Sukčiaus sėkmės receptas: apsimetęs baldininku maustė patiklius šiauliečius

11 kartų teistas šiaulietis Marius Matiliūnas porą metų nekels grėsmės aplinkiniams. Šiaulių apylinkės teismas 40-metį vyrą už sukčiavimą įkalino dvejiems metams.

Sukčiaus apgauti šiauliečiai jam be raštiškos sutarties patikėdavo tūkstantines sumas.<br>G.Bitvinsko asociatyvioji nuotr.
Sukčiaus apgauti šiauliečiai jam be raštiškos sutarties patikėdavo tūkstantines sumas.<br>G.Bitvinsko asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2022, 8:33 PM

Anksčiau net 10 kartų teistas šiaulietis šįsyk įklimpo, nes apsimetęs baldus gaminančiu meistru maustė patiklius miestiečius. Pora šeimų sukčiui patikėjo net 6590 eurų avansą, bet negavo nei pažadėtųjų baldų, nei iš Vokietijos draugo vežamos pigesnės buitinės technikos.

Anksčiau už panašias nusikalstamas veikas teistas M.Matiliūnas kaltę pripažino visiškai, todėl byla buvo išnagrinėta nebeatliekant įrodymų tyrimo. Dėl šios priežasties šiaulietis atsipirko trečdaliu mažesne bausme.

Klientus maustė pusmetį

Pirmąja vyriškio auka tapo šeima, kurios namuose 2020 m. pavasarį M.Matiliūnas su kitu samdomu darbininku surinko vienoje įmonėje pagamintus ir atvežtus baldus. 

Įgijęs šeimininkų pasitikėjimą, svečias pasiūlė pagal užsakymą pigiau pagaminti miegamojo drabužinę, veidrodį, vonios kambario baldų komplektą, nors tikrai žinojo, kad pažado ištesėti negalės. 

Gavęs 2 tūkstančių eurų avansą, šiaulietis toliau įtikinamai vaidino baldus gaminantį meistrą. Vaidyba buvo išties meistriška, tad medžiagų pavyzdžius, brėžinius išvydusi šeima nutarė duoti jam ir papildomą užsakymą. Dar dvi spintas pagaminti pažadėjęs M.Matiliūnas gavo dar 2160 eurų, bet pažadų netesėjo.

Iki rudens tempęs sukčius vis rasdavo pasiteisinimų, kodėl neatveža baldų. M.Matiliūnas sakė, kad skiriasi su žmona, susirgo pats, laidoja tėvą ir t.t. Išmeldęs, kad apgautasis nesikreiptų į teisėsaugininkus, šiaulietis pasirašė įsipareigojimą grąžinti išviliotus pinigus, bet neatidavė nė euro. 

Sugyventinė sukčiaus negynė

Pernai pavasarį vyriškis gulėdamas ligoninėje susipažino su kita šeima, kurią įtikino esąs baldininkas ir pažadėjo atnaujinti seną virtuvės baldų komplektą. Solidų 1300 eurų avansą paėmęs sukčius įtikino užsakovę, kad turi iš Vokietijos naują buitinę techniką vežantį bičiulį ir gali parūpinti pigesnių prekių.

Patikli šiaulietė susigundė gartraukiu už 280 eurų, 290 eurų kainuojančia indaplove ir kaitlente už 180 eurų. Vėliau sukčius įtikino moterį, kad iš draugo gali nupirkti vos 380 eurų kainuojantį šaldytuvą „Bosch“, tad vien už buitinę techniką susižėrė 1130 eurų.

Nei baldų, nei buitinės technikos nesulaukę šiauliečiai bandė solidaus meistro įspūdį sudariusį sukčių rasti patys, bet nebepavyko prisiskambinti. Moteriai pavyko surasti M.Matiliūno sugyventinę, kuri išsyk pasakė, jog kelias vienas – kreiptis į pareigūnus, nes tokių apgautųjų yra ir daugiau.

Velkasi senos skolos

Galiausiai šeima kreipėsi į pareigūnus, o šie sučiupo sukčių. Šiaulietis kaltę pripažino visiškai – tikino turįs senų skolų, kurias būtina grąžinti. 

Nuo birželio įkalinimo įstaigoje bausmę už ankstesnius nusikaltimus atliekantis vyriškis žalos dar neatlygino. Jis tikino, kad tai padarys vėliau, nes pataisos namuose per mėnesį uždirba vos 100 eurų, o antstoliai iš jo išieško ankstesnes skolas.  

Bylą išnagrinėjusi teisėja Daiva Domeikienė skyrė teisiamajam M.Matiliūnui sumažintą 1 metų ir 4 mėnesių bausmę, bet ją subendrino su dar neatliktos bausmės dalimi. Tad šiaulietis liks pataisos namuose dvejus metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.