.
Kontrabanda, dėl kurios užvirė ilgas teismų procesas, slėpta tarp briketų.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 13, 2021, 10:18 PM, atnaujinta Dec 13, 2021, 10:19 PM

Kai jau atrodė, kad įtakingų pažinčių tarp teisėsaugos pareigūnų turintis A.Tamulionis išsprūdo iš prokuroro Justo Lauciaus gniaužtų, kaltintojas surado naujų argumentų, kaip turtingam kontrabandininkui smogti bent per piniginę.

Savo skunde Apeliaciniam teismui J.Laucius akcentavo, jog 200 metrų į Lietuvos teritoriją įvažiuotas atstumas reiškia, kad valstybei nebuvo sumokėti mokesčiai.

Šie argumentai įtikino teismą ir jis iš Karbonado bei dar kelių kontrabandininkų priteisė 421 tūkst. eurų.

Suvedė su lenkais

A.Tamulionis gal ir nebūtų patekęs į pareigūnų akiratį, jei ne jo geri santykiai su buvusiu muitininku Olegu Kurta.

Šis vyriškis, garsėjęs kaip tarpininkas tarp muitininkų ir kontrabandininkų, dar 2009 metų pavasarį A.Tamulioniui pasiūlė susitikti su vienu garsiu Lenkijos kontrabandininku.

Tuo metu A.Tamulionis jau buvo žinomas ne tik kaip kontrabandininkas – jis buvo įkūręs keletą solidžių bendrovių. Vienos jų – „Metaloido“ – turto vertė siekė 10 milijonų eurų.

Kita bendrovė, dabar jau bankrutavusi „Aviavilsa“, buvo įsikūrusi strateginėje vietoje – Vilniaus oro uoste, rengdavo užsakomuosius skrydžius ir remontuodavo lėktuvus.

Susitikimas įvyko prabangiame restorane Lenkijoje. Jame dalyvavo du Lenkijos kontrabandininkai, A.Tamulionis su savo verslo partneriu Valdu Vaboliu ir O.Kurta, kuris buvo vertėjas.

Aptarė kontrabandos detales

Per šį ir vėliau vykusius dar kelis susitikimus buvo nutarta kartu imtis cigarečių kontrabandos.

A.Tamulionis pažadėjo nupirkti rūkalų Rusijoje ir juos atvežti į Lenkiją. Čia lenkai įsipareigojo cigaretes parduoti.

Buvo nuspręsta, kad kontrabanda bus gabenama tarp medžio briketų.

Grįžę į Lietuvą vyrai ėmėsi darbo. Kontrabanda buvo organizuojama telefonu – A.Tamulionis arba V.Vabolis skambindavo savo partneriams Rusijoje ir derindavo detales. Iš pradžių buvo nurodyta nupirkti 800 dėžių cigarečių „Imperial“.

Pasiklausė ir taksofonų

Kontrabandininkai buvo atsargūs – jie retai skambindavo iš mobiliųjų telefonų ir paprastai naudojosi taksofonais.

Tačiau tai nepadėjo – tuo metu O.Kurtą dėl kitų nusikaltimų sekė Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai. Jie pastebėjo, kad į jo aplinką patekęs A.Tamulionis dažnai naudojasi taksofonais.

Paprastai į Rusiją skambindavo A.Tamulionis. Jis tardavosi dėl cigarečių kainų ir kitų sąlygų, o po kelių minučių iš to paties taksofono buvo skambinama lenkams ir pranešama, kaip vyksta parengiamieji darbai.

Su Lenkijos kontrabandininkais kalbėdavo ne A.Tamulionis, bet O.Kurta, kuris vienintelis mokėjo lenkų kalbą.

Bendravo su prokurorais

Sekdami į tyrėjų akiratį pakliuvusį A.Tamulionį pareigūnai fiksavo ir jo artimą bendravimą su įvairaus rango prokurorais ir politikais.

Paaiškėjo, kad ypač geri santykiai šį kontrabandininką siejo su Šiaulių apygardos prokuratūros vadovais ir Generalinėje prokuratūroje dirbusiu Raimondu Petrausku.

Tuomet R.Petrauskas buvo Valstybinio kaltinimo skyriaus vadovas ir prie operatyvinės informacijos negalėjo prieiti, tad net ir norėdamas savo pažįstamo įspėti negalėjo.

Sugalvojo gudrų planą

Kai cigaretės buvo užsakytos, A.Tamulionis paskambino savo bendrininkui į Rusiją ir nurodė sumokėti 84 tūkstančius eurų: „Paimk namuose iš pagalvės 84 ir paduok juos tam žmogui. Pasakyk, kad nuo dėdės Artūro.“

Buvo planuojama cigaretes iš Rusijos gabenti dviem vilkikais.

