Telšių policija perspėja dėl „Facebook“ butus nuomotis siūlančių sukčių

Telšiuose pastarosiomis savaitėmis fiksuojamas ne vienas atvejis, kai sukčiai „nuomoja arba parduoda“ butus, o gavę avansą – dingsta. Interneto platybėse gausu įvairių butų nuomos ir pardavimo skelbimų, tačiau būkite atsargūs – tai puiki terpė sukčiams, perspėja policija.

Telšių policija perspėja dėl „Facebook“ butus nuomotis siūlančių sukčių.<br>K.Kavolėlio asociatyvi nuotr.
Telšių policija perspėja dėl „Facebook“ butus nuomotis siūlančių sukčių.<br>K.Kavolėlio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-20 15:51, atnaujinta 2021-12-20 15:59

Kaip rašoma Telšių apskrities VPK pranešime, šiuo metu tai yra itin populiari apgavystė butų nuomos ir pardavimo rinkoje. Sukčiai, „buto savininkai“, žmonėms sukuria istoriją, kad savininkas arba išvažiavęs iš šalies, arba buto paklausa yra tokia didelė, todėl reikėtų jį „rezervuoti“. Tokiais atvejais dažniausiai yra atsiunčiama sąskaita, kuri priklauso žmonai arba draugei, kad nebūtų aišku, kas iš tikrųjų tuos pinigus gauna. Patiklūs žmonės nusiunčia rezervacijos mokestį, o „savininkai“ tiesiog pradingsta.

Pastaruoju metu Telšių rajone fiksuoti trys tokie sukčiavimo atvejai. Du dėl nuomojamo, vienas dėl parduodamo buto. Pastebima, kad plinta nauja sukčiavo schema socialiniame tinke „Facebook“, kur ir buvo rasti vis šie skelbimai.

Pirmasis atvejis fiksuotas lapkričio 23 d. Telšiuose, Luokės g., kai mergina, gimusi 1993 m., socialiniame puslapyje rado skelbimą apie parduodamą butą bei norėdama jį įsigyti į pardavėjos nurodytą sąskaitą pervedė 200 eurų avansą. Po depozito pervedimo merginai buto niekas neaprodė, pardavėja į skambučius bei žinutes neatsako, pinigų negrąžina.

Antrasis atvejis įvyko gruodžio 8 d. Telšiuose, Lygumų g., kai mergina, gimusi 2002 m., už norimą išsinuomoti butą, į nuomotojo nurodytą banko sąskaitą pervedė 400 eurų. Butas neišnuomotas, pinigai negrąžinti, nuomotojas ryšio priemonėmis nepasiekiamas.

Tą kartą mergina sukčiui pinigus pervedė per du kartis, t.y. 100 eurų ir vėliau paprašyta dar 300 eurų. Po gautų pinigų ir susitarimo apžiūrėti butą, asmuo dingo, į skambučius neatsako.

Trečiuoju atveju, gruodžio 10 dieną, apgauta taip pat mergina, kuri rado skelbimą apie nuomojamą butą Telšių mieste. Kadangi skelbimų buvo nedaug, o nuomos kaina maža, ji skubėjo jį rezervuoti. Buto savininkas teigė, jei mergina praves avansą, kitiems pasakys, jog butas jau užimtas. Tad mergina į nurodytą banko sąskaitą pervedė 300 eurų depozitą, kai staiga buto „nuomotojas“ pradėjo prašyti daugiau.

Merginai įtarus, jog tai apgaulė, ji prašė pravesti pinigus jai atgal, tačiau pardavėjas ryšio priemonėmis buvo nepasiekiamas, o pinigai buvo pervesti buto savininko draugei, kuri pasak jo gyvena kartu su juo.

Pabrėžiame, kad sukčiai, vykdantys tokio pobūdžio nusikaltimus, nuolat tobulėja, keičia strategijas, pritaiko naujus būdus. Žmonės, kurie įpratę daug laiko praleisti socialinėse medijose, ten perka, parduoda bei ieško informacijos nesusimąstydami, kad gali būti lengvai apgauti.

Policija primena, kad „Facebook“ paskyrose, dažnai galima rasti patrauklių pasiūlymų, tačiau būkite atsargūs, nepraraskite budrumo ir įtarumo!

Atlikite savo tyrimą – prieš pirkdami peržiūrėkite komentarus apie siūlomą butą, atsiskaitykite tik saugiu būdu.

Prašoma tiesiogiai pervesti pinigus? Pagalvokite dar kartą! Saugokitės siūlančių neįtikimas kainas, venkite išankstinių apmokėjimų menkai pažįstamiems asmenims, jei įmanoma, išsaugokite visą komunikaciją, pavyzdžiui, susirašinėjimą, atkreipkite dėmesį į rašybos ir gramatikos klaidas, pasakojimo nenuoseklumą.

Įtarę bet kokius bandymus sukčiauti, praneškite apie juos policijai, netgi tuo atveju, jei netapote sukčių auka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.