Dalis „Mažeikių vandenys“ lėšų buvo išvaistyta: dėl pinigų pasisavinimo nuteisti keturi kaltinamieji

Kaip praneša Lietuvos Respublikos prokuratūra, Šiaulių apygardos teismas, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, susijusią su UAB „Mažeikių vandenys“ turto pasisavinimu, buvusį bendrovės direktorių Vytautą Mažeikį pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo, didelės vertės svetimo turto pasisavinimo bei turto iššvaistymo.

 Dalis “Mažeikių vandenys“ lėšų buvo išvaistyta: dėl pinigų pasisavinimo nuteisti 4 kaltinamieji.<br> Lietuvos Respublikos prokuratūra nuotr.
 Dalis “Mažeikių vandenys“ lėšų buvo išvaistyta: dėl pinigų pasisavinimo nuteisti 4 kaltinamieji.<br> Lietuvos Respublikos prokuratūra nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 21, 2022, 4:15 PM, atnaujinta Jan 21, 2022, 4:16 PM

Už bendrovės turto pasisavinimą taip pat nuteista ir įmonėje anksčiau dirbusi finansininkė, buvęs Gamybinio skyriaus viršininkas bei vienos privačios įmonės direktorius.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavo ir valstybinį kaltinimą teisme palaikė Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Andrej Mirnyj.

Tyrimą atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai.

Bylos duomenimis, nuo 2017 metų birželio iki lapkričio mėnesio buvęs „Mažeikių vandenų“ vadovas, padedamas kitų nuteistųjų, pasisavino 17 550 eurų įmonei priklausiusių lėšų.

Nustatyta, kad buvęs „Mažeikių vandenų“ direktorius susitarė su keturių įmonių atstovais, kad šie išrašys „Mažeikių vandenims“ sąskaitas faktūras nepagrįstai padidintomis kainomis už parduodamas medžiagas, įsigyjamas prekes ar teikiamas paslaugas.

Dėl tokiu būdu susidariusio kainų skirtumo privačių įmonių atstovai iš „Mažeikių vandenų“ už tiekiamas prekes ar paslaugas gautų lėšų dalį grynaisiais pinigais atiduodavo buvusiam „Mažeikių vandenų“ vadovui. Grynaisiais pinigais vienu metu buvo atiduodamos sumos nuo 250 iki 3400 eurų.

Konstatuota, kad dalis „Mažeikių vandenys“ lėšų buvo iššvaistyta.

Buvęs vadovas susitarė su tai pačiai politinei partijai priklausančiu kolega – „Mažeikių vandenų“ direktoriaus pavaduotoju – kad pastarasis savo asmeninėmis lėšomis prisidės prie organizuojamo partijos sąskrydžio. Vėliau buvęs direktorius šias lėšas kompensavo kolegai nepagrįstai skirdamas 250 eurų priedą prie atlyginimo dėl tariamai padidėjusio darbo krūvio.

Ikiteisminio tyrimo metu nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą buvo atleisti 4 įtariamieji – 3 iš jų verslininkai ir vienas „Mažeikių vandenų“ darbuotojas, kuriam buvo išmokėtos lėšos už neva padidėjusį darbo krūvį. Buvusio „Mažeikių vandenų“ direktoriaus atžvilgiu prieš kelerius metus buvo priimti du baudžiamieji įsakymai ir skirtos baudos dėl kitų su jo pareigomis susijusių nusikalstamų veikų – kyšininkavimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo, o buvusi finansininkė teismo nuosprendžiu taip pat pripažinta kalta dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Sausio 19 d. Šiaulių apygardos teismas buvusiam „Mažeikių vandenų“ vadovui skyrė 3 metų laisvės atėmimo bausmę jos vykdymą atidedant dvejiems metams bei atėmė teisę dirbti valstybės tarnyboje 2 metus.

Subendrinus su anksčiau paskirtomis bausmėmis, pagal kurias jis jau sumokėjo beveik 17 tūkst. eurų baudą, jam taip pat paskirta ir 941,20 eurų dydžio įmoka į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Teismo sprendimu, buvusiam Gamybinio skyriaus viršininkui skirta 7908,60 eurų bauda. Jis taip pat privalės UAB „Mažeikių vandenys“ atlyginti padarytą 3 500 eurų žalą. Buvusiai įmonės finansininkei teismas skyrė 5 649 eurų baudą, o nuteistam vienos privačios įmonės direktoriui – 1 883 eurų baudą.

Šis teismo sprendimas nėra įsiteisėjęs. Jis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.