Bausmė Šiauliuose siautėjusią aferistę pasivijo po dvylikos metų

Po dešimt metų trukusio slapstymosi užsienyje sučiupta ir į Lietuvą sugrąžinta devynis kartus už sukčiavimą ir kitus nusikaltimus teista 66 metų Aldona Petrauskaitė ilgam atsidūrė už grotų.

 Svetimus elektroninės bankininkystės duomenis vogusiai aferistei už grotų teks praleisti penkerius metus. <br> T.Bauro asociatyvi nuotrauka 
 Svetimus elektroninės bankininkystės duomenis vogusiai aferistei už grotų teks praleisti penkerius metus. <br> T.Bauro asociatyvi nuotrauka 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 24, 2022, 6:35 PM

Pernai rudenį už prisijungimą prie giminaitės elektroninės bankininkystės ir paskolų jos vardu paėmimą vienerių metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausme nuteista A.Petrauskaitė Šiaulių apylinkės teisme išgirdo dar vieną nuosprendį.

Bylą išnagrinėjęs teismas nustatė, kad A.Petrauskaitė, piktnaudžiaudama nukentėjusiųjų pasitikėjimu, gaudavo jų prisijungimų prie elektroninės bankininkystės duomenis, perduodavo juos nenustatytiems bendrininkams, o šie nukentėjusiųjų vardu imdavo vartojamuosius ir greituosius kreditus.

Už tai A.Petrauskaitei teismas skyrė penkerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Nuteistoji dviems nukentėjusiesiems turės atlyginti beveik 4 tūkstančių eurų žalą . Dar 3 tūkstančius 360 eurų A.Petrauskaitė turės sumokėti civiliniams ieškovams – kreditus suteikusioms bendrovėms.

Nuo šios aferistės nukentėjo keturi fiziniai asmenys ir 14 greitųjų kreditų bendrovių.

Vogė elektroninės bankininkystės duomenis

Jai inkriminuotus nusikaltimus A.Petrauskaitė įvykdė 2008-2009 metais.

Norėdama pasisavinti svetimus pinigus aferistė pirmiausia bandydavo juos pasiskolinti. iš nukentėjusiųjų. Jei to padaryti nepavykdavo, A.Petrauskaitė siekdavo gauti svetimą banko kortelę arba sužinoti prisijungimo prie elektroninės bankininkystės duomenis.

Gautus duomenis aferistė perduodavo tyrimo nenustatytiems asmenims, kurie nukentėjusiųjų vardu su greitųjų kreditų bendrovėmis sudarydavo paskolos sutartis. Į jos sąskaitą iš greitųjų kreditų bendrovių pervestus pinigus A.Petrauskaitė iškart išgrynindavo.

Visi keturi nuo A.Petrauskaitės nukentėję žmonės ją pažinojo – aferistė pasinaudojo jų pasitikėjimu.

Žmonėms mulkinti A.Petrauskaitė sugalvodavo įvairių istorijų. Viena nukentėjusioji sakė, kad A.Petraukasitė ją išgąsdino pasakydamas, kad bankas, kuriame ji laiko pinigus, netrukus bankrutuos, todėl reikia atsidaryti sąskaitą kitame banke.

Nukentėjusioji taip ir padarė, o voką su slaptažodžiais atidavė jų prašiusiai A.Petrauskaitei.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas po to, kai A.Petrauskaite patikėję žmonės ėmė gauti laiškus, kuriais buvo raginami grąžinti paimtus kreditus.

Paprašė paskolinti pinigų

Jau pradėjus ikiteisminį tyrimą A.Petrauskaitė 2009 metų gegužę apgavo dar vieną pažįstamą moterį, kurios paprašė paskolinti pinigų arba savo vardu paimti greitąjį kreditą.

Nieko blogo neįtardama ši moteris paėmė 1 tūkstančio 448,10 eurų (5 tūkstančių litų) vartojamąjį kreditą ir perdavė jį A.Petrauskaitei, kuri negrąžino nei kredito, nei jai paskolintų pinigų.

