Su vogtu automobiliu Lietuvos pasieniečiams įkliuvęs latvis atsipirko trimis už grotų praleistais mėnesiais

Iš Jungtinės Karalystės čia pavogtu BMW X5 markės automobiliu į Latviją sugrįžti sumanęs Latvijos pilietis 47 metų Raivis Marcensas be vargo nukeliavo iki Klaipėdos, tačiau čia įkliuvo Lietuvos pasieniečiams.

 Lietuvos pasieniečiams kilo įtarimų, kad Latvijos piliečio vairuoajmas prabangus BMW X5 gali b8ti vogtas.<br> J.Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
 Lietuvos pasieniečiams kilo įtarimų, kad Latvijos piliečio vairuoajmas prabangus BMW X5 gali b8ti vogtas.<br> J.Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 10, 2022, 4:10 PM

Nors latvis tvirtino, kad vairuoja ne vogtą, o išsinuomotą automobilį, tuo mūsų pasieniečiai nepatikėjo.

Latvijos pilietis buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už nusikalstamu būdu gauto turto įgijimą ir per ikiteisminį tyrimą 105 paras praleido už grotų.

Nors R.Marcensas tvirtino nieko nežinojęs apie neva jam išnuomoto automobilio vagystę, ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai tuo nepatikėjo ir latviui teko stoti prieš teismą.

Šią bylą išnagrinėjusi Šiaulių apylinkės teismo Joniškio rūmų teisėja Sigita Rozgaitė R.Marcensą pripažino kaltu dėl nusikalstamu būdu gauto turto įgijimo ir skyrė 10 tūkstančių 500 eurų baudą.

Kadangi teismas į R.Marcensui paskirtą bausmę įskaitė per ikiteisminį tyrimą už grotų praleistą laiką, jos nuteistajam mokėti nereikės.

Sukėlė įtarimą pasieniečiams

Lietuvos pasieniečiams R.Marcensas įkliuvo 2019 metų birželio 15-ąją, kai keltu iš Vokietijos atvyko į Lietuvą.

Pareigūnams į akis krito latvio vairuojamas prabangus BMW X5 M SPORT automobilis. Įtarimų, kad šis automobilis gali būti vogtas pasieniečiams kilo, kai vairuotojas jiems nepateikė automobilio registracijos liudijimo.

Vietoj prašomo dokumento R.Marcensas pareigūnams bruko šio automobilio nuomos sutartį ir tvirtino, kad išsinuomotu automobiliu vyksta į tėviškę švęsti Joninių ir nori juo pasipuikuoti prieš draugus.

Įtarimų pareigūnams sukėlė ir netvarka automobilio salone bei čia besimėtantys vaikiški žaislai, nors vairuotojas važiavo vienas.

Dar daugiau įtarimų kilo pamačius automobilio užvedimo raktelį. Jis buvo plokščias, be jokių dantukų, todėl juo užrakinti prabangaus automobilio durų net nebūtų galima.

Patikrinę duomenų bazėse pasieniečiai nustatė, kad šis 2011 metais pagamintas ir per 17 tūkstančių eurų vertas automobilis neseniai buvo pavogtas Jungtinėje Karalystėje.

Tai nustačius R.Marcensas buvo sulaikytas, o jo vairuotas automobilis grąžintas tikrajam jo savininkui.

Į Jungtinę Karalystę vyko trumpam

Už grotų atsidūręs latvis nepaliovė tvirtinti, kad automobilį buvo išsinuomojęs norėdamas juo pasipuikuoti prieš savo pažįstamus Latvijoje.

Latvijos pilietis aiškino, kad trumpam į Jungtinę Karalystę vyko sutvarkyti su jo įmonės bankrotu susijusių reikalų, be to – ketino kraustytis gyventi į Latviją.

Buvo nustatyta, kad R.Marcensas 2019 metų birželio 13 dieną apie 14 valandą iš Latvijos lėktuvu išskrido į Jungtinę Karalystę ir tos pačios dienos vakare čia mobiliuoju telefonu nufotografavo automobilį „BMW X5“.

Jau po kelių valandų latvis šiuo automobiliu įvažiavo į iš Jungtinės Karalystės į Prancūziją plaukiantį keltą.

Tai reikštų, kad latvis į Jungtinę Karalystę vyko tik dėl automobilio, o ne tvarkyti su jo įmonės bankrotu susijusių reikalų.

Teismui kilo pagrįstų abejonių

Kadangi R.Marcenso vairuotame BMW X5 nebuvo bagažo, kilo abejonių ir dėl kaltinamojo iškeltos versijos apie kitą jo kelionės tikslą – persikraustymą iš Jungtinės Karalystės į Latviją.

Teismas konstatavo, kad automobilio salono apgadinimai bei durims atrakinti netinkamas raktas, nuomos sutarties sudarymo aplinkybės, automobilio registracijos dokumento nebuvimas, automobilio būklė (vaikiški žaislai, netvarka) R.Marcensui turėjo sukelti abejonių ir remdamasis gyvenimiška patirtimi vyras turėjo suprasti, kad įgija vogtą automobilį.

Teismui pagrįstų abejonių sukėlė ir kaltinamojo tvirtinimas, kad jis iš Jungtinės Karalystės į Latviją prabangiu automobiliu keliavo vien norėdamas juo pasipuikuoti prieš draugus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.