Keturi Raseinių verslininkai ir du buvę valdininkai už korupcinius nusikaltimus nubausti keliolikos tūkstančių eurų baudomis

Pirmadienį Šiaulių apygardos teismas po dvejus metus trukusio nagrinėjimo paskelbė nuosprendį byloje dėl korupcijos vykdant viešuosius pirkimus Raseinių rajono savivaldybėje.

Į teisiamųjų suolą du buvę tarnautojai ir keturi verslininkai sėdo pirmą kartą.<br> R.Vitkaus nuotr.
Į teisiamųjų suolą du buvę tarnautojai ir keturi verslininkai sėdo pirmą kartą.<br> R.Vitkaus nuotr.
Į teisiamųjų suolą du buvę tarnautojai ir keturi verslininkai sėdo pirmą kartą.<br> R.Vitkaus nuotr.
Į teisiamųjų suolą du buvę tarnautojai ir keturi verslininkai sėdo pirmą kartą.<br> R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-02-21 16:15

Po specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atlikto tyrimo į teisiamųjų suolą sėdo keturi Raseinių rajono verslininkai ir du buvę Raseinių rajono savivaldybės administracijos darbuotojai.

Buvusiam Raseinių rajono Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjui Vilmantui Baciui buvo pareikšti kaltinamai dėl piktnaudžiavimo siekiant turtinės naudos, kyšininkavimo ir svetimo turto pasisavinimo, o Vietinio ūkio ir turto valdymo skyriaus vyriausiajam specialistui Ryčiui Radavičiui – dėl kyšininkavimo.

Minėtų savivaldybės tarnautojų papirkimu buvo apkaltinti keturi Raseinių rajono verslininkai: Ričardas Valinčius, Romualdas Zubiela, Arvydas Lukminas ir Stasys Bružas.

Skyrė tūkstantines baudas

Bylą išnagrinėjęs teismas visus šešis teisiamuosius pripažino kaltais.

V.Baciui teismas skyrė 35 tūkstančių eurų baudą, konfiskavo turto už 7 tūkstančius 234 eurus, nešiojamąjį kompiuterį bei priteisė atlyginti savivaldybei padarytą 1 tūkstančio 56 eurų žalą.

V.Baciui teismo sprendimu taip pat uždrausta penkerius metus dirbti valstybės tarnyboje.

R.Radavičiui teismas skyrė 17 tūkstančių 500 eurų baudą, konfiskavo turto už 2 tūkstančius 723 eurus bei uždraudė penkerius metus dirbti valstybės tarnyboje.

S.Bružui, R.Valinčiui ir R.Zubielai buvo skirta 17 tūkstančių 500 eurų bauda. Kiek mažesnę – 10 tūkstančių eurų – baudą teismas skyrė A.Lukminui.

Teisiamųjų suole atsidūrė po STT tyrimo

Ikiteisminį tyrimą dėl galimos korupcijos Raseinių rajono savivaldybės viešuosiuose pirkimuose atlikę STT pareigūnai nustatė, kad 2018 metais kai kurioms savivaldybės organizuojamuose viešuosiuose pirkimuose dalyvaujančioms įmonėms buvo sudaromos išskirtinės sąlygos ir palankumas tuos pirkimus laimėti.

Bylos duomenimis, už išskirtines sąlygas įmonių atstovai valdininkams atsilygino įvairiais kyšiais: R.Radavičiui priklausančiame žemės sklype buvo sumontuota daugiau nei 2 tūkstančių 700 eurų vertės tvora, V.Bacys kaip kyšius priėmė namo statybai reikalingų statybinių medžiagų, kurių vertė siekia daugiau nei 6 tūkst. eurų, taip pat – kyšius grynaisiais pinigais.

Be to, V.Bacys buvo apkaltintas ir tuo, kad piktnaudžiaudamas tarnyba pasisavino daugiau nei tūkstančio eurų vertės kompiuterį, kuris buvo įsigytas Raseinių rajono savivaldybei vykdant programinės įrangos pirkimą.

Kaltinamieji kaltę neigė ir prašė išteisinti

Visi šeši kaltinamieji teisiamųjų suole atsidūrė pirmą kartą. Jie kaltę neigė.

V.Bacys teisme tvirtino jokio kyšio neėmęs ir pabrėžė, kad tuo metu, kai buvusi pasirašyta savivaldybės viešųjų pirkimų sutartis, jis Raseinių rajono savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėju jau nebedirbo.

R.Valinčius sakė, jog dirbdamas bendrovėje samdomu vadovu paprasčiausiai neturėjęs jokio tikslo papirkinėti valdininką – iš to jam nebūtų buvę jokios naudos. Kaltinamasis patikslino, kad neturėjo nei lėšų, nei galimybių duoti kyšį V.Baciui.

R.Zubiela tvirtino per visą teismo procesą taip ir neišgirdęs argumentų, kad būtų kam nors siūlęs kyšį. Verslininkas sakė, kad įmonė konkursą laimėjo be kieno nors palankumo.

Kad nedavė jokio kyšio, teisme tvirtino ir A.Lukminas.

Tokios pat pozicijos teisme laikėsi ir R.Radavičius. Buvęs Raseinių rajono savivaldybės Vietinio ūkio ir turto valdymo skyriaus vyriausiasis specialistas sakė, kad visų viešųjų pirkimų biudžetai yra atviri ir reikiamos informacijos galima rasti internete. Buvęs valdininkas sakė dirbęs tik vyriausiuoju specialistu ir kaltintojai nepagrįstai jo pareigybę sureikšmino.

Tvorą R.Radavičius tvirtino gavęs gavęs ne kaip kyšį, o nusipirkęs ją už savo pinigus ir atsiskaitęs dalimis.

Stasys Bružas teisme tvirtino, kad jokio kyšio R.Radavičiui nedavė ir kad niekaip nėra susijęs su viešaisiais pirkimais bei prašė teismo jį išteisinti.

Apkaltinamąjį nuosprendį paskelbęs teismas rėmėsi šioje byloje tyrėjų surinkta medžiaga.

Šis Šiaulių apygardos teismo nuosprendis dar gali būti apskųstas Lietuvos apeliaciniam teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.