Išnarpliojo kraupią Visų šventųjų nakties egzekuciją: vyrą žiauriai nužudė jo sugyventinės sukurstyti sugėrovai

Šiaulių apygardos teismas išnarpliojo Visų šventųjų naktį surengtos egzekucijos aplinkybes. Įkalinimo bausmė paskirta abiem kraupaus nusikaltimo dalyviams, o prokuratūros paprašyta dar kartą įvertinti nužudytojo sugyventinės vaidmenį.  

Policija.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Policija.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 28, 2021, 12:26 PM, atnaujinta Dec 28, 2021, 12:34 PM

Abu teisiamieji 47 metų Romanas Obichenka ir 37 metų Vidas Avižius kaltės nepripažino ir ją vertė vienas kitam. Nepaisant to, teismui pakako įrodymų tos nakties kraupiems įvykiams atskleisti.

Anksčiau teistam R.Obichenkai teismas paskyrė 12 metų, o pirmąsyk V.Avižiui – 11 metų įkalinimo bausmę. Be to, iš R.Obichenkos priteista beveik 1300 eurų bylinėjimosi išlaidų.

Šis nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Aukai – keliasdešimt smūgių

53 metų šiaulietis savo bute buvo nužudytas praėjusių metų lapkričio 1-osios vėlų vakarą. Išsiaiškinta, kad šeimininką mirtinai sumušė jo sugyventinės sukurstyti nuo alkoholio apsvaigę R.Obichodenka ir V.Avižius.

Egzekucijos išvakarėse vyriškis susipyko su sugyventine, nes nenorėjo kartu važiuoti į kapines. Šiaulietis sugrįžusios draugės neįleido į butą, todėl ši pasiguodė seniai pažįstamam R.Obichenkai ir V.Avižiui neva esanti skriaudžiama.

Girti šiauliečiai tą patį vakarą surengė egzekuciją – daužė kumščiais, spardė šeimininką. Teismo medicinos ekspertas suskaičiavo, kad vyriškiui į galvą, krūtinę buvo suduoti mažiausiai 32 smūgiai.  
Žiauriai sumuštas nelaimėlis mirė tą pačią naktį.

Ne kartą keitė parodymus

Bylos duomenimis, smurtautojus sukursčiusi sugyventinė mušamo šeimininko gelbėti nebandė. Ji sėdėjo kitame kambaryje, o rytą iškviestiems pareigūnams aiškino nenakvojusi namie ir negyvą draugą rado rytą sugrįžusi į namus.

Per ikiteisminį tyrimą ir teisme pareigūnai išgirdo ne vieną tos nakties įvykių versiją, nes parodymus keitė ir teisiamieji, ir nužudytojo sugyventinė.

Pastaroji sakė, kad po nelaimės buvusi ištikta šoko, todėl galėjo pasakyti ir netiesą. Pasak šiaulietės, ji prisimena ne viską. Tiesa, moteris paliudijo, kad trijulė susikivirčijo, bet mirtino konflikto priežasties neva neprisiminė.  

Daužė sugyventinės akivaizdoje

Vis dėlto teismas nustatė, kad šiaulietė tą patį vakarą bendrabutyje girtavo su dviem vyriškiais, o po to juos pasikvietė pratęsti išgertuves į sugyventinio namus.  

Abu teisiamieji buvo linkę menkinti savo vaidmenį ir kaltę vertė vienas kitam. R.Obichenka teisinosi, kad su velioniu buvo seni draugai ir labai sielojasi dėl jo netekties. Pasak šiauliečio, jo bičiulį spardė ir daužė V.Avižius. Pastarasis liudijo priešingai – kaltino sugėrovą.

Abu teisiamieji prašė juos išteisinti dėl žmogžudystės.

Tiesa, R.Obichenka paliudijo, kad sumušti seną bičiulį skatino apie tariamą smurtą pasakojusi jo sugyventinė. Pasak šiauliečio, sugyventinė matė smurto sceną ir net nebandė stabdyti: „Tegul kenčia kaip aš kentėjau.“

Paprašė įvertinti vaidmenį

Sugyventinio netekusi šiaulietė prašė priteisti jai 10 tūkstančių neturtinę žalą, bet prokurorė Jūratė Tamašauskienė pažymėjo, kad ji negali pretenduoti į žalos atlyginimą, nes pati nestabdė smurto.

Valstybės kaltintoja priminė išsyk po egzekucijos V.Avižiaus tą pačią naktį atsiųstą žinutę moteriai: „Ar, brangioji, tavo sugyventinis nebešokinėja?“

Bylą išnagrinėjęs teisėjas Vidmantas Mylė ne tik pritarė šiai pozicijai, bet ir atskirąja nutartimi kreipėsi į Šiaulių apygardos prokuratūrą. Teisėjas pažymėjo, kad  nužudyto vyriškio sugyventinės veiksmuose yra bendrininkavimo požymių sukeliant fizinį skausmą.  

Todėl prokuratūros paprašyta, kad šioje kraupioje istorijoje būtų įvertintas ir jos vaidmuo. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.