Paskelbta prokremliško Kauno veikėjo paieška: pabėgo į Rusiją, ten sėdo į vienas roges su invaziją į Ukrainą šlovinančiais šovinistais

Socialistinio liaudies fronto vairą iš Algirdo Paleckio, kuris yra nuteistas už šnipinėjimą Rusijai, perėmęs 49 metų kaunietis Giedrus Grabauskas pabėgo į šią itin agresyvaus režimo valdomą šalį ir jos prokremliškuose, šovinistiniuose portaluose kaip įmanydamas juodina Lietuvą – pavyzdžiui, kaltina mūsų valstybę „rusofobų ekstremistų“ priėmimu iš Rusijos ir Baltarusijos.

 Pabėgęs iš Lietuvos dabartinis "frontininkų" vedlys G.Grabauskas garbina sovietmetį, kompartiją, juodina partizanų atminimą, skleidžia melą Rusijos šovinistiniuose portaluose. <br> Lrytas.lt koliažas
 Pabėgęs iš Lietuvos dabartinis "frontininkų" vedlys G.Grabauskas garbina sovietmetį, kompartiją, juodina partizanų atminimą, skleidžia melą Rusijos šovinistiniuose portaluose. <br> Lrytas.lt koliažas
 Pabėgęs iš Lietuvos dabartinis "frontininkų" vedlys G.Grabauskas garbina sovietmetį, kompartiją, juodina partizanų atminimą, skleidžia melą Rusijos šovinistiniuose portaluose. <br>baltnews.lt nuotr.
 Pabėgęs iš Lietuvos dabartinis "frontininkų" vedlys G.Grabauskas garbina sovietmetį, kompartiją, juodina partizanų atminimą, skleidžia melą Rusijos šovinistiniuose portaluose. <br>baltnews.lt nuotr.
 Pabėgęs iš Lietuvos dabartinis "frontininkų" vedlys G.Grabauskas (nuotr. dešinėje) garbina sovietmetį, kompartiją, juodina partizanų atminimą, skleidžia melą Rusijos šovinistiniuose portaluose. <br> D.Umbraso nuotr.
 Pabėgęs iš Lietuvos dabartinis "frontininkų" vedlys G.Grabauskas (nuotr. dešinėje) garbina sovietmetį, kompartiją, juodina partizanų atminimą, skleidžia melą Rusijos šovinistiniuose portaluose. <br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-02-28 17:37, atnaujinta 2022-03-01 06:09

Atvirai prieš Lietuvą veikiančio „frontininko“ paskutinės publikacijos pasirodė jau po brutalios Rusijos kariuomenės invazijos į Ukrainą

Prokuratūra praėjusią savaitę patvirtino naujienų portalui lrytas.lt, jog yra paskelbta G.Grabausko paieška. SLF vedliui dar iki pabėgimo buvo iškelta baudžiamoji byla už neapykantos skatinimą prieš pokario Lietuvos partizanus.

Paaiškėjo, jog akcijomis prieš NATO ir kitais išsišokimais liūdnai pagarsėjęs veikėjas ilgą laiką gaudavo, o greičiausiai ir tebegauna atlygį už straipsnius, nuotraukas iš Kremliaus propagandą skleidžiančios žiniasklaidos grupės „Rossiya Segodnya“.

G.Grabauskas į šiai grupei priklausantį rusišką portalą „Baltnews.lt“ rašė Sovietų Sąjungą, komunistus garbinančius straipsnius apie Lietuvos kompartijos įkūrimo šimtmetį, sovietų valdžios metines mūsų valstybėje, pats dalyvavo šiuose renginiuose, pažymėdamas, kad tai šventiniai įvykiai. „Šventės“ metu dalyviams G.Grabauskas netgi buvo perdavęs vieno Sausio 13-osios perversmininkų Juozo Jermalavičiaus sveikinimą.

Karo nusikaltimai – „haliucinacijos“

Dar prieš plataus masto įsiveržimą į Ukrainą, vasario 22-ąją, portalas baltnews.lt buvo išspausdinęs G.Grabausko pasvaičiojimus, kad neva „persekiojamas“ A.Paleckis gali tapti Lietuvos prezidentu – jo kandidatūrą iškelti esą buvo pasiūlyta Vilniuje užpraeitą savaitę surengtame visuomeninio judėjimo „Teisingumo aušra“ susirinkime.

Sekmadienį, ketvirtą invazijos dieną, G.Grabauskas tame pačiame portale šmeižė Lietuvą ir pabėgėlius iš Rusijos ir Baltarusijos, vadino juos „rusofobais ekstremistais“, kaltino mūsų šalies institucijas, kad jos priima bėgančius nuo režimų žmones.

