Buvęs Šiaulių kriminalistas kaltę už vairavimą išgėrus išpirks areštinėje

Automobilį girtas vairavęs buvęs aukštas Šiaulių kriminalinės policijos pareigūnas 63 metų Algirdas Jasius keliaus už grotų.

 Teismo sprendimu buvęs Šiaulių kriminalistas už grotų turės praleisti 20 dienų. <br> V.Balkūno asociatyvi nuotrauka
 Teismo sprendimu buvęs Šiaulių kriminalistas už grotų turės praleisti 20 dienų. <br> V.Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 10, 2022, 2:22 PM

Šiaulių apylinkės teismo Raseinių rūmų teisėja Irena Narbutienė, išnagrinėjusi prokuroro pareiškimą dėl nusikalstamos veikos tyrimo proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu pripažino A.Jasių kaltu dėl transporto priemonės vairavimo esant neblaiviam ir skyrė dvidešimties parų arešto bausmę.

A.Jasius taip pat neteko teisės ketverius metus vairuoti transporto priemones bei prarado savo automobilį, kurį jis vairavo būdamas girtas – teismas konfiskavo buvusiam kriminalistui priklausiusią „Mazda 6“.

Pareigūnai gavo kelis pranešimus

Policijai A.Jasius įkliuvo kovo 26-osios vakare, kai vairuodamas automobilį Raseinių rajone Pikelių kaime įsirėžė į priešpriešiais važiavusį maršrutinį autobusą „Mercedes-Benz“.

Tą vakarą Raseinių rajone budėjęs policijos ekipažas apie 19 valandą gavo pranešimą, kad keliu važiuojančio automobilio „Mazda 6“ vairuotojas gali būti neblaivus. Policijai apie tai pranešęs asmuo sakė, kad minėto automobilio padangos yra pradurtos, buferis apgadintas, o pats automobilis vingiuoja po kelią ir sukėlinėja avarines situacijas.

Į nurodytą vietą išskubėję patruliai netrukus gavo pranešimą, kad į priešpriešinę eismo juostą išvažiavęs „Mazda 6“ atsitrenkė į autobusą.

Per avariją autobuso vairuotojas nenukentėjo. Keleivių autobuse nebuvo. Patikrinus alkoholio matuokliu buvo nustatyta, kad autobuso vairuotojas yra blaivus.

Vairuotoją uždarė į areštinę

Dėl automobilį „Mazda 6“ vairavusio A.Jasiaus blaivumo pareigūnams abejonių nekilo – nuo vairuotojo trenkė alkoholiu. Patikrinus alkoholio matuokliu buvusiam kriminalistui buvo nustatytas 2,22 promilių girtumas.

Su alkoholio matuoklio parodymais sutikęs A.Jasius pareigūnams prisipažino, kad neturi ir vairuotojo pažymėjimo, kuris iš jo buvo atimtas už įvykdytą pažeidimą.

Kadangi vairuotojo girtumas viršijo 1,5 promilės, vyras buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už transporto priemonės vairavimą girtam ir uždarytas į areštinę.

Atsipeikėjo tik įsirėžęs į autobusą

Areštinėje išsiblaivęs A.Jasius kaltu prisipažino ir paaiškino, kad dar ryte kaimyno paprašė jį nuvežti pas netoliese gyvenantį draugą, kurio kieme buvo palikęs savo automobilį „Mazda 6“.

Su draugu 0,7 litro talpos butelį degtinės išgėrusiam A.Jasiui kilo mintis, kad jis į namus gali parvažiuoti savo automobiliu. Iki namų buvo vos penki kilometrai, todėl vyras pamanė, kad nieko blogo nenutiks.

Visų įvykio aplinkybių A.Jasius tvirtino nebeprisimenąs dėl girtumo – vyras atsipeikėjo tik įsirėžęs į autobusą.

Girtas automobilį vairavo ir anksčiau

Kadangi A.Jasius kaltu prisipažino ir gailėjosi, kad nusikalto, bylą buvo nuspręsta baigti baudžiamuoju įsakymu.

Jei A.Jasius nesutiktų su baudžiamąjį įsakymą patvirtinusios teisėjos sprendimu, jis per nustatytą terminą galėtų kreiptis į teismą prašydamas surengti bylos nagrinėjimą teisme.

Aukštas pareigas Šiaulių apskrities vyriausiajame policijos komisariate anksčiau užėmusiam A.Jasiui šis teistumas – ne pirmas.

2019 metais A.Jasius už kelių eismo taisyklių pažeidimą buvo nubaustas 3 tūkstančių eurų bauda, o 2020 metais už vairavimą esant neblaiviam gavo 1 tūkstančio 700 eurų baudą bei neteko teisės vairuoti.

Alkoholis klampina ir žentą

Kelis kartus už vairavimą esant girtam teistas A.Jasius yra taip pat ne kartą už tai bausto Šiaulių „princų“ nusikalstamos grupuotės šulo 64 metų Vlado Baranausko, pravarde „Baranis“, uošvis.

Pastarąjį kartą V.Baranauskas buvo sulaikytas pernai lapkričio mėnesį, kai Šiauliuose budėję pareigūnai gavo pranešimą apie Šiauliuose Žemaitės – Algirdo Juliaus Greimo gatvių sankryžoje į automobilį „Mazda“ atsitrenkusį automobilį „Toyota Verso“.

Šį automobilį vairavęs V.Baranauskas pareigūnams atrodė girtas, tačiau girtumą tikrintis atsisakė.

Kadangi baudžiamojon atsakomybėn už transporto priemonių vairavimą, kai vairuoja neblaivus asmuo, galima traukti ne tik tuos vairuotojus, kuriems nustatomas 1,51 ir daugiau promilių girtumas, bet ir tuos, kurie vengia pasitikrinti girtumą, V.Baranauskui buvo pareikšti įtarimai pagal šį Baudžiamojo kodekso straipsnį.

Pareiškus įtarimus „Baranis“ buvo uždarytas į areštinę.

Po kurio laiko sulaikytasis pasiskundė, kad jam pablogėjo sveikata.

Vyras buvo nuvežtas į ligoninę, kur medikai jam nustatė 1,14 promilių girtumą.

Kadangi 1,14 promilių girtumas ligoninėje V.Baranauskui buvo nustatytas jau po to, kai jam atsisakius tikrintis girtumą buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vairavimo esant girtam, ligoninėje atliktos girtumo patikros rezultatai šiam ikiteisminiam tyrimui jokios įtakos neturėjo.

Baigus ikiteisminį tyrimą byla buvo perduota teismui. Už vairavimą girtam V.Baranauskui gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki vienerių metų.

Baranis taip pat gali netekti ir automobilio, kurį vairavo būdamas girtas, jam taip pat bus atimta teisė kelerius metus vairuoti transporto priemones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.