Cigarečių kontrabandos iš Baltarusijos mastas – rekordinis: sulaikymų daugiau nei per 7 metus

Fiksuojamos Baltarusiškų cigarečių kontrabandos mastai auga, šiemet jos sulaikymų traukiniuose būta tiek, kiek per pastaruosius septynerius metus sudėjus, rodo muitinės duomenys.

Plytų krovinyje iš Baltarusijos – cigarečių kontrabanda.<br>MKT nuotr.
Plytų krovinyje iš Baltarusijos – cigarečių kontrabanda.<br>MKT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2021, 8:18 AM

„Bendra tendencija yra augimas. Jeigu pernai turėjome rekordinį augimą, tai dabar nuo to rekordinio augimo eina dar didėjimo kryptimi“, – šią savaitę Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete (NSGK) pristatydamas situaciją sakė Muitinės departamento generalinis direktorius Darius Žvironas.

Jo duomenimis, šiemet geležinkelyje fiksuoti 24 rūkalų kontrabandos sulaikymo atvejai, pernai jų buvo aštuoni, užpernai – du.

Traukiniuose šiais metais sulaikyta dvigubai daugiau cigarečių nei pernai: atitinkamai 16,7 mln. ir 8,9 mln. vienetų.

„Klasikinis slėpimo būdas yra birūs kroviniai, trąšos, skalda, medienos kroviniai“, – tvirtino muitinės vadovas.

Jo teigimu, šiuo metu padėtį geležinkelyje sunkina tai, kad nei Kenos, nei Stasylų postuose nėra rentgeno aparatų kroviniams tikrinti.

„Įdedame daug fizinio darbo, daug fizinių pastangų tikrindami krovinius“, – sakė D. Žvironas.

Jo teigimu, toks aparatas Kenos poste turėtų būti įrengtas kitų metų trečią ketvirtį.

Finansų ministerijos kancleris Remigijus Skilandis savo ruožtu tvirtino, kad dėl rentgeno įrangos Stasylų geležinkelio pasienio kontrolės punkte vyksta derybos su Europos Komisija, prašant paankstinti lėšų skyrimą.

„Deriname su ES, jog lėšos būtų anksčiau skiriamos, kad Stasyluose būtų galima jau kitų metų pabaigoje turėti (rentgeno aparatą – BNS), nelaukti 2023 metų. Dabar vyksta derybos su geležinkeliais, nes ten reikia infrastruktūrą įrengti“, – teigė kancleris.

Muitinės departamento žiniomis, iki 2027-ųjų planuojama atnaujinti ir rentgeno aparatus kelių pasienio punktuose.

Pasak D. Žvirono, didžioji dalis – 84 proc. – Lietuvoje sulaikomų kontrabandinių rūkalų pagaminti Baltarusijoje.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos Kriminalinių tyrimų valdybos viršininkas Donatas Škarnulis pranešė, kad didžioji dalis kontrabandos geležinkelyje sulaikoma naudojant ne specialias kontrolės priemones, o išskirtinai kriminalinės žvalgybos pajėgumais.

Anot Seimo NSGK pirmininko Lauryno Kasčiūno, rūkalų kontrabanda iš Baltarusijos yra ir Lietuvos saugumo klausimas.

„Kai ketvirtadalį rūkalų rinkos šalyje sudaro nelegalios cigaretės, tai jau yra saugumo klausimas, o kai absoliuti dauguma – 85 proc. – visų tų nelegalių cigarečių pagaminta tiesiogiai su A. Lukašenkos režimu susijusių įmonių, galima aiškiai suprasti, kad tai yra režimo finansavimo šaltinis“, – BNS sakė komiteto pirmininkas.

Jo teigimu, tabako fabriko „Neman“ Gardine gamybos pajėgumai yra tris kartus didesni negu oficiali Baltarusijos cigarečių rinka.

„Klausimas, kur kiti milijardai cigarečių pakelių važiuoja? Akivaizdu, kad važiuoja į Lietuvą, Latviją ir visą Vakarų Europą. Akivaizdu, kad nelegalios kontrabandos užkardymas yra ir užkardymas Lukašenkos pasipelnymo šaltinio“, – sakė Seimo narys.

Muitinės departamento duomenimis, per tris šių metų ketvirčius Lietuvoje sulaikyta 328 mln. kontrabandinių cigarečių. Pernai tuo pačiu metu sulaikyta 297 mln. neteisėtai įvežtų cigarečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras