Už suklastotus COVID-19 testo sertifikatus – tūkstantinės baudos

Nigerijos piliečiui, laikinai gyvenančiam Lietuvoje ir studijuojančiam Kaune, už tai, kad pagamino, laikė ir panaudojo netikrą dokumentą – COVID-19 testo sertifikatą skirta 1 700 eurų bauda.

Už suklastotus COVID-19 testo sertifikatus – tūkstantinės baudos.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Už suklastotus COVID-19 testo sertifikatus – tūkstantinės baudos.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-15 11:21, atnaujinta 2022-02-15 13:15

Kaip rašoma prokuratūros pranešime, pasak 30-mečio studento, jam skubiai prireikė išskristi į Nigeriją. Apie tai, kad reikia galiojančio testo pažymos, sako sužinojo tik atvykęs į oro uostą registruotis skrydžiui. Tuomet, savo kompiuteryje susiradęs jau nebegaliojančią savo pažymą specialia programėle pakeitė datą į galiojančią. Tokiu būdu suklastotą dokumentą vyras atsispausdino oro uoste ir pateikė tai pačiai oro uosto darbuotojai, tačiau ši, suabejojusi dokumento tikrumu, iškvietė policijos pareigūnus.

Anksčiau neteistas asmuo prisipažino dėl nesunkaus tyčinio nusikaltimo ir nuoširdžiai gailėjosi.

Vilniaus apylinkės prokuratūros Pirmojo skyriaus prokurorė Daina Dilbienė kreipėsi į teismą dėl proceso užbaigimo supaprastinta tvarka. Už dokumento klastojimą ir disponavimą suklastotu dokumentu prokurorė paprašė skirti jam 54 MGL dydžio bausmę. Vadovaujantis Baudžiamojo kodekso 64-1 straipsniu ir išskaičiavus sulaikyme išbūtą laiką, Vilniaus miesto apylinkės teismo baudžiamuoju įsakymu Nigerijos piliečiui paskirta galutinė 34 MGL, t.y. 1 700 eurų dydžio bauda.

Į tą patį skrydį oro uoste su suklastotais COVID-19 testo sertifikatais bandė registruotis dar du Lietuvos piliečiai – 31 metų Tauragės rajono ir 35 metų Klaipėdos miesto gyventojai.

Pastarieji teigė keliaujantys į Jungtines Amerikos Valstijas užsidirbti. Tauragiškis teigė žinojęs, kad oro uoste reikės pateikti COVID-19 testo sertifikatus, tačiau draugas pasisiūlė tuo pasirūpinti ir šis neprieštaravo. Klaipėdietis internete radęs reikalingų sertifikatų pavyzdžius, pakeitė jų duomenis ir atspausdino suklastotus dokumentus.

Abu vyrai anksčiau nebuvo teisti, sulaikytieji prisipažino dėl nesunkių tyčinių nusikaltimų ir nuoširdžiai gailėjosi.

Prokurorė Daina Dilbienė dėl šių asmenų padarytų nusikalstamų veikų taip pat kreipėsi į teismą dėl proceso užbaigimo supaprastinta tvarka. Savo pranešime dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu, prokurorė prašo abiem asmenims skirti po 54 MGL baudą. Vadovaujantis Baudžiamojo kodekso 64-1 str. bausmę prašoma sumažinti vienu trečdaliu bei paskirti galutinę 36 MGL, t.y. 1 800 eurų, baudą, o į bausmės laiką įskaičiuoti laikinajame sulaikyme išbūtą laiką, kur viena para prilyginama 2 MGL dydžiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.