Buvęs teisėjas Valdimaras Bavėjanas išteisintas dėl piktnaudžiavimo ir prekybos poveikiu

 

Buvęs teisėjas Valdimaras Bavėjanas išteisintas dėl piktnaudžiavimo ir prekybos poveikiu.<br>D.Umbraso nuotr.
Buvęs teisėjas Valdimaras Bavėjanas išteisintas dėl piktnaudžiavimo ir prekybos poveikiu.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 28, 2022, 3:32 PM, atnaujinta Feb 28, 2022, 4:56 PM

Nekalti. Tokią žinią iš Šiaulių apygardos teismo vakar išgirdo buvęs Lietuvos apeliacinio teismo (LAT) teisėjas 65 metų Valdimaras Bavėjanas ir jo bendraamžis vaikystės draugas Valys Venslovas.

Teisėjų kolegija nusprendė abu teisiamuosius išteisinti, nes nutarta, kad įkalčiai buvo surinkti neteisėtais metodais, todėl jais remtis negalima. 

Išteisinamąjį nuosprendį pirmadienį paskelbęs teismas pažymėjo, kad V.Bavėjanas iki pat ikiteisminio tyrimo pradžios 2018 m. spalio 10-ąją nebuvo kriminalinės žvalgybos objektas. Tuo tarpu įkalčiai apie vykusius susitikimus rinkti 2015-2016 m., todėl surinktus duomenis atsisakyta laikyti įrodymais.

Išteisinus V.Bavėjaną dėl piktnaudžiavimo ir prekybos poveikiu, panaikinti kaltinimai ir V.Venslovui, kuris kaltintas padėjimu piktnaudžiauti.

Šis nuosprendis dar gali būti skundžiamas apeliacine tvarka LAT.

Prašė skirti baudas

Kad yra nekalti, nuo pat teismo proceso pradžios kartojo abu teisiamieji. Tą patį jiedu pakartojo ir tardami paskutinį žodį.

V.Bavėjanas pakartojo, kad nepadarė nieko nusikalstamo, bet pripažino, kad jo veiksmuose galima įžvelgti nebent nusižengimą teisėjo etikai.

V.Bavėjano ir V.Venslovo advokatai per baigiamąsias kalbas akcentavo, kad didžioji dalis ikiteisminio tyrimo duomenų išvis negali būti pripažinti įrodymais, nes buvo gauti neteisėtais būdais. Pasak gynėjų, abejonės iš kaltinimo nebuvo pašalintos, o gintis nuo abstrakčių kaltinimų buvo sudėtinga.

Tuo tarpu valstybės kaltintoja įsitikinusi, kad abiejų teisiamųjų kaltė iš dalies įrodyta jų pačių ir liudytojų parodymais, apžiūrų, kratų, kriminalinės žvalgybos surinkta medžiaga, slapto sekimo protokolais. Pažymėta, kad įkalčiai surinkti teisėtais būdais. 

Prokurorė prašė teisiamiesiems skirti baudas: V.Bavėjanui – 35 tūkstančių eurų, o V.Venslovui – 46 tūkstančių eurų.

Tiesa, paprašyta buvusiam „Kauno vandenų“ įmonės technikos direktoriui skirti ir laisvės atėmimą 3 metams, o bausmės vykdymą atidėti 2 metams. Be to, paprašyta uždrausti jam 3 metus dirbti valstybės tarnyboje.  

Kyšis teisėjo nepasiekė

V.Venslovas teisiamųjų suole atsidūrė, nes prašė pagalbos iš tuomet LAT dirbusio teisėjo V.Bavėjano. Abu vyriškius iki šiol sieja mokyklos suole užsimezgusi draugystė.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad 2015-2016 m. V.Bavėjanas ir V.Venslovas buvo ne kartą susitikę. Pasak teisėsaugininkų, jie per tarpininkus ir tiesiogiai kalbėjosi apie baudžiamosios bylos eigą ir perspektyvas. Surinkta duomenų, kad už V.Venslovui palankų sprendimą ruoštasi paduoti 10 tūkstančių eurų kyšį Kauno apygardos teismo teisėjui.

Tiesa, kyšis teisėjui taip ir nebuvo paduotas, o bylą nagrinėti baigęs teismas už korupcines veikas teistam V.Venslovui paskyrė lygtinę 3 metų įkalinimo bausmę ir 38 tūkstančių eurų baudą.

Teisme liudytoju buvo apklaustas Kauno apygardos teismo teisėjas Algerdas Urbšys. Jis sakė, kad niekas dėl šios rezonansinės bylos net nebandė kreiptis. Tą patį paliudijo ir kiti teismo darbuotojai.

Sakė melu guodęs bičiulį

V.Venslovas neneigė prašęs pagalbos, tačiau tikino teismą niekam nebandęs atsilyginti. Pasak kauniečio, teisėsaugininkų įrašuose minimos tūkstantinės sumos – tik pasvarstymai apie galimą baudą.

V.Bavėjanas irgi pripažino, kad buvo sulaukęs bičiulio prašymo padėti. Tiesa, buvęs teisėjas kitaip aiškino aplinkybes. Pasak vilniečio, jis tik gudravo – žadėjo padėti, bet iš tiesų nepajudino nė piršto. 

Teisme parodymus davęs teisininkas pažymėjo, kad kalbos apie tinkamą metą paduoti kyšį, susiformavusias kyšio ėmimo tradicijas tebuvo tik siekis apraminti draugą.

Jis sakė, kad LAT neįmanoma apeiti kompiuterinės bylų skirstymo procedūros. Pasak V.Bavėjano, visi tai žino ir nebando nieko daryti. Mat kiekvienais metais STT reikia pateikti ataskaitas apie rankiniu būdu paskirtas bylas.

„Apkalbėjau Kruopį (po skandalo savo noru iš pareigų pasitraukusį LAT baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininką ir teisėją Aloyzą Kruopį. – Red.), kad iš draugo nebebūtų korupcinių prašymų“, – aiškino V.Bavėjanas.

Dalies kaltinimų atsikratė

Kauno apygardos teismas 2018 m. spalį V.Venslovą nubaudė lygtine 3 metų bausme ir įpareigojo sumokėti 37,6 tūkstančio eurų baudą. 

Tiesa, prokurorai buvo prašę skirti 78 tūkstančių baudą.

Kaunietis parašė apeliacinį skundą, o jį išnagrinėjęs LAT patenkino iš dalies. V.Venslovas buvo išteisintas dėl 4 iš 14 nusikalstamos veikos epizodų, o bauda dar sumažinta iki 30 tūkstančių eurų.

Teisėjo ir verslininko istorija į viešumą iškilo prieš trejus metus. 2019 m. vasarį buvo atlikta neregėto masto operacija – sulaikyta būrys teisėjų, advokatų, verslininkų. Tarp jų buvo ir tuometinis LAT teisėjas V.Bavėjanas, kuris tų pačių metų rudenį buvo atleistas iš darbo.

Milžiniškame tyrime buvo kelios dešimtys įtariamųjų, o jiems inkriminuota daugiau nei 140 nusikalstamų veikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?