Panevėžio merą R. M. Račkauską prokuratūra siūlo pripažinti kaltu ir skirti jam 100 tūkst. eurų baudą

Panevėžio miesto merą Rytį Mykolą Račkauską prokuratūra siūlo pripažinti kaltu dėl prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo byloje dėl, įtariama, sutarto kyšio iš krepšinio klubo „Lietkabelis“ ir skirti jam 100 tūkst. eurų baudą.

Panevėžio merą R. M. Račkauską prokuratūra siūlo pripažinti kaltu ir skirti jam 100 tūkst. eurų baudą.
Panevėžio merą R. M. Račkauską prokuratūra siūlo pripažinti kaltu ir skirti jam 100 tūkst. eurų baudą.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2022, 5:06 PM, atnaujinta Feb 7, 2022, 5:12 PM

Kadangi R.M.Račkauskas per tyrimą buvo parą sulaikytas, prokurorė Dalia Markauskienė prašo skirti galutinę 99 tūkst. 900 eurų baudą, BNS pranešė prokuratūros atstovė Rasa Stundžienė.

Prokurorė taip pat prašo iš R.M.Račkausko atimti teisę septynerius metus dirbti valstybės tarnyboje.

Šios bausmės prokurorė paprašė per posėdį pirmadienį Vilniaus apygardos teisme.

Kaltinimai prekyba poveikiu ir neteisėtu disponavimu šaudmenimis šioje byloje taip pat pateikti krepšinio klubo „Lietkabelis“ prezidentui Alvydui Bieliauskui. Jam kaltintoja siūlo skirti 36,5 tūkst. eurų baudą.

Nei R.M.Račkauskas, nei A.Bieliauskas kaltės nepripažįsta. Jie teismo prašo išteisinimo. A.Bieliauskas neteisėtą disponavimą šaudmenimis prašo vertinti kaip mažareikšmiškumą.

Teisėsauga skelbė, kad per ikiteisminį tyrimą surinko duomenų, jog 2019 metų pavasarį, lankydamasis A.Bieliausko biure Vilniuje, R.M.Račkauskas galbūt paprašė šio vilniečio verslininko paslaugos – padengti jo vadovaujamo visuomeninio rinkimų komiteto skolą, likusią savivaldos rinkimų, – 3 tūkst. eurų.

Įtariama, kad už tai R.M.Račkauskas pažadėjo, jog kelios Panevėžio miesto savivaldybės valdomos įmonės suteiks vilniečio vadovaujamam krepšinio klubui papildomą finansinę paramą be jau skiriamos iš miesto biudžeto.

Taip pat nustatyta, kad R.M.Račkauskas galėjo pasinaudoti savo, kaip mero, įtaka, kad į Panevėžio miesto verslo tarybą, kurios steigėjas yra Panevėžio miesto savivaldybė, būtų įtrauktas jį palaikantis panevėžietis verslininkas.

„Kad tai būtų galima padaryti, netgi buvo pakeisti minėtos tarybos nuostatai ir iš verslininkus vienijančios organizacijos į ją deleguoti ne trys, kaip iki tol, bet keturi nariai (tarp jų – ir minėtas panevėžietis)“, – skelbė prokuratūra.

Pasak jos, šis verslininkas priklauso Panevėžio mero vadovaujamam visuomeniniam rinkimų komitetui.

„Netrukus po to, kai šis asmuo buvo įtrauktas į Panevėžio miesto verslo tarybą, jo šeimos valdomoje kavinėje surengta mero gimtadienio šventė. Tos pačios šeimos kavinėje miesto meras su bendraminčiais rinkosi ir 2019 metų pavasarį, laukdami savivaldos rinkimų rezultatų. Tyrimo duomenimis, patalpos ir maistas per šiuos vakarėlius mero svečiams suteikti itin simbolinėmis kainomis“, – teigia prokuratūra.

Prokurorės D.Markauskienės teigimu, R.M.Račkauskas tokiais savo veiksmais parodė nepagarbą Konstitucijai, įstatymams, iškreipė teisės principus bei normas, pakirto pasitikėjimą Panevėžio miesto savivaldybe, Panevėžio miesto verslo taryba, sumenkino pastarųjų prestižą ir reputaciją.

„Šiais veiksmais kaltinamasis sukūrė savivalės, įstatymų nepaisymo, tarnybos naudojimo ir teisės aktų priėmimo ne tarnybos, bet kitų asmenų interesus tenkinančią sistemą, iš esmės prieštaraujančią Lietuvos Respublikos Konstitucijoje įtvirtintam teisinės valstybės principui“, – rašoma kaltinamajame akte.

Pats R.M.Račkauskas įtarimus neigė ir anksčiau tvirtino, kad savivaldybė „Lietkabeliui“ skiria tokio paties dydžio paramą jau trejus metus.

Ikiteisminį tyrimą byloje atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybos pareigūnai, jam vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė D.Markauskienė.

Tai jau antra byla, kurioje meras R.M. Račkauskas sulaukė kaltinimą. Dar vienoje byloje jis pripažintas kaltu, tačiau nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs.

Sausio 24 dieną Šiaulių apygardos teismas Panevėžio vadovą pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo ir skyrė jam 30 tūkst. eurų baudą.

Merui penkerius metus atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje, taip pat konfiskuota daugiau nei 5 tūkst. eurų.

Panevėžio vadovas kaltintas per savo patarėją Gintarę Maskoliūnienę davęs neteisėtų nurodymų savivaldybės tarnautojams, taip siekęs, kad savivaldybės organizuojamų viešinimo ir komunikacijos srities viešųjų pirkimų laimėtoja taptų su verslininku Mariumi Vaupšu susijusi įmonė „Lukrecijos reklama“.

G.Maskoliūnienė taip pat pripažinta kalta, jai skirta 25 tūkst. eurų bauda, jai taip pat atimta teisė penkerius metus dirbti valstybės tarnyboje. M.Vaupšas yra miręs, todėl jo atžvilgiu byla pernai buvo nutraukta.

Tiek meras R.M.Račkauskas, tiek patarėja G.Maskoliūnienė šiuo metu eina savo pareigas, jie nėra nušalinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.