Teisme A.Petrauskaitė kalta prisipažino tik iš dalies. Ji sakė, kad už gautus pinigus pirkosi vaistų, juos naudojo namiškių reikmėms.

Aferistė tvirtino, kad pati naudotis kompiuteriu nemokėjo, todėl prisijungti prie svetimų banko sąskaitų ir naudotis svetimais elektroninės bankininkystės duomenimis jai padėdavo kiti žmonės.

Teisme A.Petrauskaitė taip pat tvirtino, kad nukentėjusiųjų atsiprašė.

Apgavo patiklią pensininkę

Į policijos akiratį tuomet dar Bulyginienės pavardę turėjusi A.Petrauskaitė pateko prieš dvidešimt metų.

2002 metais į policiją Šiauliuose kreipėsi santaupų netekusi 77 metų šiaulietė.

Pensininkė pasiguodė, kad pas ją užėjusi moteris pasigyrė galinti parūpinti malkų. Per pokalbį pensininkė prasitarė apie „Hansa-LTB“ banke JAV doleriais laikomas santaupas.

Tai išgirdusi A.Petrauskaitė-Bulyginienė ėmė gąsdinti pensininkę, kad laikyti santaupas JAV doleriais yra nesaugi ir patarė JAV dolerius iškeisti į eurus bei padėti juos į sąskaitą kitame banke.

Tai padaryti sutikusią pensininkę A.Petrauskaitė-Bulyginienė palydėjo į pensininkę ir padėjo užpildyti reikiamus dokumentus. Po kurio laiko pensininkė pasitikrino savo sąskaitą ir pasigedo joje tūkstančio eurų. Įtarusi, kas galėjo pasisavinti šiuos pinigus, moteris kreipėsi į policiją.

Pensininkę apgavusią A.Petrauskaitę-Bulyginienę pareigūnai demaskavo peržiūrėję banke įrengtų stebėjimo kamerų vaizdo įrašus.

Apiplėšė neįgalią moterį

Iki 2009-ųjų vasaros dar penkis kartus už įvairias aferas nuteista A.Petrauskaitė-Bulyginienė į areštinę eilinį kartą pateko įtarta neįgalios 64 metų pakruojietės apiplėšimu.

Policijai pareiškimą parašiusi moteris pasiskundė, kad ją apiplėšė socialine darbuotoja prisistačiusi moteris.

Pro neužrakintas duris užėjusi „socialinė darbuotoja“ priėjo prie lovos, kur gulėjo šeimininkė. Neva norėdama pataisyti antklodę neprašyta viešnia užčiuopė po pagalve padėtą piniginę, kurioje buvo 5 tūkstančiai 30 litų (1 tūkstantis 456 eurai).

Įsibrovėlė ant neįgalios moters galvos uždėjo pagalvę ir, pagrobusi piniginę, paspruko.

Ilgą laiką slapstėsi užsienyje

Nusikaltėlę demaskuoti pareigūnams padėjo pati nukentėjusioji, kuris prasitarė, kad vagilės nuotrauką ji galėjo matyti per kažkurią kriminalinę televizijos laidą.

Pareigūnai iškart įtarė, kad neįgalią moterį apvogė įvairiomis aferomis jau pagarsėti spėjusi A.Petrauskaitė-Bulyginienė.

Už šiuos nusikaltimus nuteista aferistė nenurimo ir toliau.

Pasinaudojusi ją gyventi priėmusių giminaičių patiklumu ir jų vardu prisiėmusi greitųjų kreditų, A.Petrauskaitė-Bulygininienė 2010 metų pabaigoje paspruko į užsienį, tačiau dar po dešimties metų buvo sučiupta ir sugrąžinta į Lietuvą, kur aferistei teko atsakyti už anksčiau įvykdytus nusikaltimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.