„Rossiya Segodnia“ ir „baltnews.lt“ atvirai palaiko Rusijos invaziją – pavyzdžiui, Lietuvos poziciją, jog žiaurūs antpuoliai Ukrainoje yra karo nusikaltimai, prilyginama „haliucinacijoms“.

Juodino partizanus

G.Grabauskas į Lietuvos teisėsaugos akiratį pateko po savo pasisakymų per Rusijos televizijos kanalo „Rossija 1“ žinių laidą „Vesti“ – sukurptame melagingame reportaže partizanų vadai buvo išvadinti nusikaltėliais ir taikių žmonių žudikais.

Per programą „Skype“ į laidą įsijungęs G.Grabauskas pasistengė laisvės kovotojus nutapyti kuo juodesnėmis spalvomis – partizanų lyderiai buvo paversti nusikaltėliais, mėginta juos susieti su naciais, apkaltinti plėšikavimu, nekaltų žmonių žudymu.

Pareigūnai įžvelgė akivaizdžius neapykantos skatinimo prieš partizanus, kaip žmonių grupę, požymius

Dėl neapykantos skatinimo jam buvo iškelta byla, pareikšti įtarimai.

G.Grabausko namuose Kaune kratą atlikę policijos pareigūnai išsivežė kompiuterį, kuris ieškant įkalčių buvo perduotas informatikos specialistams – buvo įtariama, kad G.Grabauskas galėjo prisidėti ir prie dezinformacijos atakų, nukreiptų prieš Lietuvą.

Pavyzdžiui, rusiškuose portaluose pasirodė melagiena, jog Kaune neva buvo išniekintos žydų kapinės – jose neva išvartyta ir sudaužyta 30 paminklų, dažais nutepliota nacių svastika.

Nors tai buvo įžūlus melas, kurį paneigė tiek žydų organizacijos, tiek ir teisėsauga, Rusijos propaganda nusičiupo šią informaciją, nutapydama Lietuvą kuo tamsesnėmis spalvomis.

Pasiprašė prieglobsčio

Tyrimas užtruko ilgai – teismo nesuimtas laukęs G.Grabauskas iš pradžių vaikščiojo į apklausas, kur neigė savo kaltę, o paskui dingo iš pareigūnų akiračio.

Nepavykus jo surasti, buvo paskelbta paieška. Paaiškėjo, jog jis spruko į Rusiją.

Po pabėgimo šios šalies propagandiniame portale „Sputnik“ pasirodė informacija, jog G.Grabauskas Rusijoje pasiprašė politinio prieglobsčio.

Lietuvą, partizanus, politinius pabėgėlius juodinantis, priešiškoms jėgoms dirbantis veikėjas „Sputnike“ buvo pristatytas „žmogaus teisių gynėju“, kuris neva yra persekiojamas, nes „atvirai kalba apie nacių nusikaltėlius“.

Teisėsauga neturi duomenų, ar prieglobstis SLF pirmininkui buvo suteiktas.

Kauno prokurorė Inesa Gulbinienė patvirtino portalui, jog G.Grabauskas byloje tebėra vienintelis įtariamasis. Kada ji bus perduota į teismą, dar neaišku.

Tuo tarpu G.Grabauskas savo kaltės nemato nei bendradarbiaujant su melą skleidžiančiomis Rusijos propagandos priemonėmis, nei pasisakymuose apie partizanus – esą byla politizuota.

Atlygis – iš propagandos ruporo

Dar būdamas Lietuvoje, G.Grabauskas skundėsi „Swedbank“ atstovų dėmesiu jo pajamų kilmei.

Banką sudomino G.Grabausko finansiniai ryšiai su „Rossiya Segodnya“, užsiimančia Kremliaus propagandos skleidimu.

„Swedbank“ atstovai G.Grabausko paprašė paaiškinti, kokie dalykiniai santykiai jį sieja su šiuo Rusijos ruporu, kokiu pagrindu banko sąskaitose vykdomos operacijos, už kokias paslaugas pervedami pinigai.

Banko darbuotojai nurodė, jog reikalingų duomenų prašoma pateikti remiantis Lietuvos pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymu.

Finasiniai ryšiai sudomino ir Lietuvos teisėsaugą, tačiau portalo lrytas.lt žiniomis, už atlygio ėmimą iš priešiškos propagandos jis nėra patrauktas atsakomybėn.

Portalo lrytas.lt žiniomis, prieš pabėgimą G.Grabausko pinigai sąskaitoje buvo kuriam laikui įšaldyti, tačiau nėra duomenų, ar vėliau jam būnant Lietuvoje tie apribojimai buvo panaikinti.

G.Grabauskui atsidūrus Rusijoje, atlygis už tarnystę propagandininkams turėtų būti pervedamas į šios šalies banko sąskaitą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.