Po šiaulietės konflikto su jos namo nuomininke – du ikiteisminiai tyrimai

Prieš daugiau nei dvejus metus savo namą jaunai šeimai išnuomojusi, o pastaruoju ją kuo greičiau iškeldinti suskubusi 38 metų šiaulietė kaip reikiant prisivirė košės.

 Patekti į savo namą ir iškraustyti nuomoninkę šiaulietė su savo sugyventiniu bandė išlaužę durų spynas. <br> M.Patašiaus asociatyvi nuotrauka
 Patekti į savo namą ir iškraustyti nuomoninkę šiaulietė su savo sugyventiniu bandė išlaužę durų spynas. <br> M.Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2021, 6:48 AM

Į nuomininkės ir nuomotojos konfliktą teko įsikišti ir policijos pareigūnams, kurie nuomininkę iškraustyti siekiančios šiaulietės atžvilgiu pradėjo net du ikiteisminius tyrimus: dėl fizinio skausmo sukėlimo ir dėl neteisėto asmens būsto neliečiamumo pažeidimo.

Nuomos sutartis tapo neterminuota

Šiauliuose J.Basanavičiaus gatvėje esantį namą 32 metų moteris su dviem mažamečiai vaikais išsinuomojo 2019 metų sausio mėnesį. Nuomos sutartis buvo sudaryta dvejiems metams ir turėjo baigtis šių metų pradžioje.

Pasibaigus nuomos sutarties terminui namo nuomos sutartis nebuvo pratęsta, tačiau jauna moteris su savo vaikais čia liko gyventi.

Pagal Civilinį kodeksą, jei pasibaigus būsto nuomos sutarčiai nuomininkas daugiau nei dešimt dienų naudojasi turtu ir nuomotojas tam neprieštarauja, tai yra laikoma, kad nuomos sutartis tampa neterminuota.

Šią neterminuota tapusią būsto nuomos sutartį tiek nuomotojas tiek nuomininkas gali vienašališkai nutraukti apie tai pranešęs prieš tris mėnesius.

Pranešė apie sutarties nutraukimą

Pasak namo savininkės, atsiradus namo pirkėjui ji nuomininkę apie nuomos sutarties nutraukimą perspėjo dar vasarą.

Tačiau apie ketinimą nutraukti nuomos sutartį nuominkei buvo pranešta žodžiu, o ne raštu, todėl ji išsikraustyti nesiskubino.

Raštu apie sutarties nutraukimą nuomininkė buvo perspėta tik spalio mėnesį, todėl ji manė turinti teisę likti šiame name iki kitų metų sausio 10 dienos ir išsikraustyti nesiskubino.

Pirkėją namui suradusi šiaulietė savo ruožtu norėjo kuo greičiau iškraustyti nuomininkę ir manė, kad elgiasi teisėtai, nes trijų mėnesių terminas nuo žodinio perspėjimo apie nuomos sutarties nutraukimą, jos teigimu, jau baigėsi lapkričio 7 dieną.

Išlaužė durų spynas

Į nuomininkės ir namo savininkės konfliktą įsitraukė ir savininkės sugyventinis 54 metų šiaulietis.

Pasak nuomininkės, ją kuo greičiau iškeldinti buvo bandyta atjungus elektros tiekimą.

Nieko nepešę namo savininkė ir jos sugyventinis nenurimo.

Prie savo namo jie atvyko lydimi veterinarijos specialistų neva dėl namuose laikomų ir neprižiūrimų šunų. Patekti į vidų ir įsitikinti, ar nuomininkės augintiniai išties yra neprižiūrimi, bandyta išlaužus durų spynas.

Kai sužinojusi apie šį vizitą į namus sugrįžo nuomininkė, tarp jos ir namo savininkės kilo konfliktas, į kurį įsikišo ir savininkės sugyventinis.

Pradėjo du ikiteisminius tyrimus

Pareiškimą policijai parašiusi nuomininkė nurodė, kad lapkričio 25 dieną apie vidurdienį į jos nuomojamą namą atvykusi namo savininkė su sugyventiniu nesilaikydama įstatymų nustatytos tvarkos, savavališkai išlaužė namo durų spynas ir, patekę į vidų ją sumušė.

Po šio pareiškimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo.

Nuomininkė tuo neapsiribojo ir parašė dar vieną pareiškimą, nurodydama, kad spalio 21 dieną apie vidurdienį į jos nuomojamą namą su nepažįstamais asmenimis atvykusi namo savininkė reikalavo ją įleisti į namą ir liepė nuomininkei išsikraustyti.

Su mažamečiais vaikais nuomojamame name gyvenanti moteris pareigūnams tvirtino, kad turi nuomos sutartį, kuri galioja iki kitų metų sausio 10 dienos, todėl kraustytis lauk dar nesiruošia.

Po šio nuomininkės pareiškimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto asmens būsto neliečiamumo pažeidimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.