Vienas sunkvežimis su briketuose paslėptomis cigaretėmis turėjo per Baltarusiją ir Lietuvą važiuoti į Lenkiją, o kitą buvo planuojama iškrauti mūsų šalyje.

Kontrabandininkai buvo sugalvoję gudrų planą, kaip saugiai į Lietuvą antruoju vilkiku įvežti cigaretes.

Jie Lietuvoje už 7500 litų nupirko 20 tonų medienos briketų ir juos ant 33 padėklų perpakavo taip, kaip buvo nurodyta iš Rusijos įvežamo krovinio dokumentuose.

Vos tik kontrabandiniam kroviniui pervažiavus Lietuvos sieną kroviniai turėjo būti sukeisti – kontrabandinis krovinys turėjo keliauti į sutartą vietą, o sukeistas krovinys su tikrais briketais – į muitinės sandėlius.

Pradingo po sulaikymo

Iš pradžių viskas vyko lyg sviestu patepta. Kaip ir buvo sutarta, Lavoriškių posto muitininkai 2009 metų birželio 16-osios naktį net netikrino vilkikų.

Tačiau kai jie pervažiavo postą, abu sunkvežimius sustabdė Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai. Vienas vilkikas buvo nuvažiavęs kilometrą, kitas – 200 metrų.

Sužinojęs apie sulaikytus vilkikus, kuriais buvo vežamos pusantro milijono eurų vertės cigaretės, A.Tamulionis pradingo. Ilgai su juo negalėjo susisiekti net artimiausi partneriai.

Nors pareigūnai buvo užfiksavę daug A.Tamulionio ir V.Vabolio pokalbių su kitais kontrabandininkais, jie, padedami advokatų, susirasdavo ekspertų, kurie pateikdavo išvadas, kad įrašyti balsai – ne jų.

Atrodė, kad ši byla bus tyliai numarinta. Regis, atsikvėpė ir iš pradžių gerokai išsigandę įtariamieji organizatoriai.

V.Vabolis net pradėjo oficialiai eiti bendrovės „Furita“ direktoriaus pareigas, o A.Tamulionis toliau plėtė savo verslo imperiją.

Be to, pasikeitė ir prokuroro R.Petrausko statusas. 2010 metų vasario mėnesį prezidentė Dalia Grybauskaitė jį paskyrė laikinuoju generaliniu prokuroru.

Po metų jis tapo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vadovo pavaduotoju.

Prakabino tarpininką

Ši byla gal ir būtų buvusi tyliai numarinta, tačiau kortas sumaišė ją pradėjęs kontroliuoti J.Laucius.

Perėmęs į savo rankas ikiteisminį tyrimą prokuroras sugebėjo prakalbinti O.Kurtą. Už pažadą, kad bus atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, buvęs muitininkas sutiko bendradarbiauti ir atskleidė visą kontrabandos mechanizmą.

2012 metų pabaigoje buvo sulaikyti ir už grotų atsidūrė abu kontrabandos organizavimu įtariami asmenys – A.Tamulionis ir V.Vabolis.

A.Tamulioniui Lukiškėse teko praleisti tris mėnesius. 2013 metų kovą teismo sprendimu jis buvo paleistas, bet po savaitės prokuroras J.Laucius rado naujų argumentų ir dar beveik trims mėnesiams jį įkišo už grotų.

Nušalinti nepavyko

Nors ir pažįsta daug įtakingų prokurorų, A.Tamulionis nesugebėjo nuo bylos nušalinti J.Lauciaus.

Negalėjo padėti net šio prokuroro tiesioginis viršininkas R.Petrauskas, vienu metu laikinai vadovavęs departamentui.

Tačiau ikiteisminis tyrimas, o vėliau ir bylos nagrinėjimas Vilniaus apygardos teisme vyko labai lėtai. Tiek A.Tamulionis, tiek V.Vabolis pateikdavo medikų pažymas, kad serga, ir procesai buvo stabdomi.

Per tą laiką Lenkijos teismai spėjo nuteisti A.Tamulionio bendrininkus lenkus. Jie buvo pripažinti kaltais organizavę 30 stambių kontrabandinių krovinių gabenimų.

Tarp tų 30 epizodų buvo įvardijamas ir kartu su A.Tamulioniu organizuotas cigarečių „Imperial“ gabenimas iš Rusijos.

Lenkijos teismas neįtikino

2017 metais Vilniaus apygardos teismas dėl daugelio epizodų A.Tamulionį išteisino. Nors J.Laucius prašė teismo A.Tamulionį įkalinti 10 metų ir 6 mėnesiams, jis buvo pripažintas kaltu tik dėl vieno kontrabandos epizodo ir jam skirta 11 tūkstančių eurų bauda.

Beveik milijono eurų Vilniaus muitinės ieškinys buvo atmestas. Simboline bausme buvo nubaustas ir V.Vabolis.

Šį sprendimą J.Laucius apskundė Apeliaciniam teismui. Prokuroras reikalavo, kad A.Tamulionis būtų pripažintas organizuoto nusikalstamo susivienijimo organizatoriumi.

Vienas kaltintojo argumentų buvo tai, kad Lenkijos teismai tokį nusikaltimą įvykdžiusiu pripažino ir A.Tamulionio bendrininką.

Tačiau ir Apeliacinis teismas šiuos kaltintojo argumentus atmetė. Teismas tik perkvalifikavo kelis straipsnius, tačiau paliko tą pačią piniginę baudą.

Tačiau net ir šios baudos mokėti nereikėjo – vietoj jos buvo įskaitytas kelių mėnesių įkalinimas.

Grąžino paimtas vertybes

Tuomet J.Lauciui nepavyko ir valstybės naudai konfiskuoti nemažo A.Tamulionio ir jo žmonos turto.

Ikiteisminio tyrimo metu prokuratūra buvo areštavusi 600 tūkstančių eurų vertės šeimos namą sostinės Valakampių rajone, tris milijono eurų vertės sklypus, apie 2 milijonus eurų kainuojančias keturias parduotuves ir grožio saloną.

Kratos metu A.Tamulionio namuose buvo rasta apie 60 tūkstančių litų ir 8 tūkstančiai eurų, taip pat apie 50 tūkstančių eurų kainuojantys laikrodžiai.

Teismas panaikino šiam turtui pritaikytą areštą.

Turtą vėl areštavo

Kontrabandininkas, ko gero, buvo įsitikinęs, kad jau išlipo sausas iš vandens, ir net nebandė fiktyviai parduoti atlaisvinto nekilnojamojo turto.

Tačiau J.Laucius nenurimo – jis Aukščiausiajam teismui apskundė kontrabandininkui palankų sprendimą.

Nors kasacinis teismas nuteistiesiems ir nesugriežtino bausmių, jis panaikino sprendimą atsisakyti patenkinti 874 tūkstančių eurų civilinį ieškinį.

Neseniai Apeliaciniam teismui vėl pradėjus nagrinėti bylos dalį dėl civilinio ieškinio prokuroras J.Laucius rado naujų argumentų.

Anksčiau teismai atsisakydavo iš nuteistųjų išieškoti pinigus, nes esą nusikalstama veika nutrūko pasikėsinimo stadijoje, kontrabandininkams nepavyko realiai pasinaudoti prekėmis – jos buvo konfiskuotos ir sunaikintos.

Bet prokuroras argumentavo, kad kontrabandinės cigaretės, nors ir nedideliu atstumu, vis dėlto buvo įvežtos į Lietuvos teritoriją. O tai reiškia, kad importo mokesčiai nebuvo sumokėti ir nebuvo ruošiamasi jų mokėti.

Šie argumentai Apeliaciniam teismui pasirodė svarūs ir kolegija, dar nepradėjusi nagrinėti bylos, vėl areštavo A.Tamulionio turtą, taip pat ir prabangų namą Valakampiuose.

Ieškinį gerokai sumažino

Neseniai teismas priėmė sprendimą iš dalies tenkinti J.Lauciaus skundą – iš A.Tamulionio ir kitų dviejų nuteistųjų solidariai priteisti 421 tūkstantį eurų.

Teismo nuomone, nuteistiesiems nebūtų reikėję mokėti įspūdingų sumų, jeigu cigaretės būtų buvusios sulaikytos pačiame muitinės poste.

„Šiuo atveju aplinkybės, kad vilkikai buvo sulaikyti atitinkamai 200 metrų ir 1 kilometro atstumu nuo kelio posto, patvirtina, jog cigaretės buvo sulaikytos ne prie išorinės Bendrijos sienos, o jau gabenant jas Bendrijos teritorijoje.

Kadangi cigaretės buvo sulaikytos ne jų neteisėto įvežimo metu, o jas jau gabenant Bendrijos muitų teritorija, skola muitinei negali būti laikoma išnykusia“, – teigiama neseniai priimtoje teismo nutartyje.

Vis dėlto teismas priteisė tik dalį ieškinio, mat dalis mokesčių – 60 tūkstančių eurų – jau buvo išieškoti iš „Linavos“, kuri garantavo, kad kontrabanda nebus vežama. Taip pat dalį mokesčių išieškojimo teisių muitinė jau buvo perleidusi Turto bankui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.